Sok esetben tapasztalják, hogy a régi, analóg rendszer megbízhatóbb volt

Nem lóghat ki a tetkó a tűzoltók ruhája alól
2010. április 18.

Finomításra szorul, de alapvetően jónak tartja Miskey Tamás tűzoltó őrnagy, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének (HÖTOSZ) újonnan megválasztott elnöke, Veszprém tűzoltóparancsnoka a hazai tűzvédelem rendszerét. Ezt a Lánglovagok.hu fórumában adott online interjúban fejtette ki pénteken - értesült a Zipp.

A kormányváltásból adódó lehetőség kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság esetleges átalakításával kapcsolatos kérdésre kijelentette: valamilyen szintű szakmai felügyeleti szervre szükség van, de mindegyik fél részéről pontosan leszabályozott jog- és hatáskörökkel.

Miskey Tamás szükségesnek tartja a tűzoltókra vonatkozó egységes egészségügyi rendszer kidolgozását. Elmondása szerint sok helyen alapellátó orvos hiányában évek óta nem történt vizsgálat, van aki fizet a szolgáltatásért, mások együttműködésekkel próbálják a vizsgálatokat elvégeztetni. A tetoválásokkal kapcsolatban közölte: jogszabály alapján nem minősíthető felvétel során objektív kizáró oknak. Veszprémben azt a gyakorlatot követik, hogy az egyenruha alól ne „lógjon” ki, például alkaron, arcon, nyakon stb. nem lehet.

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszerről (EDR), annak kárhelyszínen történő alkalmazásáról kifejtette: a HÖTOSZ műszaki, tűzoltási- és műszaki mentési, és informatikai bizottsága számtalan esetben foglalkozott a EDR-rel. Tapasztalataikat, véleményeiket folyamatosan megküldték az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, mely alapján már némi elmozdulás tapasztalható. Véleménye szerint komoly munkát kell fektetni a rendszer hatékonyságának és használhatóságának javítására, hiszen sok esetben tapasztalják, hogy a régi, analóg rendszer megbízhatóbb volt.

Zipp
Lánglovagok Hírügynökség