Kamera a közterület-felügyelőn

"Nem tűrünk magunk közt korrupt kollégát"
2010. május 14.

Ha egyszer létrejön az önkormányzati rendőrség, azt a közterület-felügyelet bázisán lenne érdemes megalakítani, de az új szervezetnek az állami rendőrséget kellene kiegészítenie, nem szabadna azzal konkurálnia - vélekedik Szabó Mihály.

A Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója lapunknak arról is beszél: nem tűrik maguk közt sem a korrupt kollégát, sem a megvesztegethető vezetőt. Most a nyári turisztikai szezonra készül a szervezet, amely újításként az intézkedést rögzítő kamerával szerelte fel a közterület-felügyelőket.

Az új kormány egyik első intézkedéseként látványos közbiztonság-javulást ígér. A felügyeletre építve létrehozhatják az önkormányzati rendőrséget?

- Nem ismerem még az új kormány szándékait. Egyelőre végezzük mindennapi feladatunkat, és felhívjuk a figyelmet azokra a törvényi anomáliákra, melyek jelenlegi tevékenységünket nehezítik. Szükség lenne például olyan szakirányító szervezetre, amely országosan kontrollálná a közterület-felügyeletek működését, mert a rendszer széttagolt. Nemcsak a sokrétű feladatkör miatt, hanem azért is, mert a közterület-felügyelők hivatalos személyek, hatósági jogkörrel rendelkező, közhatalmi feladatot ellátó köztisztviselők. Igazoltathatnak, visszatarthatnak egy állampolgárt. Mindez megkövetelné, hogy a felügyeletek tevékenységét egy egységes gyakorlatot kialakító szervezet fogja össze.

- Szükség lenne egy erősebb szervezetre, amely a jelenlegi felügyeletnél több, de mégsem a rendőrség?

- Ha egyszer létrejön az önkormányzati rendőrség, annak az alapja szerintem a közterület-felügyelet kellene hogy legyen, hiszen ez egy kiépített szervezet, melynek megfelelő infrastruktúrája, gyakorlott állománya van. Sok országban működik önkormányzati rendőrség. Van, ahol egy kiegészítő rendészeti-közbiztonsági erő, van, ahol majdnem konkurál az állami rendőrséggel. Utóbbit Magyarországon semmiképpen nem tartanám kívánatosnak. Viszont kiegészíthetné a rendőrséget, már csak azért is, mert az utóbbi szervezete megköveteli, hogy mindig mozgósítható legyen, a városi rendészettel vagy önkormányzati rendőrséggel viszont biztosítható az állandó közterületi jelenlét. Mi a közterületek rendjét sértő szabálysértésekre vagyunk kiképezve, emellett hatósági tevékenységet is végzünk: ellenőrizzük, rendben vannak-e a területfoglalási vagy a behajtási engedélyek.

- Nemrég fogtak el egy felügyelőt, aki éppen az ellenőrzést mellőzte, némi kenőpénzért...

- Nem tűrünk magunk közt korrupt kollégát. Állandó kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, ha korrupcióra utaló jeleket tapasztalunk, továbbítjuk nekik. A dolog kétoldalú: ha nincs fizetőképes kereslet, nincs korrupció sem. Ez persze nem menti a közterület-felügyelőt, de a kollégák többsége nem korrupt, az ő tisztességüket és becsületüket kérdőjelezi meg, aki ilyesmit csinál. A legtöbbünkben a hivatástudat, a rendszeretet erősebb.

- Van belső ellenőrzésük?

- Méghozzá nagyon szigorú. A belső ellenőrzés arra képes, hogy jelenségeket tárjon föl. Ezeket értékelni kell, hogy eldöntsük: hanyag munkavégzésre, figyelmetlenségre vagy szándékos cselekményre utalnak. Tavaly egyetlen olyan eset volt, amikor feljelentést tettünk korrupcióra utaló cselekmény miatt, tehát a jelenség nem gyakori. Előfordul, hogy valaki csak azért tesz feljelentést, mert sérelmezi, hogy munkatársaink törvényesen és szigorúan eljártak vele szemben. Idén az sem volt sajnos ritka, hogy a munkájukat végző kollégákat bántalmazták. Tavaly konfliktuskezelő tréninget szerveztünk, hogy jobban tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Nemrég pedig pici, a felügyelők egyenruhájára erősített kamerákat szereztünk be.

- Rögzítik az intézkedést, mint a rendőrautók kamerái?

- Hasonlóan kell elképzelni, igen. Még próbaüzemben működik a rendszer, de már látványos az eredmény. Ég és föld az a fajta reakció, amit akkor tanúsítottak az intézkedés alá vontak, amikor nem volt kamera, és ahogy most viselkednek. Ez nemcsak a korrupció ellen hatékony, de az atrocitások miatt a kollégáink védelmében is szükséges. Első körben az akciócsoportunkat szereltük fel.

- Visszatérve a korrupcióra: a kerékbilincseléshez kötődő kenőpénzgyanú miatt előzetesben van a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetője. Az ilyesmi sem tesz jót a testület megítélésének...

- Nem tesz jót, bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy az általam vezetett Fővárosi Közterület-felügyelet teljesen függetlenül működik minden kerületi felügyelettől. Az eset nem a mi területünkön történt, nálunk, a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő területeken a kerékbilincselés is egész más. Nem adjuk ki külső cégnek, és a vészhelyzeti információs központban, éjjel-nappal az ingyenes, 06-80-220-220-as számon lehet kérni a bilincs levételét. A bilincselést arra a területre szűkítjük, ahol térfigyelő rendszerünk is működik: a Városliget, az Ötvenhatosok tere, az állatkert környékére, vagyis a városképi, turisztikai, szempontból fontos helyekre.

- Egy éve vezeti a szervezetet. Min változtatott, és mit tervez a jövőben?

- További olyan, lakosságbarát intézkedéseket tervezek, mint amilyen a kerékpáros-szolgálat elindítása volt a Margitszigeten. Ők fogtak már bűnözőt is, ami egyébként sem ritka, havonta-kéthavonta előfordul. Tervezzük, hogy a Margitszigeten, a Városligetben környezetbarát elektromos robogókkal járőrözünk. Aktívabb jelenlétet szeretnék a Várban is, illetve a szezon közeledtével más, turisztikailag kiemelt övezetekben. A cél, hogy a közterület-felügyelő megjelenése ne csak egy hatósági aktus legyen, hanem adjon biztonságot, a jelenlétünk legyen a városkép része. Ez pénzfüggő is, hiszen évi mintegy másfél milliárd forint a költségvetésünk, aminek nagy részét elviszik a bérek. A főváros viszont a tavalyi 25 fős bővítés után idén újabb 50 fős létszámnövelésre biztosított keretet. Tavaly a bővítés miatt tudtuk létrehozni közlekedési szolgálatunkat, amely a behajtási engedélyeket és a súlykorlátozásokat ellenőrzi - igen sikeresen. Alapvetően is szakosítottuk az elmúlt időszakban a felügyelet munkáját: van külön közlekedési és kerékbilincselési, de önálló akciócsoport is. Saját üzemeltetésű a térfigyelő rendszer a Városligetben, és hasonló most épül ki az aluljárókban, ami az egyik legfontosabb helyszínünk. Sok közös akciónk van a rendőrséggel, ezekkel egy-egy területet meg tudunk tisztítani. De dolgoztunk együtt az APEH-hal, a fogyasztóvédőkkel, a vám- és pénzügyőrökkel is. Most leginkább a nyári turisztikai szezonra készülünk.

Népszava
Lengyel Tibor