Ha jó lenne az adómorál...

Jövőre már nem kell illetéket fizetnünk? Mit szólnak ehhez Orbánék?

2014. december 11.

„Ön szerint életszerű, ha minden ügyben le kell róni egy háromezer forintos államigazgatási illetéket, miközben az emberek úgyis fizetnek adót?” – ezt kérdezte lapunk munkatársától Patyi András, az Államreform Bizottság elnöke a friss Heti Válasznak adott interjú során.

A bürokráciacsökkentéssel megbízott jogász (aki egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora) meg is válaszolta a kérdést; szerinte nem helyes, hiszen mindenki fizet adót, ha máshogy nem akkor a kenyér árában. „Okszerű elvárás tehát tőlünk, hogy az állam egy ilyen kicsi illetéket ne szedjen be.”

A milliárdos bevételkiesést okozó javaslat januárig kerül a kormány elé, mivel azonban a bizottságnak a Nemzetgazdasági Minisztérium delegáltja is tagja, aligha éri meglepetésként Varga Mihály tárcáját az elképzelés. Emellett Patyi András szerint véget érhet az az idő is, amikor egyetlen ügy intézésénél öt csekket nyomnak az állampolgár kezébe, és mind valamilyen állami sarc befizetésére szolgál.

Az Államreform Bizottság egy hónapja kezdte meg működését. A bürokrácialeépítés keretében szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb ügyet lehessen teljes egészében interneten elintézni. A közigazgatási vitákat pedig úgy gyorsítanák fel, hogy megszüntetnék azt a lehetőséget, hogy másodfokon is a közigazgatási egység döntsön (gyakran megismételve az első fokú határozatot), hanem rögtön bírósághoz lehetne fordulni.

Ám miért gondolja úgy, hogy a bürokrácia leépítésének legfontosabb eleme az állampolgárok és az állam közötti bizalom megteremtése? Miért véli úgy, hogy állatorvosi teve születhet a bizottságok működése során? Részletek, valamint a legidegesítőbb hivatali túltengések listája a Heti Válasz december 11-i számában, mely a Digitalstandon elektronikus formában is megvásárolható.


É. A.


Kapcsolódó cikk a bizottságról:

Csak a spórolás a célja az Államreformnak?