A kormány csak a formalitás miatt "egyeztet"...

Pedagógus-kivonulás
2009. szeptember 3.

Kivonultak a pedagógus szakszervezetek a Közoktatás-politikai Tanács (KÖPT) csütörtöki üléséről - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédő közleményében a kivonulást azzal indokolta, hogy a kormány olyan, a jövőt meghatározó kérdésben, mint a költségvetés megtervezése, helyben kiosztott dokumentummal állt elő.

Kijelentette: elfogadhatatlan, hogy emiatt nem volt mód arra, hogy az egyes szakszervezetek érdemi, szakmai testületi döntést hozhassanak.

A kormányzati oldal nem biztosította - a KÖPT ügyrendjének ellenére sem - hogy politikai döntéshozó, államtitkár, szakállamtitkár vegyen részt az ülésen. A PDSZ mindezt a társadalmi partnerség semmibevételének tekinti - írta Kerpen Gábor.

Hozzátette: a szakszervezetek már többször nyomatékosan kifogásolták, hogy az érdemi párbeszédet megelőzően - és sokszor ahelyett - a sajtóból értesülnek kormányzati szándékokról. Most is ez történt: az osztálylétszám esetleges növeléséről - amely nyilvánvalóan pedagógus elbocsátással járhat a következő tanévben - illetve a továbbképzési támogatás csökkentéséről, valamint a tárcát esetlegesen érintő több 10 milliárdos forráscsökkentéséről a hírekből értesültek.

A másik tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete a történtekről azt közölte: a szakszervezetek követelték, hogy a Közoktatás-politikai Tanács súlya, tekintélye megőrzése érdekében a továbbiakban csak megfelelően előkészített üléseket tartsanak, a miniszter a kormányzati elképzelések előkészítési időszakában kérje a véleményeket, hogy az egyeztetés érdemi, és ne csak formális lehessen.

Hírsarok
MTI