Mindszenten már éltek a lehetőséggel!

Föld- és járműadót vezetnek be Mindszenten

2014. december 2.

Aranykoronánként 150 forintos földadóról döntött a mindszenti képviselő-testület – az országban az elsők között – a pénteki rendkívüli ülésén. Arról is határozott, hogy bevezeti a járműadót azokra a gépjárművekre, amelyek után eddig nem kellett fizetni.

Az Országgyűlés lehetőséget teremtett az önkormányzatoknak, hogy települési adó gyűjtőkategóriaként helyben adót vessenek ki magánszemélyekre. Így az önkormányzatok szabad kezet kaptak, és akár a földtulajdonosokat is megadóztathatják. A kormány erről még tárgyalni fog, mivel Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy interjúban arról beszélt, a törvénymódosításnál eszükbe sem jutott, hogy valaki megadóztatná a földeket.

Ezért a minisztérium azon dolgozik, hogy olyan javaslattal éljen a csomaghoz, ami kiveszi a földet az adóztatható tételek közül. Ennek ellenére az önkormányzatok már tárgyalják a helyi adókról szóló módosításokat. Az országban az elsők között a mindszenti képviselő-testület határozott úgy, bevezeti a föld- és a járműadót. Ezek január elsejével léphetnek hatályba.

150 aranykoronáig mentesülnek a földadó alól, míg fölötte aranykoronánként 150 forintot kell fizetni – magyarázta Tóth Csaba. Az alpolgármester hangsúlyozta, a tulajdonosoknak január 30-áig kell a bevallásukat kitölteni. Éves adózásról van szó, aki január 1-jén tulajdonos, annak kell fizetnie, két részletben is lehet, március 15-éig az elsőt, míg szeptember 15-éig a másodikat. A gépjárműadóról elmondta, azokra a járművekre vezetik be, melyek eddig mentesültek az adó alól: mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre és annak pótkocsijára. Mértéke 200 forint kilowattonként, pótkocsik esetében az adó alapja minden megkezdett 100 kilogramm után 200 forint évente. Az előzetes becslések szerint 7–10 millió forint pluszbevétellel számolnak.

Vannak olyan önként vállalt feladatok, amelyek után nem érkezik állami normatíva, ezt a pénzt ezekre a tevékenységekre fordítanánk – mondta a polgármester. Zsótér Károly hozzátette, megőriznék, esetleg bővítenék a szociális juttatásokat, jutna az adóbevételből a külterületi utak karbantartására, valamint a mezőőri szolgálat létrehozására is.

A testület a legfontosabb feladatának tekinti, hogy a település gazdálkodásának stabilitását megőrizze. Ehhez arra van szükség, hogy a bevételek és a kiadások egyenlő arányban legyenek – mondta a polgármester, aki kijelentette, a többi helyi adó nem emelkedik januártól Mindszenten.

Ellehetetleníti a gazdákat?
Szunyi Pál évtizedek óta családi gazdálkodó, ez az adó most több 100 ezer forintos pluszkiadást jelentene neki. Véleménye szerint a mezőgazdaság ezt már nem tűri el. – Ezek a pluszköltségek egy-egy gazdálkodó csődjét is jelenthetik. Nincs arányban a termelési költség a bevétellel – fogalmazott Szunyi. Hozzátette: az első évben még befizeti a gazda, a másodikban már nem fogja, mert nem bírja, és felszámolja magát. – Úgy gondolom, erre a forrásra szüksége van az önkormányzatnak, de ellehetetleníti a gazdákat – jelentette ki.

Délmagyarország
Antal Sándor