KSZSZ: Azonnali hatállyal és visszamenőleges módosítani kell...

Nyílt levél Lázárnak: törvénytelenül dolgoztatja napi 10 órát a beosztottjait

2014. december 4.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége funkcionáriusnak nevezi Lázárt, és felhívja a figyelmét, hogy a közszférában dolgozókat csak úgy lehet túldolgoztatni, ha időkeretet is megszabnak erre. Ráadásul a heti munkaidő így sem haladhatja meg a 48 órát. A szakszervezet szerint a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a 10 órás munkaidőt, így ezt a rendelkezést haladéktalanul módosítani kell.

Levelet írt a 10 órás munkaidő ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek (pdf) a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége.

A szakszervezet szerint "magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra" különösen igaz, hogy be kell tartaniuk a törvényeket.

A levélben idézik a Miniszterelnökség rendelkezését a 10 órás munkaidőről. "Az irányadó munkarend: a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 91. § (1) bekezdése szerinti hivatali munkarend: hétfőtől csütörtökig 7:30-17:30 óráig, pénteken 7:30-15:30 óráig" – áll a dokumentumban.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szerint azonban „a 89. § (1) alapján a teljes napi munkaidő napi 8 óra. A heti munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30 óráig, pénteken 8.00-14.00 óráig".

A munkáltató a kormánytisztviselő által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja, de a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni. A Miniszterelnökség dokumentuma azonban nem tartalmazza az alábbi törvényi rendelkezést: "A munkaidőkeret tartama … legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét" lehet, illetve "a kormánytisztviselő beosztás szerint a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet".

Mindezek alapján a szakszervezet úgy látja, hogy a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a megnyújtott munkaidőt. Nem lehet a munkaidőt folyamatosan napi nyolc óra helyett napi tíz órában előírni, a munkavállalót védő időkorlátot egyetlen munkáltató sem lépheti túl – írták.

A munkavállalókkal aláíratott Kinevezésmódosítás nem felel meg a törvény előírásainak, így azt azonnali hatállyal és visszamenőleges módosítani kell. A törvények által garantált minimális munkaügyi követelményeket minden munkáltatónak be kell tartania – írták a nyílt levélben.

Sok baja van a közszolgálati dolgozóknak

A közszolgálati tisztviselőkre több mint tizenöt többlet követelmény vonatkozik a versenyszférában dolgozókhoz képest. Ezek közül néhány: eskü, alapvizsga, szakvizsga, a bizalomvesztés és a méltatlanság azonnali hivatalvesztéssel járhat, nem lehet más kamara tagja (így a Magyar Vadászkamaráé sem). 2008-óta nem részesültek béremelésben, megvonták tőlük a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 százalékos volt. Mindezek tükrében különösen érthetetlen és elfogadhatatlan a munkaidő törvénytelen meghosszabbítása – írták.

A levél végén felszólítják Lázárt, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő-szabályozást azonnal vonják vissza.

hvg.hu