Fogalomzavar és téves magatartás

Megszüntetnék a káoszt a lakcímnyilvántartásban

2012. május 13.

A lakcímnyilvántartás rendszerének felülvizsgálatát javasolja az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté szerint nem egyértelmű a jogszabály, nem igazodnak el benne az állampolgárok. A lakcímnyilvántartással kapcsolatos vizsgálati jelentésében a jogbiztonságot hiányolja.

Rengeteg panaszt kapott Szabó Máté olyan emberektől, akik nem tudtak a nyilvántartás szerinti lakóhelyet létesíteni. Többen arra panaszkodtak, hogy a szállásadójuk nem járul hozzá a bejelentkezéshez, de volt, aki azt sérelmezte, hogy rendszeresen kap ismeretlen embereknek címzett leveleket.

Komoly fogalomzavar van a lakcímnyilvántartással kapcsolatban, például a közhiedelemmel ellentétben állandó és ideiglenes lakhely nincs, a jogszabály lakó és tartózkodási hely között tesz különbséget - mondta az alapvető jogok biztosának szóvivője, Bassola Eszter. A lakóhely az, ahol az ember életvitelszerűen él. Ez egy albérlet is lehet, az erre vonatkozó szabályokat is rosszul tudják.

Az a hely, ahol a polgár életvitelszerűen él - függetlenül attól, hogy saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlanról van szó - lakóhelynek minősül és akként is kell bejelenteni az okmányirodában. Abban az esetben pedig, ha valaki a lakóhelye mellett három hónapot meghaladóan más helyen is él - például a munkája miatt -, oda is be kell jelentkezni, tartózkodási helyként jelölve meg az adott címet.

Mind a jegyzők, mind pedig az emberek részéről téves magatartás volt az, amikor a bérleményt nem lakóhelynek, hanem tartózkodási helynek jelölték meg, lakóhelyet pedig nem jelöltek meg a nyilvántartásban, a tartózkodási hely ugyanis csak kiegészítő jellegű.

Téves a szállásadók magatartása is, akik megakadályozzák a bejelentkezést. Általános tapasztalatok szerint sok lakástulajdonos azért nem járul hozzá bérlőjének a lakásba való bejelentkezéséhez, mert attól tart, hogy emiatt a későbbiekben nem fogja tudni őt onnan eltávolítani. A kettő között azonban nincs összefüggés - hangsúlyozza az ombudsman, a lakcímbejelentés ténye ugyanis önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. E jogokat ugyanis nem a lakcímbejelentés, hanem valamely más jogviszony például lakásbérlet keletkezteti.

A hatóságoknál is találkozott téves jogértelmezéssel az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté a jogszabály felülvizsgálatát kérte a közigazgatási minisztertől, több ponton.

Szabó Máté megállapítása szerint a lakcímnyilvántartás nem közhiteles nyilvántartás, mert a téves jogértelmezés miatt nem naprakész adatokat tartalmaz. Az ombudsman felkérte az adatvédelmi hatóság elnökét, hogy vizsgálja meg a nyilvántartást.

Kapcsolódó hanganyag:
Bassola Eszter (mp3)

InfoRádió
Windisch Judit

Hozzászólások

Tisztelt Cím, az állandó lakcímem szombathelyi. Budapesten dolgozom, és van egy lakásom ahol hétközben több napot lakni szoktam Budapest mellett. Bejelentkeztem oda is ideiglenes lakcímmel. Viszont a hivatalos (nav, most pl. védettségi kártya) leveleket az állandó lakcímemre szeretném megkapni. Mi a teendő ebben az esetben? A NAV nemrég a súlyadó levelet az ideiglenes lakcímemre küldte, pedig ezt soha nem kértem. Most hogy home office-ban dolgozok, ez elég problémás, mert több hónapja az állandó lakcímemen tartózkodok. Mit kell tennem hogy a levelek továbbra is az állandó címemre érkezzenek? Üdvözlettel, Hajni

Tisztelt Szakértők!

