Az FRSZ nem ismeri el magára nézve kötelezőnek a kormánnyal kötött megállapodást

Nem hagyják a 13. havi bért a rendőrök
2009. október 29.

A Független Rendőr Szakszervezet tiltakozik a közszolgálatban dolgozók 2010. évi keresetkiegészítéséről szóló megállapodás ellen. Ők továbbra is a megszüntetett 13. havi illetmény teljes körű kompenzálását, valamint a keresetek reálértékének megőrzését követelik.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyílt levélben tiltakozott az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány által a közszolgálatban dolgozók 2010. évi keresetkiegészítéséről aláírt megállapodása ellen. Az FRSZ a nyílt levelet - amelyet csütörtökön az MTI-hez is eljuttattak - a kormánynak, a sztrájkbizottságnak és Kónya Péternek, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetsége (FRDÉSZ) elnökének címezte.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára levelében emlékeztetett: a megállapodás szerint 2010-ben, a havi bruttó 340 ezer forintnál alacsonyabb illetménnyel rendelkező közszolgálati dolgozók éves szinten bruttó 98 ezer forintos keresetkiegészítésben részesülnek. A juttatást két részletben, a januári és a márciusi illetményekkel együtt fizetik ki.

A levél szerinta sztrájkbizottság kapitulált a kormány előtt, és "lényegét tekintve aláírta a 13. havi illetmény halálos ítéletét". Határozottan kijelentik: az FRSZ nem adott felhatalmazást a tizenhat szakszervezet vezetőihez csatlakozó FRDÉSZ-nek a megállapodás aláírására. Mindezek alapján az FRSZ elhatárolódik a megállapodástól, azt magára nézve kötelezőnek nem ismeri el, és felszólítja az FRDÉSZ elnökét, hogy a nyilvánosság előtt adjon számot arról, kiknek a felhatalmazása alapján járt el a megállapodás elfogadásakor.

Kezdeményezik a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács soron kívüli összehívását a rendvédelmi szervek és a rendőrség állományába tartozó munkavállalók 2010. évi bérezésének megvitatása érdekében.

Az FRSZ a bértárgyalások során követeli a megszüntetett 13. havi illetmény teljes körű kompenzálását, a 2010-ben adókötelessé váló, korábban is folyósított béren kívüli juttatások fedezetének felbruttósítását, a fizetési fokozatban előresorolásra kerülő közalkalmazottak illetményének a bértábla szerint kötelező illetményemelésen felüli, további ötezer forintos emelését és az idei és a jövő évre tervezett infláció ellensúlyozásaként az illetmények 8 százalékának megfelelő mértékű további bérkompenzáció végrehajtását rendvédelmi pótlék bevezetése útján. Az FRSZ által javasolt rendvédelmi pótlék bevezetése - a munkáltatókat terhelő járulékokkal együtt - szerintük körülbelül 10 milliárd forintot igényelne.

FN.hu
MTI