A kormány a hivatásos állomány esetében az illetményalap 6,5-szeresére emeli a juttatások összegét

Megállapodtak a rendőrségi dolgozók béren kívüli juttatásáról
2010. február 8.

Megállapodott hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottsága és a kormány arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának (cafetéria) összegét - közölte a demonstrációs bizottság hétfőn. Emellett ígéretet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati viszonyt szabályozó törvény (Hszt.) módosítása, valamint kilátásba helyezték a korábban bezárásra ítélt dobogókői és balatonlellei üdülők működési feltételeinek biztosítását.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendészeti Védegylet (RV), a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetet (TMRSZ) január 27-én jelentette be, hogy közösen tiltakozik a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen. A TMRSZ-t azonban a múlt héten kizárták a kormánnyal tárgyalásokat folytató szakszervezeti bizottság munkájából, mert előzetes egyeztetés nélkül szórólapokat osztogatott.

A BRDSZ, az FRSZ és az RKDSZ demonstrációs bizottsága - amely a rendőrségi szakszervezeti tagok több mint 60 százalékát képviseli - hétfőn tudatta: megállapodtak a kormány képviselőivel arról, a rendőrség, a Rendőrtiszti Főiskola, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ és a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet valamennyi munkavállalója 251 225 forint bruttó összegű cafetéria juttatásban részesül.

Ez az összeg a hivatásos állomány esetében a beajánlott 115 950 forintról emelkedett bruttó 251 225 forintra. A most kialkudott cafetéria összeg nem érinti a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásait, a hivatásos állomány esetében például a ruhapénzt sem, hiszen az a Hszt. által biztosított - tették hozzá.

Mint írták, a kormány a hivatásos állomány esetében a köztisztviselői illetményalap 3-szorosáról, a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében pedig 5-szöröséről egységesen, az illetményalap 6,5-szeresére emeli a juttatások összegét. A megállapodás aláírásával a kormány felvállalta, hogy soron kívül, az Országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljon a hivatásos állományúak szolgálati viszonyának kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatti kötelező megszüntetése - írták.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vállalta azt is, hogy a szolgálati idő 1,2-szeres szorzóval történő számítására jogosító beosztásokat 2010. május 15-ig - az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve - kormányrendeletben ismét meghatározza. A megállapodás aláírásával a kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy május 15-ig megteremti a dobogókői és a balatonlellei volt BM-üdülőknek az Országos Rendőr-főkapitányság kezelésébe adásának jogi feltételeit.

A demonstrációs bizottság közleménye szerint tárgyalási pozíciójukat kezdetben rontotta a TMRSZ "önös érdekeit szem előtt tartó, politikai színezetű akciója", amellyel felrúgta a rendőrszakszervezetek közötti szövetséget és a tárgyalások folyamán a Rendészeti Védegylet is "kihátrált, kimenekült az együttműködésből".

hvg.hu
MTI

Hozzászólások

Gratulálok a rendőr kollégáknak, jól tették, hogy nem hagyták magukat!

Ők férfiak . Mi pedagógusok, többnyire nők vagyunk. Velünk bármit meg lehet tenni. Nekünk semmi sem jár,csak a rettegés.

Hamis. Nem azért tudnak velünk mindent megcsinálni, mert a többség nőnemű. Hanem azért, mert birkák vagyunk. A rendőrségnek csinál valamit a szakszervezete, a mávos-bkv-s vonal szintén. Köztisztviselők alapból kiemeltek. Orbán most igérte be az orvosok-ápolók béremelését. Tehát megint kik maradnak ki? Hát persze hogy a pedagógusok. Ennyi.
Nem is baj amúgy, Én már keresem a lehetőséget, hogy eltűzzek ebből a nyomi országból, mert halálra van ítélve. Remélem, az utolsó mozzanat az lesz, mikor a korkedvezményes 40 éves rendőr összeugrik egy cigánnyal az utolsó filléren. Akkor fogok én a leghangosabban röhögni külföldről. Ja, nem is. Addigra elfelejtem ezt a szemétdombot.

Én is gratulálok nekik.
Felmerül a kérdés ezek szerint van miből emelgetni !
A többieknek is ki kellene harcolni !!

Van miből emelgetni persze a rendőrök bérét!Miből???Ilyen borsos közlekedési bírságból lehet is!!!!Ők a munkájuk során megszerzik a keretet.De mit szerez meg a pedagógus??--IDEGBAJT és tetveket.És még korkedvezmény se jár nekik.Pedig Ő is ki van téve naponta a fizikai támadásoknak!