Közszereplők nehezen átlátható gazdasági ügyei...

Lázár Rogánnak is nekiment; elege van a bizniszelő fideszesekből

2015. augusztus 26.

Lázár János példát statuált saját helyettesén: közleményben figyelmeztette L. Simon Lászlót, hogy egy állami vezető akkor cselekszik helyesen, ha megszabadul üzleti érdekeltségeitől. Csakhogy a politikusok piaci pozíciójáról szinte semmit nem árul el, hogy van-e cég a nevükön vagy nincs – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.

Azzal, hogy Lázár János közleményt fogalmazott L. Simon László barackmagbotránya után, közvetve jelezte: elege van abból, hogy az újságírók őt szembesítik más közszereplők nehezen átlátható gazdasági ügyeivel, pláne miután Andy Vajna filmipari kormánybiztos offshore-megoldásait is rajta kérték számon. A Figyelő múlt heti címlapsztorija szerint Lázár a párton belüli vetélytárs Rogán Antal üzleti énjét sem kedveli, ezért is ellenzi, hogy politikustársa Orbán Viktor kabinetfőnökeként betagozódjon a Miniszterelnökség szervezetébe. Bár a Fidesz frakcióvezetőjének nincs cége, a Figyelő – mely bevallottan a kancellária környékéről tájékozódott – le merte írni, hogy Rogán túl sok időt fordít saját gazdasági tevékenységére, s „itt nem a rendszeres havi jövedelem könyvelésére kell gondolni”.

Mivel a Rogánt kvázi üzletemberként beállító Figyelő-cikket Lázárnak esze ágában sem volt cáfolni, a miniszter áttételesen elismerte:

egy-egy közszereplő piaci pozíciójáról szinte semmit nem árul el, hogy van-e cég a nevén vagy nincs.

A Heti Válasz csütörtöki számából kiderül, kik azok a politikusok, akik bár papíron nem vállalkozók, a valóságban kvázi üzletemberként működnek, továbbá bemutatjuk azokat is, akik gazdasági érdekeltségeik ellenére sem tekinthetők bizniszfüggőknek.

Heti Válasz
Bódis András