Javaslat béremelésre

2,5 milliárdba kerülne a polgármesteri béremelés

2015. április 7.

Jelentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése egy fideszes törvénymódosító indítványnak köszönhetően, ami a Világgazdaság számításai szerint mintegy 2,5 milliárd forint éves költséggel járna, és a mintegy 3200 önkormányzatból 2266 polgármestert érintene kedvezőbben.

A lap szerint legjobban a legkisebb települések vezetői járnának, ahol a javaslat 50 százalékos béremelésnek felelne meg, míg az 1500-5000 fős települések irányítói 25 százalékos növekedést éreznének.

A fideszes Boldog István javaslata szerint (pdf):

  • az 500 fő lakosságszám alatti település polgármestere esetében 224 370 forint
  • az 501-1500 fő lakosságszámú település polgármestere esetében 373 950 forint
  • az 1501 -5000 fő lakosságszámú település polgármestere esetében 448 740 forint
  • az 5001-10 000 fő lakosságszámú település polgármestere esetében 486 135 forint
  • a 10 001-30 000 fő lakosságszámú település polgármestere esetében 523 530 forint
  • a 30 000 fő lakosságszám feletti település polgármestere esetében 598 320 forint lenne a bér.

Jelenleg több száz kistelepülési vezető gyakorlatilag közmunkásbérért dolgozik, ráadásul a polgármesteri fizetéseket a helyi bevételekből vagy a maradék állami támogatásból kell finanszírozni - mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Igaz, mindannyian így jelöltették magukat a posztra tavaly ősszel. Éppen Fidesz csökkentette le ugyanis a választások előtt a polgármesteri béreket.

Egy 500 fő alatti kistelepülésen, ahol nem vetettek ki helyi adókat, a most javasolt havi 224 ezer forint polgármesteri fizetést nyilvánvalóan csak a feladatok ellátására érkező állami támogatásból lehet finanszírozni, ami 4 millió forint, így több mint a felét elvinné a bér.

A TÖOSZ elnöke szerint a polgármesteri bérek összegének be kellene kerülni az önkormányzatok feladatfinanszírozásába, és a települések által fenntartott intézmények számát és feladatait is figyelembe kellene venni a fizetések megállapításakor. Az elnök úgy véli, a legjobb megoldás az eredeti – azaz a 2014-es módosítás előtti – állapot visszaállítása lenne.

Index
DSz

Hozzászólások

Mikor lesz már végre támogatva az a család, ill. ápoló, aki a súlyosan fogyatékos szülőjét ápolja! Nem csak a kisgyerekesekre kellene gondolni a Magyar Államnak a támogatási források kialakításánál, oda juttatásánál! Hanem az idős betegeket ápolók megérhetésére is kellene gondolniuk! Ők sem tudnak dolgozni mellette, hiszen éjt-nappallá téve sokkal nehezebb fizikai munkát is igénylő ellátást biztosítanak. Egy felnőtt ember ápolása sokkal nehezebb és szomorúbb feladat is egyben. Hiszen ott a reménység is arra, hogy valaha felépül a beteg már csekély az idős kor miatt! Arról nem is beszélve, hogy ott nincs semmilyen fizikai, se ápolói segítség már a családnak! Minden gondot egyedül kell, hogy elhordozzon, segítség nélkül! Ők a legszegényebb emberek közé tartoznak anyagilag, most is Magyarországon! Erre kell sürgős megoldást találni, hogy tudnák enyhíteni központilag ezt az égetően sürgős orvoslást igénylő és ma elhanyagolt kérdést!Nem szabad tovább szőnyeg alá söpörni ezt a valóságos élethelyzetet! A családbarát munkahelyek nem léteznek, csak a kisgyerekeseket támogatják ezüggyben is csak! Ez negatív diszkrimináció, az egyenlő bánásmód megsértése!
Vegyék már észre végre, hogy vannak idős emberek is itt betegek akiket ápolnak, gondoznak! Az Ő nyugdíjuk saját betegségükre elmegy! Az Őket ápoló családtagok viszont nem kapnak a Magyar Kormánytól csak segélyt azért, hogy ápolnak! Mert az nem fizetésnek számít, csak alamizsnának, amit a Magyar Állam szán ezért a munkáért! Ezen a felfogáson kellene már végre változtatni, hogy ne segély szintjén kezeljék ezt a munkát! Hanem ismerjék el munkaviszonyként! És becsületes, tisztességes juttatást adjanak érte! Ne elszegényedéshez segítsék az ápolási díjjal! Ami mellett még a BKV bérletet sem térítik az ápolónak! Nem hogy másféle juttatást is biztosítanának ezeknek az áldozatkész munkát felvállalóknak! Mégis meddig kell még várni egy igazságos támogatási formára ezügyben? Hány évig lesznek vakok a törvényhozók ezügyben? Mintha nem is léteznének idős beteg szülők, családtagok, akiknek ugyanolyan jogokat kellene biztosítani, mint a gyerekeket ápolóknak! És a családtagjaiknak, akik az ápolásban részt vesznek!
Azoknak kellene legalább a minimálbért fizetniük! Mert megdolgoztak és dolgoznak ezért! Bőven a szociális intézményeket is kiváltják, a szociális munkát is, és a szakápolási feladatokat is Ők végzik el az állami intézmények helyett! Sokat spórol az Állam rajtuk és nem ad érte semmit!Ezen kellen inkább elgondolkodniuk! Nem azon, hogy olyan munkakörökben dolgoznak emberek, amik mások hasznára nincsenek!Csak saját maguknak osztogatják évről, évre a magasabb kereseteket! De hol van itt azoknak a bérezése, segítése, akik valóságosan embertársaikon minden nap segítenek!

