Rendőrségi polgári alkalmazottak, közalkalmazotti státuszban

Több rendőr lesz az utcán
2010. január 8.

Január végéig 350 fegyveres biztonsági őr áll szolgálatba és veszi át a rendőrségi objektumok őrzését, az így felszabaduló rendőröket pedig közterületi szolgálatra vezénylik - közölte pénteken a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában tartott sajtótájékoztatón Bencze József országos rendőrfőkapitány.

A körmendi szakközépiskolában 48, zömében 25-30 év közötti fiatal végez egy négy hónapos tanfolyamon, ők Fejér, Veszprém és Tolna megyében dolgoznak majd rendőrségi polgári alkalmazottként, közalkalmazotti státuszban - mondta, miután előzőleg találkozott a végzős állomány tagjaival.

Bencze József szerint a fegyveres biztonsági őrök alkalmazásával az volt a cél, hogy azokban a megyékben, ahol a rendőrség és határőrség integrációja után is hiány mutatkozik a létszámban, megerősítsék a rendőrséget.

Az országos főkapitány szavai szerint azok a hivatásos állományban lévő rendőrök, akik az objektumőri szolgálatról közterületi szolgálatra kerülnek, mind szakmailag, mind fizikailag felkészültek és alkalmasak az új feladat ellátására.

Bencze József elismerően szólt a tanfolyamon tapasztaltakról, elmondása szerint Körmenden egy kivétellel jó, illetve kiváló minősítést értek el a tanfolyami hallgatók.

Orbán Péter volt vasi főkapitány, a szakközépiskola igazgatója úgy fogalmazott, az "élet iskolája érződött" a tanfolyam résztvevőin, akik közül többen előzőleg megtapasztalták a munkanélküliséget. Ezért szavai szerint az átlagosnál is szorgalmasabban és fegyelmezettebben vettek részt a képzésben.

Bencze József a sajtótájékoztatón szólt arról is, a kétéves szakközépiskolai képzésen belül tovább kívánják emelni a rendőrök gyakorlati képzésének arányát, szerinte egy év elmélet és egy év gyakorlat lenne a megfelelő.

Zipp
MTI

Hozzászólások

Ennek nyilván az a célja, hogy a közalkalmazotti, nem szolgálati jogviszonyban állóknak kevesebb fizetést, juttatást kelljen adni. Ez miért jó? Ezek az új félrendőrök vajon rendelkeznek-e hatósági jogkörrel. Félek, hogy ezek hiányában csak kiröhögik majd őket.

Sokkal célszerübb lett volna a megbetegedett, hivatásos szolgálatra alkalmatlan eü.okból az a sok nyugdíjba menekült foglalkoztatása. Arról nem is beszélve, hogy még a fiatal rendőri/hivatásos/ állománynak valami tudást is adhadtak volna át.
Ez a folt eltüntetési procedura nem old meg semmit, csak további problémákat okoznak a parancsnokonak. Parancs úralmi rendszerbe civileket!

Örület.