PSZ: Nem lehet tovább a pedagógusok lelkiismeretére és gyerekszeretetére apellálni

Utcára vonulnak a megszorítások miatt a pedagógusok
2009. szeptember 28.

Nagygyűléseket szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a jövő évi költségvetés oktatást érintő fejezetei miatt - tette közzé honlapján az érdekvédelmi szervezet. A PSZ a jövő évi költségvetési törvény - a közszféra munkavállalóinak és a közoktatás finanszírozásának - újragondolását követeli a kormánytól.

A tiltakozó megmozdulásokra országgyűlési és önkormányzati képviselőket hívnak, s várják a szülőket és a közoktatási intézmények munkavállalóit is.

A PSZ kilencpontos tiltakozó nyilatkozatban összegezte véleményét a jövő évi büdzséről. Ebben az áll, hogy a Pedagógusok Szakszervezete mély megdöbbenéssel, felháborodással fogadta a 2010-es költségvetési törvény tervezetét, és az oktatásból történő újabb forráskivonást elutasítja.

Tiltakoznak, mert "a gyermekek mindenek feletti érdeke" súlyosan sérül, ha a kedvezményes étkezés, az alapfokú művészetoktatás támogatását ilyen nagymértékben csökkentik.

Elfogadhatatlannak tartják, a költségek szülőkre való áthárítását, mert a megemelt lakáshitelekkel, munkanélküliséggel, a családi pótlék adóalapba vonásával sújtott családoktól már több áldozatvállalást nem lehet kérni.

Az érdekvédelmi tömörülés szerint az elvonásoknak az lesz a következménye, hogy növekedni fog az éhező gyermekek száma, mert kevesebben fogják igénybe venni az intézményi étkezést, pedig már eddig is sokaknak ez volt az egyedüli rendszeres táplálékhoz való jutás lehetősége.

Az óvodai ellátást, a napközit igénybevevők számának a csökkenése pedagógus álláshelyek megszűnésével fog járni - figyelmeztetnek.

Tiltakoznak azért is, mert a teljesítménymutatók és egyéb normatívák drasztikus csökkentése miatt tízmilliárdok kerülnek ki a közoktatás finanszírozásából, több, mint amit 2008-ban az "Új Tudás" program befektetni szándékozott.

A teljesítményfinanszírozás rendszere évek óta folyamatos pénzkivonást eredményezett, melynek ma már az a következménye, hogy az oktatás minősége került veszélybe - írták, hozzátéve: nem lehet tovább a pedagógusok lelkiismeretére és gyerekszeretetére apellálni.

A PSZ tiltakozik azért is, mert az oktatás minőségét erősen befolyásoló pedagógus-továbbképzésre és szakvizsgára fordítható pénz "csak halvány töredéke az eddig is kevesellt összegnek". Az uniós pályázatok nem pótolják ezt a kieső összeget, mert felhasználásuk kötött, más jellegű képzésekre vehetők csak igénybe.

Az érdekvédők azt követelik, hogy akár a költségvetési tartalék terhére is, támogassák a már megkezdett továbbképzéseket.

Elfogadhatatlan, hogy immár második éve a közszférában nincs bértarifa-emelés, a közoktatásban változatlan a pótlékalap és a minőségi munkáért járó kereset-kiegészítés összege. Elvonásra került a 13. havi bér és a veszteséget enyhítő kompenzáció is. A béren kívüli adható juttatások elemeinek különböző mértékű megadóztatása olyan költségnövekedést jelent az önkormányzatoknak, hogy egyre több intézményfenntartó rendeletben szünteti meg ezek folyósítását, ezáltal tovább csökken a reálkereset - sorolták.

Elfogadhatatlannak tartják a pedagógusok szakkönyvvásárlási támogatásának 10 ezer forinttal való csökkentését is.

"A pedagógus szakma megalázásának tartjuk a tervezetben szereplő 4 ezer forintos támogatást" - mutattak rá állásfoglalásukban.

Népszabadság

A Tiltakozó Nyilatkozat itt olvasható!