Az ápolási díj max. 47.790.-ft/hó! Ebből nem hogy megélni, de még rezsiket kifizetni sem lehet! Hogy képzeli el az állam ezeknek az embereknek az élethelyzetét évek múlva, ha már most is nyomorogni kényszerülnek?Mikor lesz már végre elfogadható, emberséges kormányzás? Ami elismeri ennek az óriási felelősséget jelentő mumnkának a díjazását?Mégis meddig nyomorogjanak az ápolók és a családtagjaik! Csak azért mert az állam helyett felvállalták a teljes anyagi csődjüket, a gondozást: Segítség, megfelelő támogatás híján, meddig mehet ez még? Mikor lesz már végre emberség, és megfelelő bérezés, munkaviszony ebből? Hol van itt az emberi élet megbecsülése, védelme? Mindenért a család áldozatokat hoz! Mégis meddig nem veszi észre a kormány, hogy az ápolási díjon lévőket is megelelően támogatni kötelessége lenne!Ne tegyenek a képviselők úgy,mintha nem léteznének idős bezteg fogyatékkal élő, fekvő betegek! Azokról se felejtkezzenek el! Ők is élni szeretnének, és az ápolóik is! Nem nyomorogni a kormány felelőtlen politikája miatt. Ami nem ismeri el az idős emberek és családtagjaik, életkörülményeinek javításáért küzdelmét a mindennapokban.Csak a kisgyerekesekre gondol, akiknek 90 ezer ft/fő fizetés mellett is van ingyen ebéd. És csak a kisgyerekeket ápolókra gondol. Hol vannak itt a beteggé vált idős szülők támogatása, Hol van itt az Őket ápolók támogatása? Róluk teljesen megfelejtkezett a Magyar Kormány?Ők is jogosultak lennének ugyanezekre a lehetőségekre! De Ők ma Magyarországon a legalacsonyabban díjazott ápolókl! Mégis, mire fel? Holott 3 ember helyett is dolgoznak! Mert nincs, aki leváltsa Őket! Nincs nyaralás, hétvégi piknikezés, se utazás, se kafetéria. Mégis meddig hagyják éhezni az otthoni betegápolókat? Az ápolási díjon lévőket, akik súlyosan fogyatékos,idős fekvő betegeket ápolnak? Nekik ki fog segíteni, ha nem a Magyar Kormány? Ne felejtkezzenek meg róluk, mert ez már súlyos jogsértés, az emberi jogvédelem, sárba tiprása! Az egyenlő bánásmód súlyos megsértése! Kérjük az ilyen ápolási díjon lévő emberek sürgős támogatását! Mert mi lesz akkor, ha az ápoló belebetegedik abba, hogy állandóan nélkülöznie kell!