Kurtítanák a várólistákat

Javulhat a műtéti várólista-helyzet

2015. augusztus 6.

Plusz 12-13 ezer műtétet végezhetnek el idén a kórházak. A betegeknek az intézmények levélben ajánlanak fel új időpontot. A cél, hogy 3-6 hónapnál többet ne kelljen várni egyetlen beavatkozásra sem.

A várólisták csökkentését célzó újabb programot indított áprilisban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Kiss Zsolt főigazgató-helyettes hangsúlyozta: több mint tízezer plusz műtétre nyílik módjuk a kórházaknak.

"2015-ben ötmilliárd forintos többletforrás áll rendelkezésre a várólisták csökkentésére. Ennek a terhére 12-13 ezerrel több műtétet lehet elvégezni az egyes kórházakban."

A megnövelt forrás azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott intézmény rövidebb időn belül jóval több műtétet tud elvégezni. A kórházak így egyéni vállalásokat tettek, és a várólistán szereplő betegeknek - ha az eredeti intézményben sokat kellene várni - felajánlják az idei műtét lehetőségét egy másik kórházban.

Kiss Zsolt hozzátette: vannak, akik nem tudják vállalni a korábbi beavatkozást, vagy a távolabbi kórházat, ők maradnak az előjegyzési listán.

"A cél, hogy ennek a programnak a végén két-három hónapnál ne kelljen többet várakozni a kisebb és fél évnél többet a nagyobb protetikai és gerincműtétekre."

A legtöbben továbbra is szürkehályog-műtétre várnak, a leghosszabb várakozási idő pedig a térd- és csípőprotézis műtétetekre jellemző.

Hanganyag (mp3): Seres Gerda

InfoRádió