Jelentős bérfeszültséget okoz az "életpálya" hiánya

Tömegesen távoznak a dolgozók a NAV-tól

2015. július 23.

Vida Ildikó távozása csak a jéghegy csúcsa: tavaly egy komplett régiónyi ember lépett ki az adóhatóságtól, írta a csütörtökön megjelent Figyelő a birtokába jutott dokumentum alapján, amelyet a NAV készített a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. A tömeges felmondások miatt mostanra súlyossá vált a szakemberhiány a szervezetnél, az fő ok valószínűleg a kevés pénz és a NAV-os életpályamodell késlekedése.

A dokumentumból kiderül, hogy az adóhatóságnál dolgozók főleg az alacsony fizetéseket fájlalják, ugyanis még mindig nem sikerült rendezni az illetmények megállapításáról szóló jogszabályi hátteret. Az új HSzt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek szolgálati jogviszonyáról szóló megújított törvény a mai napig nem vonatkozik rájuk, emiatt a NAV-osok súlyos összegektől esnek el.

A HSzt. fekteti le az illetményrendszert, amelynek alapján a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a terrorizmus elleni szerveknél kiszámítják a fizetéseket. A törvény a NAV-ra is vonatkozik, kivéve pont az illetményrendszert, abban ugyanis nem sikerült megállapodniuk a döntéshozóknak, hogy megmaradjon-e az adóhatóság kivételezett helyzete. Az itt dolgozók illetményére speciális szabályok vonatkoznak, másképp állapítják meg, mint a köztisztviselőkét vagy a hivatásosokét.

Az új HSzt. minden eddiginél jobb helyzetbe hozza az állami fizetésből élőket, a NAV-nál azonban egyelőre nem tudják ennek alapján számítani a fizetéseket. A pénzügyőröknek (mint hivatásosoknak) már most júliustól emelkedhetett volna az illetményük, a kormányzati szándék viszont inkább az volt, hogy a kormánytisztviselőknél és a hivatásosoknál egyszerre vezessék be az új törvény szerinti illetményezést. Erre legkorábban 2016 januárjában kerülhet sor, így a pénzügyőrök havi szinten 70-160 ezer forinttal kapnak kevesebbet fél évig. Ez különösen jelentős a középfokú végzettségű dolgozóknál, akik jelenleg a minimálbér körüli illetményből élnek.

A NAV vezetői sürgősen egységes életpályamodellt szeretnének az adóhatóság dolgozóinak. Vida Ildikóék szerint „minden más megoldás a NAV működésébe vetett kormányzati bizalmat kérdőjelezi meg”. A dokumentumban azt írják, hogy hatékony együttműködés nem valósulhat meg, ha ilyen komoly bérfeszültségek vannak a szervezeten belül:

a pénzügyőrök másfélszer többet keresnének, mint a kormánytisztviselők

, holott utóbbiak hozzák a bevételek 89 százalékát.

A távozások számából ítélve tényleg nagy a baj a fizetésekkel: a feljegyzés szerint 2014-ben annyian hagyták el a NAV-ot, ahányan összesen a nyugat-dunántúli régió adóztatási szervénél dolgoznak. Tehát egy év alatt ennyi ember utánpótlásáról kellene gondoskodni, miközben az ilyen végzettségű emberek számára nagy elszívóerőt jelent a versenyszféra is. Állítólag az is gond, hogy hiányoznak a középkorú szakemberek a gárdából, túlsúlyban vannak a pályakezdők és a nyugdíj előtt állók. A Figyelő információi szerint a helyzet Pest megyében és Budapesten a legsúlyosabb, pedig ez a régió szállítja az adóbevételek meghatározó részét.

A jövő januári illetményemelést lehetővé tevő javaslat elvileg ősszel kerül a parlament elé, pedig korábban arról volt szó, hogy még idén nyáron elkészül a törvénytervezet - az biztosnak látszik, hogy valahol valakik akadályozzák az ügy előrehaladását, de nem egyértelmű, hogy a NAV-nál vagy az NGM-nél akad-e el a dolog. A Figyelő úgy tudja, hogy az adóhatóságnál sokáig küzdöttek a különleges jogállás fenntartása érdekében, ez is hozzájárulhatott a késlekedéshez. A politikai vezetésben azonban nem kaptak támogatást, így kénytelenek lesznek beérni az új HSzt.-vel.

Index


Lázár tudta, hogy Vida lemondott

2015. július 21.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter utalt arra, hogy az adóigazgatást lenyelik a kormányhivatalok. (...)

Ha már szót kaptunk, természetesen rákérdeztünk a Vida-ügyre. A NAV elnöke, Vida Ildikó két hónapja beadta lemondását - mint a tájékoztatón kiderült, tavaly ősz óta nem az első alkalommal - s most hétfőn töltötte az utolsó munkanapját az adóhivatalban. Megkérdeztük, a miniszterelnökön kívül melyik kormánytagnak volt még erről tudomása. Lázár úgy fogalmazott, nem tudja, hogy rajta kívül kinek volt még tudomása erről. Vagyis elismerte, hogy ő tudott a lemondásról. Ehhez képest a legutóbbi Kormányinfókon az erre vonatkozó kérdésekre nem ezt a választ adta, csak meglebegtette a NAV-vezetők leváltását. Ezt az adóhatóságra váró új feladatokkal magyarázta akkor.

A szervezetet átmeneti ideig Varga Árpád alelnök vezeti, ami az új, kinevezett elnököt illeti, azt mondta, hogy semmi ok nincs a kapkodásra, előbb annak kell kiderülnie, hogy milyen struktúrában működik majd a NAV.

Lázár arról is beszélt, hogy Vida szakmai munkáját mindig elismerte Orbán Viktor kormányfő, ezért sem fogadta el Vida lemondásait, bár az indokok közt személyi okok is szerepeltek. Végül tudomásul vette, hogy Vida nem kíván részt venni az adóigazgatás megújítására.

Volt még egy figyelemreméltó megjegyzése a miniszternek, akit az adóigazgatás kormányhivatalokba olvasztásáról kérdeztek. Azt mondta, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy a kormányzati struktúrában különváljanak a kiadások és a bevételek. Ez arra utal, hogy valóban tervben van a beolvasztás.

Figyelő Online