Megosztottak a lánglovagok?

HTFSZ a nézetkülönbségről
2009. november 21.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete fontosnak tartja az állampolgárok tájékoztatását a Magyarország tűzvédelmével kapcsolatos állami finanszírozás területén kialakult vitás helyzetben a szakszervezet és az egyik szakmai szövetség között fennálló nézetkülönbségekről, ezért az alábbi információkat hozza nyilvánosságra.

Az októberi megmozdulás nem érte el a célját, ezért a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) újra ki akart menni az utcára, amit közöltek a Demonstrációs Bizottság többi tagjával, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségével és a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezetével. A megmozdulás célja ugyanazok a célok, amik már az első tüntetésen is voltak, csak más sorrendben. Egy be nem jelentett demonstrációt szerveztünk, melynek ideje november 16-18-ig lett volna. Ehhez kértük a parancsnokok segítségét, hogy támogassák a HTFSZ-t. A parancsnokok nemhogy nem támogatták, hanem egyenesen megfenyegették a HTFSZ tagjait. Csak egy példa: aki részt vesz a demonstráción azt leszerelik, megfenyítik.

Részlet a demonstrációs bizottság jegyzőkönyvéből:

A HÖTOSZ a demonstrációs bizottságban a tagságát az eredeti célok megvalósulásáig megtartja.
A HÖTOSZ csak törvénybe nem ütköző, bejelentett további demonstrációhoz járul hozzá.
A HTFSZ-szeI 2009. 11. 09.-én folytatott tárgyalás során a HÖTOSZ felé továbbított kérések közül egyet sem tud teljesíteni.
(Az FTSZ telefonon jelezte, nem kíván részt venni semmilyen demón.)

A HÖTOSZ, hogy mentse a menthetőt, bejelentette, hogy két héten át fognak demonstrálni a Kossuth téren a parancsnokok. Mint kiderült, Dobson Tibor blöffje volt az egész, ami a HÖTOSZ ülésen az illetékes parancsnok urak nemtetszését váltotta ki. A bejelentés a vonulós (úgynevezett csizmás) állomány körében bizonytalanságot, érthetetlenséget, de legfőképpen elkeseredést okozott, mert az alábbiakat is tartalmazta.

Részlet a nyilatkozatból:

"A megmozduláson napi váltással 15-20 tűzoltóparancsnok és más vezető venne részt, a demonstratív eseményen való részvételre az állomány többi, vonulós tagját nem kérnék fel. Dobson Tibor ezt azzal magyarázta, hogy így elkerülnék a tömeges jelleget és azt, hogy más, ellentétes érdekek miatt esetleges konfliktusok alakuljanak ki."

Köszönjük parancsnok urak a HTFSZ minden tagja nevében ezt a különösen nagy bizalmat, ami önöktől árad felénk, igaz nem értjük, hogy felelős, parancsnoki beosztást betöltő, esküje szerint, a tudása szerint állományról legjobban gondoskodó kollegákról kell, hogy beszéljünk. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a 114 parancsnokból 2 (!!!) volt, aki támogatta volna a HTFSZ-t.)

Mindeközben újabb övön aluli csapást érkezett. A hír:

"Elálltak a további demonstrációtól a tűzoltók - jelentették be az érdekképviseletek vezetői csütörtök délelőtt Budapesten. Mégsem vonulnak újra az utcára a jövő évi költségvetési megszorítások miatt a tűzoltók. Korábban azért választottak a tiltakozásnak ezt a módját, mert a jövő évi költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnának jövőre, ezzel pedig több tűzoltóság működésképtelenné válhat.

Mészáros József, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségének alelnöke emlékeztetett rá, hogy tárgyalások kezdődtek az Önkormányzati Minisztériummal, egy hónappal ezelőtt pedig nyomásgyakorlásként az utcára vonultak.

Azt tapasztalták azonban, hogy a magánemberi feszültség csaknem legyőzi a "testületi fegyelmet", ezért további tömegdemonstrációt nem terveztek. Mivel azonban a tárgyalások nem haladtak, bejelentettek egy demonstrációsorozatot, igaz, azt már csak a parancsnokok részvételével. Közben a szocialista frakció vezetéséhez is fordultak, hogy segítsenek közvetíteni az érdekképviseletek és a minisztérium között, mert senkinek sem érdeke a demonstráció."

Mindezt az az ember nyilatkozta, aki október 19-én nem éppen a szívbemarkolóan nyilvánult meg a demonstráción résztvevő tűzoltókról, akik átvonultak a parlamenthez (lecsürhézte a tűzoltókat).

Mi, a HTFSZ tagjai továbbra is fenntartjuk a követeléseinket, a túlórákkal, a heti 40 órás munkaidővel, a költségvetési elvonásokkal kapcsolatban.

Tudjuk, hogy az elvonás bennünket fog érinteni a leginkább: Az étkezési hozzájárulás köre csorbul. A munkába járáshoz utazási költségtérítés csorbul. Nem lesz javításokra pénz. Sorolhatnánk még az elvonásokat, de fölösleges. Viszont a lehetősége megmarad parancsnoki luxusautók és egyéb, nem a tűzvédelemmel közvetlen összefüggésbe lévő beszerzésekre.

Tisztelt parancsnok urak, és egyéb olyan személyek (önkormányzati miniszter, önkormányzati államtitkár, HÖTOSZ elnök, alelnök stb.) akiknek sikerült a magyar tűzoltóságot a legalacsonyabb szintre juttatni! Kérjük, gondolják át a tűzoltóságokkal kapcsolatos elképzeléseiket, és végre értsék meg, hogy a legfontosabb támaszuk a tűzvédelem területén dolgozó összes munkatárs, a végrehajtó állomány (24/48) órás beosztott, és az úgynevezett 8 órás dolgozó. Az önök által elkezdett megosztó politikával nem érhetünk el eredményt!

A költségvetési elvonások ellenére a HTFSZ megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy önök, magyar állampolgárok ebből ne érezzenek semmit. Nekünk az önök biztonsága az elsődleges feladat.

Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete