Legionella a 15 milliárdért felújított klinika vezetékrendszerében

Nincs ok a pánikra, de a vízhasználatot korlátozták a 400 ágyasban Pécsen

2015. július 29.

Ásványvizet osztanak a betegeknek és a dolgozóknak a 400 ágyasban, és a zuhanyozást is korlátozták óvintézkedés miatt. A vízrendszerben légiós baktériumot találtak. Pánikra nincsen ok.

Nincs ok a pánikra! Ezzel kezdjük cikkünket, egyebek mellett azért, mert ez volt a hivatalos válasz kérdésünkre. Való igaz ugyan, hogy legionellát, légiós baktériumot találtak a napokban a 400 ágyas – ma már csak 367 ágyas – klinikán, de prof. dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója azt mondta, szerencsére nem történt megbetegedés. Azonnali biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe, amint kimutatták a baktériumot a több mint 15 milliárd forintból felújított, gyakorlatilag újjáépített klinika vízrendszerében.

Még mindig nem lehet inni a csapról, és bizonyos időszakokban nem lehetett zuhanyozni – akkor, amikor pontosan meghatározott forróságú meleg vizet keringtettek, pontosan meghatározott időn át a rendszerben, hogy ezzel kiöljék a felszaporodott baktériumot.

A legionellával fertőzött víz fürdéskor és fogyasztáskor sem okoz megbetegedést, csupán, ha ilyen fertőzött vízpermetet lélegzünk be, ám akkor súlyos tüneteket, akár halált is okozhat. Éppen ezért az elővigyázatosság nem alap nélküli, mégis, szándékosan túlzott óvatossággal kezelik a helyzetet, mert szeretnék a nullára szorítani annak esélyét, hogy bárki megbetegedjen. Emiatt nem lehet inni a vízrendszerből, ezért osztanak palackos ásványvizet a dolgozók és a betegek részére.

Decsi Tamás beszámolt arról is, hogy a légiós baktériumot egy rutinellenőrzéskor mutatták ki a vezetékekben keringő vízből, ami után azonnal meghozták az óvintézkedésekről szóló döntést, és értesítették a Népegészségügyi Hatóságot.

Ők legutóbb kedden vettek több mint húsz különböző pontról vízmintát. A célzott bakteriológiai vizsgálat három-négy nap múlva hoz eredményt, legkésőbb hétfőn tudni fogják, továbbra is van-e legionella a rendszerben, avagy – amint remélik – a forróvíz-keringtetés meghozta hatását, s kipusztította a baktériumot. Addig is továbbra is érvényben maradnak a vízhasználatot korlátozó rendelkezések, kérve betegeik és dolgozóik türelmét, megértését.

A klímák vadonatújak, azokkal nem lehet gond

A 400 ágyas klinika felújítása négy-öt héten belül befejeződik, azt ma még csak egyharmadrészt vették birtokba, a következő két-két és fél hónapban költözik be minden olyan osztály és funkció, amelyet ide terveztek.

Felvetésünkre, hogy más helyeken, mosdókban, kórtermekben, illetve a légkondicionálókban előfordulhat-e még a veszélyes baktérium, a főigazgató úgy felelt, a klímák vadonatújak, azokkal nem lehet gond, a jövő évtől azonban erre külön figyelnek. A kórtermekből, folyósokról rendszeresen vesznek bakteriológiai és virológiai mintákat, korábban nem volt probléma.

Az új helyszín és új épület nem lett volna jobb

Megkérdeztük, hogy a több mint tizenötmilliárd forintból nem lett volna-e célszerűbb zöldmezős beruházással új helyszínen egy modern, vadonatúj kórházat felépíteni – akár azért is, mert ott esetlegesen sincsenek már meglévő kórokozók, baktériumok. A főigazgató azt nem tudta megmondani, hogy fel lehetett volna-e építeni ennyiből egy új kórházat, de szerinte helyszín a lehető legalkalmasabb, számos más egészségügyi intézmény, kutatóintézet, az egyetemi kar és kollégium is a közelben van. A szerkezet stabil, az épületet a falig visszabontva gyakorlatilag újjáépítették.

BAMA
Babos Attila (Dunántúli Napló)