Kevesebb tankerület lesz

15 milliárd forintot vitt el a KLIK működése tavaly

2016. február 17.

A tavalyi évben 15 milliárd forintba került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a szakszolgálat és a tankerületek működés - mondta az oktatási államtitkár az InfoRádiónak. Palkovics László alapvető átalakításokat tervez a szervezetnél.

A KLIK központjának működtetése a tavalyi évben 1,9 milliárd forintba került. A tankerületek fenntartása további 7,1 milliárd forintot vitt el, a maradék 6 milliárd forint pedig a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat működtetésére ment el - tudta meg az InfoRádió az oktatási államtitkárságtól.

"Azt a fajta erősen centralizált struktúrát, amelyben most a KLIK működik, szeretnénk megváltoztatni" - mondta Palkovics László.

Az oktatási államtitkár több mint egy hete beszélt először arról, hogy alapvető átalakításokat tervez a KLIK-nél. Nincs szükség 198 tankerületre, a döntési szinteket pedig lejjebb kell vinni - összegezte a változtatások lényegét az államtitkár.

A kifizetetlen számlákra vonatkozó kérdésre pedig tegnap ismételten azt felelte: rendezik a szervezet anyagi helyzetét.

"Ez a KLIK működési zavarait jelzi, amit egyébként nem vontunk kétségbe, olyannyira nem, hogy az egyik intézkedés a KLIK pénzügyi helyzetének azonnali rendezése. Illetve a második, ami szintén szeptemberig aktuális, a KLIK szervezetének teljes mértékű átalakítása" - közölte az államtitkár.

A KLIK átszervezése a Köznevelési Kerekasztal egyik kiemelt témája, a munkacsoport már össze is ült a kérdésben - tette hozzá Palkovics László, a kerekasztal következő ülését pedig jövő hét kedden tartják.

Letölthető hanganyag (mp3): Seres Gerda

InfoRádió