MKKSZ: A kormány megbecsüli a saját munkatársait?

Tele a közszolgák puttonya: virgáccsal tüntetnek

2014. december 3.

Tüntetést szervez a közszolgálati dolgozók szakszervezete, Szegedről is indul busz. Tele a puttonyuk, újra és újra bérrendezést és törvényes munkakörülményeket kérnek.

Szombatra, Mikulás napjára tüntetést hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a budapesti József Nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. A rendezvény 16 órakor kezdődik.

Szegedről is indítunk buszokat, igény szerint. Velünk tarthatnak kormány- és köztisztviselők, közalkalmazottak, valamint családtagjaik is. Hiszen őket mindnyájukat sújtja az az áldatlan állapot, amibe az ágazat dolgozói az utóbbi években kényszerültek. Mindenkit várunk. Az utazás mindenkinek ingyenes, csak előre szóljanak, hogy senkit ne kelljen itthon hagynunk – tájékoztatott Farkas Andrea, az érdekképviselet megyei titkára (telefonszáma: 70/377-4273, e-mail címe).

Elmondta, hat éve nem volt bérrendezés a közigazgatásban és a közalkalmazottak nagy részénél sem.

Nem kaptak bérfejlesztést például

  • a pedagógusok munkáját segítő munkatársak,
  • a polgármesteri és járási hivatalokban ügyeinket intéző köztisztviselők,
  • a mentők, tűzoltók

és még hosszú a sor.

A pedagógusbér-emeléssel pedig bérfeszültséget keltett a kormányzat az iskolákban és óvodákban, ami elfogadhatatlan.

Mindenkit vár a megmozdulásra az MKKSZ, akit zavar, hogy a középfokú végzettségűek 10 év munkaviszony után is csak havi 75 ezret visznek haza. És ez a teljes ágazat 660 ezer dolgozójának negyedénél így van. Ebből megélni, családot, lakást fenntartani nem lehet – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A béremelés mellett azt is javasolják, hogy legyen törvényesség a munkavégzésben. Megértik, ha többletmunkát kell végezniük, de a túlórákat számolják el és fizessék ki nekik.

300 ezer dolgozónak kérnek januártól minimum 5 százalékos, legalább 10 ezer forintos béremelést. Emellett egységes cafetéria-rendszert, a túlórák kifizetését és életpályát szeretnének.

A költségvetés-tervezetben továbbra se látják nyomát béremelésnek. Azt az MKKSZ téves feltételezésnek tartja, hogy a megye települési önkormányzatai ki tudják gazdálkodni a pluszpénzt. Hiába lőcsölik rájuk a feladatot. Azt is kérik, hogy a bérrendezés januártól kezdődjön el, illetve folytatódjon a közszolgálatban. Különben az a kép alakul ki, hogy a kormány a saját munkatársait nem becsüli meg. Éppen azokat, akik az általa hozott törvényeket, jogszabályokat, adminisztrációt működtetik. A tisztességesen ellátott munkáért tehát tisztességes bért követelnek.

Délmagyarország napilap
Dombai Tünde