LIGA vs. PM

A LIGA szerint van, a PM szerint nincs bérmegállapodás 2009-re
2008. július 31.

A LIGA Szakszervezetek szerint van érvényes, a közszféra 2009-ben esedékes béremelésére vonatkozó kormányzati kötelezettségvállalás, míg a Pénzügyminisztérium szerint megállapodás van, de 2009-re vonatkozó érvényes bérmegállapodás még nincs.

A LIGA Szakszervezetek csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormányzattal kötött megállapodás szerint 2009. január 1-jétől kerül sor a közalkalmazotti illetményalap legalább 4 százalékos növelésére.

A LIGA mindezzel arra reagált, hogy Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy a költségvetés tervezésénél miért nem vették még figyelembe a közszféra 4 százalékos béremelésére vonatkozó megállapodást azt mondta: "Magyarországon a szakszervezetekkel általános 4 százalékos bérmegállapodás 2009-re bizonyosan nincs".

A LIGA közölte: nemcsak a szakszervezet, hanem a szociális minisztérium honlapján is megtalálható a megállapodás szövege. Így utaltak a tavaly decemberben az Országos Közalkalmazotti Érdekegyeztető Tanácsban aláírt megállapodásra.

A Pénzügyminisztérium (PM) az érdekvédelmi szervezet közleményére reagálva azt közölte, hogy az egyszer már kivívott eredményeket senki nem veszélyezteti.

A kormányzati kötelezettségvállalást a kormány betartja, és az ősszel sorra kerülő bértárgyalásokon ennek szellemében cselekszik.

"A tényleges bérmegállapodás - 4 százalékról, vagy azt meghaladó értékről, figyelembe véve a 2009-re várható inflációt - azonban ezen a tárgyaláson születik meg" - áll a PM közleményében.

Hírszerző
MTI

Az OKÉT megállapodás szövege a Közszolga.hu-n is olvasható!

Pdf-ben az SZMM oldaláról is letölthető!

Hozzászólások

A Kormány nem tanul

A Kormány nem tanul. A hét végén ismét olyan bejelentéseket tett, amelyek komolyan sértik a munkavállalók érdekeit, és amelyeket megint nem egyeztetett az érdekeiket védő szakszervezetekkel. Egyrészt ? ígéreteit ismét megszegve ? bejelentette, hogy a közszférában nemhogy reálbér emelkedés, de egyáltalán béremelés sem várható 2009-ben. Persze egyre kevésbé csodálkozhatunk azon, hogy ígéreteit sorra megszegi a Kormány, hiszen az egyeztetés is csak látszólagos volt a részéről. Tegnaptól azonban még ennyit sem tesz, hiszen Bajnai Gordon bejelentette, hogy megalakította a Gazdasági Egyeztető Fórumot, a Kormány és a munkaadók számára kedves képviselőinek részvételével. Szemtelenül hozzátéve, hogy az OÉT munkavállalói oldalának egy képviselője is meghívottja a Fórumnak (vajon ezúttal melyik vazallusát hívja meg Gyurcsány Ferenc?).

Ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy a szociális érdekek helyett a tőkét kívánja szolgálni. Hiába marad fenn az Országos Érdekegyeztető Tanács, ha annak pusztán cirkuszi szerepet szánnak. Hiszen mint azt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvashatjuk, az új egyeztető fórum a munka törvénykönyve módosításával és a minimálbérrel foglalkozna többek között. Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a Kormány és a nagytőkések úgy akarják élénkíteni(?) a gazdaságot a saját javukra, hogy arról a terheket aztán viselő és elviselő munkavállalók csak utólag értesülnek, törvények és rendeletek formájában. Érthetetlen a kisebbségi kormányzat szándéka, amikor épp amiatt kerültek ebbe a kormányzásra alig alkalmas helyzetbe, hogy egy másik ?reformcsomag? kitalálásakor kihagyták az egyeztetésből az érintetteket.

A LIGA Szakszervezetek teljes mértékben elutasítja a közszféra bérfejlesztési tervétől való legkisebb negatív irányú eltérést is, és minden eszközzel azon lesz, hogy a Kormány betartsa megállapodásait. Amennyiben a Kormány nem tartja magát a jövőben az ígéreteihez, azt a következtetést lesznek kénytelenek a munkavállalók országszerte minden ágazatban levonni, hogy nem érdemes a Kormánnyal semmilyen szinten együttműködni. Ez pedig végzetes lehet nem csak a jelenlegi Kormányra nézve, de akár az ország alkotmányos rendjére nézve is. Ezért a LIGA Szakszervezetek felszólítja a Kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt a költségvetési tervezetet és tegyen egyértelmű szándéknyilatkozatot arról, hogy a jövőben betartja a szociális partnerekkel kötött megállapodásait.
Ezen megállapodások nyilvánossága és igazságossága érdekében felszólítjuk továbbá a Kormányt, hogy a Gazdasági Egyeztető Fórumot ne hozza létre, hanem folytasson érdemi egyeztetéseket az ezzel a céllal működő Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

http://www.nfgm.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2008_sajto/08majus/szakmai_egyeztet.html
http://www.nfgm.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2008_sajto/08julius/gef.html
http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/(menudocs)/E025086B7DE62C9CC12574900039A838?OpenDocument

LIGA Szakszervezetek
2008. július 26.

"Gyengébbek kedvéért"
- a 2009-ben esedékes közszférás béremelésre vonatkozó kormányzati kötelezettségvállalásról szóló megállapodás

2007. december 6. és 2008. július 31.

Veres János pénzügyminiszter úr a LIGA Szakszervezetek által július 26-án megjelentetett közleményében foglaltakra - miszerint a Kormány nem tanul - úgy reagált egy televíziós csatorna hírműsorában, hogy ő nem tud semmilyen megállapodásról arra vonatkozóan, hogy a közszférában 2009-ben béremelést vállalt volna a Kormány.

A kormányzati kommunikációt segítve, a 2007. december 26. óta honlapunkról is letölthető megállapodást most csatoltan megküldjük egyrészt a sajtónak, másrészt a pénzügyminisztériumnak is. Egyúttal felszólítjuk a Kormányt, hogy ne borzolja feleslegesen a kedélyeket, tegyen rendet a saját soraiban, és tartsa szem előtt, hogy a LIGA Szakszervezetek kész bármikor újra megvédeni az egyszer már kivívott eredményeket.

A "gyengébbek kedvéért" a hét oldalas dokumentumból kimásoltuk a vonatkozó részt:

A kormányzati és szakszervezeti oldal megerősíti a sztrájkmegállapodásban foglaltakat, miszerint
a., 2009. január 1-étől kerüljön sor a közalkalmazotti illetményalap legalább 4,0%-os növelésére, és
b., 2009-től az eddig tárgyévet követő év január 16-án fizetendő 13. havi iletmény kifizetésére - először 2009 decemberében - a tárgyév decemberében kerüljön sor.

A teljes dokumentum és a tavaly decemberben megjelent cikk teljes terjedelmében olvasható a lenti linkekre kattintva.

Egyébként a 2007. februári sztrájkmegállapodás - ugyanezzel a kitétellel - olvasható és letölthető a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról is:

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16519&articleID=31347&ctag=articlelist&iid=1
http://www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=14236