PDSZ: Fenntartjuk a sztrájkkészültséget és a követelést...

Ismét felmérik a pedagógusok sztrájkkészségét
2008. december 23.

5 perces interjú: Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke

Bár a kormányzat zsarolása miatt megbomlott az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság, a hazai sztrájkjog alapján még mindig nyitva áll a közszféra dolgozói előtt, hogy tiltakozó akcióba kezdjenek< – mondta lapunknak Kerpen Gábor.

– Sztrájkba lépnek a tanárok?
– Fenntartjuk a sztrájkkészültséget és a követelést, hogy a kormány teljesítse a 2007-es megállapodásban általa vállalt feltételeket. Most jogi szempontból vizsgáljuk, kell-e az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság egységének felbomlása után újabb felhívást kiadnunk, vagy az eredeti alapján dolgozhatunk tovább, mivel nem született sztrájkmegállapodás, csak egy, a kormány újabb ajánlatát összefoglaló dokumentum, amit a PDSZ-en és a Munkástanácsokon kívül a többi szervezet aláírt. Az aláírók lemondtak ugyan a jogukról, hogy sztrájkot szervezzenek, de az abban való részvételről nem. A magyarországi sztrájkjog szerint bármelyik munkavállalónak joga van sztrájkolni, ha egyetért annak követeléseivel. A kormány a jelek szerint nem teljesíti a 2007-es megállapodást, a bérek emiatt a 2005-ös szintre esnek vissza. A kabinet ráadásul jövőre minden egyes közszolgálatban dolgozótól, a bérétől függetlenül, az ígérvényekhez képest elvesz több mint egyhavi juttatást. A közszolgák egységes fellépésének nagyon nagy a támogatottsága. Azon fáradozunk, hogy köreinkben újra felmérjük tagságunkban a sztrájkhajlandóságot, ez alapján tervezzük a következő lépéseinket.

– Nem tart attól, hogy a vasutasokhoz hasonlóan a kormány, médiafölényét kihasználva, a jogos követelések ellenére a pedagógusok ellen hangolja a társadalom egyes csoportjait?
Elsősorban a kormány zsarolása miatt szűnt meg az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság egysége. A vasutasokhoz hasonlóan elfogadhatatlan magatartást tanúsított a kabinet a közszféra dolgozóival szemben, amikor megzsarolta őket, hogy vagy aláírják az összefoglaló dokumentumot, vagy még azt sem kapják meg, amit beterveztek a költségvetésbe, és a parlament elfogadott. Sajnálatos módon a kormány részben elérte a célját. Ám a PDSZ és a Munkástanácsok nem írta alá a kormány ajánlatát összefoglaló dokumentumot, így nyitva maradt az ajtó mindazoknak, akik elégedetlenek a kialakult helyzettel, és nem tudják elfogadni, hogy a kormány egy felrúgott megállapodás után arra kérte a szakszervezeteket, több mint nyolc hónapig ne védjék a munkavállalók érdekeit ebben a témában. A PDSZ az elmúlt években jelentős társadalmi támogatottságot szerzett az oktatási szférában és azon kívül is, a nem szakszervezetként működő szervezetek körében, s az aláírás elutasításával is jó döntést hozott.

– Milyen évre számít?
– A kormány nem tette lehetővé, hogy a közoktatásban a 2009-es év nyugodtabb legyen, mint az idei volt. Sőt olyan intézkedéseket hozott a bércsökkentéssel, a közoktatás finanszírozásának több tízmilliárdos megkurtításával, ami miatt jövőre nem garantálható a közoktatás minőségi ellátása. Újabb oktatási intézmények összevonása, bezárása várható.

Magyar Hírlap
Sándor Csilla