Marad a bérlemaradás (az eddigi ágazati emelések ellenére is...)

Jövőre sem emelik a köztisztviselők illetményét

2014. október 30.

Tállai András NGM-államtitkár egy írásbeli kérdésre adott válaszából az derül ki, hogy a kormány nem tervezi az illetményalap növelését, szerintük az eddigi intézkedésekkel így is eléggé segítették a köztisztviselőket.

Jövőre sem fogják emelni a köztisztviselők hét éve változatlan, 38 650 forintos illetményalapját – ez derül ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának Gúr Nándor MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából (pdf).

Tállai Varga nevében válaszolt a szocialista képviselő kérdésére, válaszában pedig kifejtette, hogy "nem az illetményalap emelése az egyetlen módja annak, hogy a közszolgálati tisztviselők anyagi megbecsülése növekedhessen", vagyis a kormány gyakorlatilag nem tervez béremelést.

Tállai kifejti, hogy

  • a személyi jövedelemadó mértékének csökkentése,
  • a minimálbér és a garantált bérminimum évről évre történő megemelése, (???)
  • a munkaköri pótlék bevezetése, (???)
  • a családi adókedvezmény,
  • a rezsicsökkentés és
  • a devizahitelesek terheinek mérséklése (???)

mind segít a köztisztviselők helyzetén, és bár az államtitkár hozzáteszi, hogy "a kormány célja változatlanul az, hogy a gazdasági lehetőségek biztosította keretek között növeljük a bérek, illetmények nettó értékét", béremelésről nem esik szó.

hvg.hu


Így változtak az átlagkeresetek tíz év alatt

2014. október 30.

2003-ban még a közszférában volt magasabb a nettó átlagbér, most viszont már a versenyszféra vezet - derül ki a KSH adataiból.

Az MTI által összeállított infografikán látható, hogy 2003-ban az állami szektorban (fekete színnel) - köszönhetően a 2002-es 50 százalékos közalkalmazotti béremelésnek - lehetett jobban keresni (nettó 99 ezer forintot), míg a vállalati szektorban 84 ezer forint volt az átlag.

A versenyszféra bérátlaga 2010-ben érte utol az államit. Ebben szerepe volt a közszféra illetményalapjának befagyasztásának és az emelkedő minimálbérnek is. A legutóbbi mérés szerint az idei első nyolc hónapban a közszférában 135 ezer, a versenyszférában 163 ezer forint volt az átlagkereset.

Monster

Hozzászólások

valaki hallott róla, hogy a központi költségvetési szerveknél az éven odalőttek 30 % béremelést? kormánytisztviselői kör, de BP telephellyel/székhellyel.
igaz, vagy csak kaCSA?