A jó pedagógus betartja a normákat

A pedagógusnak külsejével is ki kell fejezni hivatása rangját

2015. augusztus 6.

Új etikai kódexet készít a Nemzeti Pedagógus Kar a tanárok számára (pdf): a pedagógus mindig és mindenhol mutasson példát, mert viselkedése a kollégáit is minősíti. Egy tanárnak külsejével is rangot kell sugároznia.

A Nemzeti Pedagógus Kart 2013-ban hozta létre a kormány. Az új szervezetnek automatikusan tagja lett minden állami, tehát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által foglalkoztatott tanár. Az ország nagyjából 150 ezer pedagógusának lényegében kötelező volt belépni a karba.


Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar megválasztott elnöke beszél az alakuló ülésen a Földművelésügyi Minisztérium Darányi-termében 2014. június 14-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Már a szervezet létrehozásakor kimondott cél volt, hogy a kar új etikai kódexet készítsen a tanárok számára.

A készülő kódexben szereplő elvárásokról az RTL Klub Híradója számolt be.

A Nemzeti Pedagógus Kar víziója szerint a tanár teljes személyiségét áthatja hívatása, mindig és mindenhol példát mutat, mert viselkedése a kollégáit is minősíti, ezért az etikai normákat mindenütt és mindenkor irányadónak tekinti magára nézve.

A szöveg szerint egy jó pedagógus „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását”, vagy ha ez nem sikerül, azonnal segítséget kér, és külső megjelenésével, tehát ruházatával is kifejezi hivatása rangját.

Az RTL megszólaltatta Horváth Pétert, a kar elnökét, aki azt mondta, a kódexszel azt akarják elérni, hogy a tanárok jó példát mutassanak a diákoknak, de ha valaki vét az egyes pontok ellen, attól még nem rúgnak ki senkit.

Az egyik tanári szakszervezet szerint viszont nehezen értelmezhető a külső megjelenésre vonatkozó normajavaslat. Azt azonban leszögezte a szakszervezeti vezető, hogy nem lehet előírni dresszkódot a tanárok számára, és nem lehet elvárni például, hogy kánikulában is nyakig begombolva tartson órát a gyereknek.

Index
Spirk József


!!! FELHÍVÁS – ETIKAI KÓDEX TERVEZET VÉLEMÉNYEZÉS !!!

2015. augusztus 4.

Tisztelt Pedagógus Kollégák!

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 63/B. § (1) bekezdésének f) pontja rendelkezik arról, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar megalkotja a Pedagógus Etikai Kódexet.

A Kar Alapszabálya szerint a megalkotandó Etikai Kódex tervezetét az NPK bármely tagja két hónappal a megszavazása előtt megismerheti és módosító indítványokat nyújthat be. Az indítványok megtárgyalása után az Etikai Kódex végleges változatát az Országos Küldöttgyűlés hagyja jóvá.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény kimondja, hogy az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a Kar által elfogadott Etikai Kódex alkalmazása kötelező. Ennek okán kérünk minden tisztelt Pedagógust, hogy véleményével, javaslataival segítse elő, hogy a pedagógus társadalom számára egy alkalmas, a mindennapi életben jól használható Etikai Kódex jöjjön létre.

A tervezet az alábbi linken érhető el:
NPK Etikai Kódex – végleges tervezet

A tervezethez szövegszerű, konkrét, adott ponthoz kapcsolódó javaslatokat írásos formában (Word formátumban csatolva) lehet benyújtani névvel ellátva 2015. október 4-ig (vasárnap) a nemzetipedkar@nemzetipedkar.hu email címre.

Nemzeti Pedagógus Kar

Hozzászólások

A szülők ezt-azt még beleírnának a pedagóguskódexbe

2015. augusztus 7.

Egy szülőket tömörítő szervezet szerint lenne még mit beleírni a pedagógusok készülő etikai kódexébe. Például megtiltanák a tanároknak, hogy pénzgyűjtésben vegyenek részt, a korrepetálásért pedig csak akkor fogadhatnának el pénzt, ha számlát adnak róla.

"20 éves késéssel elkészült a pedagógus etikai kódex. Pedagógusok készítették pedagógusoknak. Olyan, amilyen, de legalább van!" - kezdi közleményét a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (Főszegy). A szervezet néhány ponttal azért kiegészíteni a kódexet.

A tanár ne gyűjtsön pénzt!

A szervezet szerint az alábbiakat lenne még érdemes előírni a tanároknak:

  • A pedagógus nem vehet részt semmilyen az iskolai pénzgyűjtésben, pénzkezelésben.
  • A pedagógus iskolán kívüli végzett korrepetálásért csak akkor kérhet pénzt, ha másodállást létesít és számlát ad a szolgáltatásért elkért óradíj összegéről.
  • A rábízott gyermekeket, tanulókat nem alázhatja meg, nem gúnyolhatja, nem alkalmazhat illegális fegyelmező eszközöket.
  • Figyelemmel kíséri és kezeli a tanulók közötti erőszakos megnyilvánulásokat, megvédi a tanulókat az internetes zaklatásoktól.
  • Megismeri és betartja a köznevelési és más jogszabályok továbbá az iskolai dokumentumok rendelkezéseit.
  • Megtagadja a hivatásával és szakmai meggyőződésével ellentétes utasítások végrehajtását.
  • Nevelő-oktató munkája során mindenben gyermek, tanuló mindenekfelett álló érdekét tartja szem előtt.
  • A pedagógus felelősséget vállal az általa oktatott tanulók eredményes felkészítéséért.

Készül a kódex

Augusztus 6-án, csütörtökön az RTL Klub híradójában volt szó a készülő etikai kódexről, aminek elkészítését a köznevelési törvény tette kötelezővé. A kódex várhatóan őszre lesz kész, a Nemzeti Pedagógus Kar készíti.

Az etikai normák közt szerepel, hogy a jó pedagógus "kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér". Továbbá az is, hogy
külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját".


Az etikus tanár jól öltözött és nem szenvedélybeteg
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amikor túl rövid a tanárnő szoknyája

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, egy tanártól sem lehet elvárni, hogy kánikulában "nyakig begombolkozva" tanítson. Az elnök úgy véli, fölösleges dress code-ot előírni a tanároknak, de ha mégis így tesznek, akkor adjanak nekik ruhapénzt is.

Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az a lényeg, hogy a tanárok öltözéke ne vonja el a diákok figyelmét. Van az a szoknyaméret, ami már nem felel meg az iskolában, és az sem jó, ha a férfiak térdnadrágban tanítanak.

Origo
MTI