A képviselő-testület döntött a "valószínűleg" jelentősen túlárazott önkormányzati beruházásról...

4,3 millióért építették meg a 600 ezres csatornát

2014. augusztus 11.

Litér — Panama-csatorna Veszprém megyében! Ügyészségi vizsgálat lett egy valószínűleg jelentősen túlárazott önkormányzati beruházásból, ahol nemcsak a kedvezményezett cég gazdagodott, hanem egy rokoncég is lefölözte a munkálatok extraprofitját – tudta meg a Blikk.

A litéri önkormányzat képviselő-testülete ugyanis Szedlák Attila polgármester indítványára úgy döntött, hogy a falu pénzéből bevezeti a csatornát a Time Safe Manufacture Kft. telephelyére. A munkára meghívásos pályázatot írtak ki, amelyet 4,35 millió forintért az N2G Montage Kft. nyert el az év elején. A két cég között családi átfedések vannak, és mindkettőnek ugyanaz az ügyvezetője. Ráadásul az építési cég nem is maga végezte el a munkát, a feladatot mindössze 600 ezer forintért továbbpasszolta. Így érthető is, hogy az alvállalkozó nagyon ideges lett, amikor megtudta, hogy mennyit kaszált munka nélkül a pályázat nyertese.


A közpénzből finanszírozott beruházásról az önkormányzat döntött

– Egy ismerősöm végezte el a csatornázást, 201 méter hosszan kellett egy 63 mm-es műanyag csövet lefektetnie két akna és egy szivattyú beiktatásával, hogy bekösse a cég telephelyét a hálózatba. Azzal keresték meg őt, hogy összesen 600 ezer forint van a munkára az anyagdíjjal együtt – mondta el a Blikknek Soós Gábor helyi lakos, aki feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt, és az alvállalkozó is elment vele tanúskodni. Bár a rendőrség elutasította a feljelentést, az ügyészség azonban felülbírálta a határozatot, és hűtlen kezelés gyanújával elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Megkerestük Szedlákot is, szerinte azonban a beruházás hosszú távon a település érdeke.


Szedlák javaslata ügyében hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak

– Nem egy cégnek építettünk ki infrastruktúrát, az egy gerinc­csatorna, amelyre a jövőben mások is rácsatlakozhatnak – mondta a Blikknek Szedlák. – Az önkormányzat képviselő-testülete 2004-ben fogadta el a rendezési tervet, amelynek az a célja, hogy új cégek települjenek Litérre a jövőben. Arról nincs információm, hogy a kivitelező alvállalkozásban végeztette-e el munkát, de ha az ügyből ügyészségi vizsgálat lesz, állok a hatóságok rendelkezésére.

Családját ért politikai támadásokkal indokolta a döntést
Szedlák Attila az előző ciklusban fideszes országgyűlési képviselő volt, az áprilisi választáson azonban már nem szerzett mandátumot. A politikus csak egyszer került reflektorfénybe a képviselői mandátuma alatt, amikor a Blikk megírta, hogy a gyógypedagógusként dolgozó felesége, Szedlák Bernadett 34 hektárnyi állami szántóföldet nyert Balatonvilágosnál a Nemzeti Földalapkezelő pályázatán. Cikkünk megjelenése után egy nappal lemondtak a földről.

Blikk
Kozák Dániel

Hozzászólások

A Magyar Kormány, Parlamenti Képviselők részére!

Az otthoni betegellátásból kivonult az egészségügyi segítségadás, szakápolás, gyógytornásztatás a legsúlyosabb idős fekvőbetegeknél. Nem számít már az emberség, nem számít már a fekvő beteg állapota, senkinek sem. Csak a család tagok küszködnek minden nap a szeretett családtagjuk életben maradásáért, kellő központi állami támogatás megadása nélkül. Mindent önerőből kell már megoldani. De mégis miből? Az ápolási díj csak az éhenhalásra elég!És a teljes eladósodásra. Jó lenne már végre, ha egyszer jönne egy olyan kormány, aki észre venné, hogy az emberi élet nem csak addig értékes, amíg dolgozni tud valaki, hanem utána is! Ha nem lenne állandó negatív diszkrimináció, az emberi jogok sérülése minden nap. A közgyógyellátást ne csak azok kapják meg, akiknek a fizetésük, nyugdíjuk 42.500.-ft. Hanem azok is, akik valóban az egészségügyi állapotuk miatt rászorulnak! Hiszen, aki végig dolgozta az életét annak idején, mikor nyugdíjas lett, nem minimális a nyugdíja. De nem annyi. hogy több tízezer ft-ot költhessen a saját élethelyzetének javítására a méreg drága gyógyszerek, gyógyhatású készítmények megvételére. Rezsik kifizetése is és az élelmiszer beszerzése is jelentős anyagi teher,+ külső segítség megfizetése, mivel a családtagoknak senki sem segít be ingyenesen, egy fekvőbeteggé vált embernél. Emberségből mikor fog már valaki végre tenni is valamit az ápolási díjon lévőkért? A beteggé vált emberek érdekében, rajtuk kivül lesz- e olyan kormány, aki meghallja a segélykiálltásokat! A családok támogatását mikor érjük már meg végre? Az Önkormányzatok miért nem figyelnek oda a legrászorultabb emberekre az ápolási díjon lévőkre, és a beteg családtagokra? Akik a legkiszolgáltatottabb helyzetbe vannak ma Magyarországon azok az E minősítésű betegeket ápoló családtagok. Mikor veszik ezt már végre észre, hogy nem lehet emberek élethelyzetével játszadozni felelőtlenül, szemet hunyni a jogos anyagi segítség adás helyett.Ma Magyarországon az Önkormányzatok semmilyen méltányosságot nem építettek be a szociális segélyek rendszerébe az ápolási díjon lévők érdekébe! Nem oda kerül a pénz, ahol a legnagyobb szükség lenne rá!A rendezvényekre elköltött pénzeknek jobb helye is lenne! Az igazán bajban lévő emberekre senki sem gondol ma Magyarországon!Aki hivatalból erre illetékes lenne, nem tesz semmit sem az ápolási díjon lévőkért, sem a fekvőbeteggé vált idős emberek élethelyzetének javításáért az otthoni betegápolás keretén belül.Hagyják eladósodni a családokat, akik önhibájukon kivül, csupán szeretetből probálnak segíteni a beteg családtagjukon.Mégis meddig mehet mindez? Meddig lehet közömbös a társadalom a fekvőbetegek iránt? Meddig mehet ez az embertelen hozzáállás a törvényhozók részéről? Mikor lesz ebben végre pozitív változás?

Ami a betegek életében még eljön?