Néhány helyett húsz mamutszervezetet terveznek kialakítani?

György István: a KLIK is a kormányhivatalokhoz kerülhet

2014. augusztus 14.

Akár az iskolák fenntartójának számító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), valamint a kórházak felügyelő szerve, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) is a kormányhivatalokhoz kerülhet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fővárosi kormánymegbízott. A Miniszterelnökség és az illetékes államtitkárság mintegy 50 olyan ügykört vizsgál, amely a kormányhivatalokhoz kerülhet, jelenleg erről nem született állásfoglalás. Az ügyben ősszel dönthet az Országgyűlés - tette hozzá György István, aki azt is bejelentette: ezzel párhuzamosan az ügyintézést is egyszerűsíteni szeretnék.

A fővárosi kormánymegbízott azt sem tartja kizártnak, hogy önkormányzati hatáskörök is átkerülnek a Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó kormányhivatalokhoz.

György István - szavai szerint - több javaslatot is szeretne benyújtani a kormányzathoz a kormányhivatalok további működéséről. Hozzátette: egyedileg kell megvizsgálni az egyes ügykörök adminisztrációját és ahol lehetséges csökkenteni a bürokráciát. "A cél, hogy mindenki a lakóhelyéhez lehető legközelebb intézhesse az ügyeit."

A korábbi főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy "a BKV a BKK-val együtt mozog, azaz mindkét társaságnak egy tulajdonosi kézben kell lennie." György István elképzelhetőnek tartja, hogy a budapesti közösségi közlekedés állami kézbe kerül. Ennek éves költségvetését a fővárosi kormánymegbízott nemzetgazdasági volumenűnek nevezte, ugyanis 140 - 145 milliárd forintot tenne ki.

György István úgy véli, hogy 1998 és 2010 között mintegy 800 milliárd forintot kellett volna fordítani az elavult budapesti közlekedés fejlesztésére, karbantartására. Hozzátette ugyanakkor, hogy ami az elmúlt négy évben megvalósult már meghaladja ennek az összegnek az egynegyedét.

A városüzemeltetésért felelős egykori főpolgármester-helyettes emlékeztetett a miniszterelnök korábbi nyilatkozatára, hogy az idén ősszel megalakuló Fővárosi Közgyűlés struktúrája ideiglenes lesz, ugyanis a tapasztalatok alapján a következő ciklusra alkothatja meg a parlament a végleges önkormányzati választójogi rendszert.

Letölthető hanganyag (Rövid verzió - mp3)

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha a következő linkekre kattint:
György István 1. rész (mp3)
György István 2. rész (mp3)

InfoRádió


György István: Nincs még döntés a KLIK-ről

2014. augusztus 14.

Szerdán az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt György István korábbi főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja, aki a beszélgetés után az inforadio.hu-n megjelent összefoglalóval kapcsolatban, a KLIK és a GYEMSZI jövőjét és a kormányhivatal feladatait illetően - az esetleges félreértések tisztázására - az alábbi kiegészítést juttatta el az InfoRádióhoz.

Tisztelt InfoRádió!

A KLIKK és a GYEMSZI jövőbeli sorsáról általam elmondottak lényege számomra az volt, hogy folyik egy komoly szakmai előkészítő munka, hogy hogyan alakuljon az irányítás struktúrája, és ennek a szakmai vizsgálatnak lehet az a vége, hogy az intézményi struktúrában lesz és az is lehet, hogy nem lesz változás, de ebben jelenleg semmilyen döntés nincs.

A megjelent összegzésből az derül ki, hogy szintén félreérthető lehetett, hogy olyan tervek lennének, miszerint az önkormányzatoktól hatáskörök kerülnének a kormányhivatalokhoz. Arról beszéltem, hogy a gyorsabb és hatékonyabb, egyablakos ügyintézés érdekében 50 olyan hatósági ügykör vizsgálata folyik, amelyek intézése a jövőben egyszerűsített formában a kormányablakoknál történhet majd, de ezek ma sem önkormányzati hatáskörök.

Az összegzés múlt időben ír arról, hogy több javaslatot is benyújtottam a kormányzathoz a kormányhivatalok további működéséről, én a beszélgetés során azt mondtam, hogy fogok ilyen javaslatot tenni, a szervezeti és működési szabályzattal kapcsolatban.

2014. augusztus 14.

Tisztelettel:

dr. György István
kormánymegbízott
Budapest Főváros Kormányhivatala

InfoRádió