Budapesten dolgozom állami szférában, de egy Budapest környéki településen élek életvitelszerűen. Lakcímkártyámon lakóhelyként egy budapesti cím, tartózkodási helyként a vidéki település szerepel. Munkáltatóm megtagadta a bejárást költségtérítést, mondván, hogy a bejelentett tartózkodási helyem messzebb van, mint a lakcím. Kérdés az, hogy jogosan van lehetősége megtagadni, annak ellenére, hogy hivatalosan bejelentett tartózkodási helyem van és nyilatkoztam arról, hogy innen járok munkába, vagy jogtalanul járt el?
Azzal érvvel, hogy a 39/2010-es Kormányrendeletben a tartózkodási hely megfogalmazása szerint “annak a lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik.” S én a lakcímkártyán szereplő tartózkodási helyen nem munkavégzés céljából tartózkodom.
Köszönöm a válaszukat!

Üdvözlöm!!
Azt szeretném kérdezni hogy mivel
Anyukamek ki akarnak jelenteni otthonrol
Mert a párommal lakom és az van hogy itt ez csak tartózkodási helykent jelöltük meg,de mivel anyukameknal van az állandó lakcimem és most ki akarnak onnan jelenteni hogy ilyenkor mi a teendő!?

meddig érvényes?

Azt is jó lenne egyértelműsíteni és könnyebbé tenni, hogy a tulajdonos által felmondott bérleti szerződés után könnyen kijelenthető legyen a kijelentkezést elmulasztó bérlő!

Erről sok esetben nem keletkezik a bérlő által is aláírt okirat, így a bizonyítás nehéz, amivel a rosszindulatú bérlő visszaélhet!

Például a bérlőnek bizonyítani kellene tudnia, hogy a bérleti szerződés keltétől az vizsgált időpontig minden fizetési kötelezettségét teljesítette, mind a bérbeadó, mind a közüzemek felé, illetve ha tértivevényes levelet (e-mail-t) vett át a bérbeadótól, arra miként reagált (például a szerződésben szereplő határidőre a bérbeadó felmondta a levelet, és a bérlő azt a levelet átvette, akkor az elegendő legyen a kijelentéséhez a határidő lejárta után!

Jó napot kívánok!

Van egy lakás a nevemen, 1/2 tulajdoni hányad. Erre a lakásra szól a lakóhelyem,viszont elköltöztem egy másik ingatlanba, ahol a tartózkodási helyem van. Szeretnék lakóhelyet létesíteni a mostani tartózkodási helyemen és ami még jelenleg a lakóhelyem az meg tartózkodási hely lenne. A kérdésem az lenne hogy van e jogi következménye annak ha a nevemen lévő lakásból kijelentkezem és csak tartózkodási helyet létesítek oda?

Ha három havonta egy napra hazamegy az ember a lakóhelyére, akkor be kell jelenteni tartózkodási helyet? A lakóhelyre visszatéréssel újraindul a három hónap?

A három hónap egy éven belül értendő! Azaz, ha valaki egy évben a 365 napból 92 napnál többet ugyanazon a lakcímen tartózkodik, s az nem a lakóhelye, akkor be kell jelenteni, mint tartózkodási hely!

Nagyon örülök és teljesen egyetértek a fogalomzavarok elhárításával !

Tisztelt szakértő.
A következő kérdésre szeretnék választ kapni. 2015 augusztusában , milyen szabájok vonatkoztak a lakcím vagy tartózkodási hely bejelentésére ? 50 % os tulajdonsa vagyok egy osztatlan közös tulajdonú mezőgazdasági területnek . Az egyik tulajdonos társ(15% os tulajdonos ) 2015 08 10 -én be jelentett egy személyt a tulajdonos társak hozzá járulása nélkül. Jelenleg miden tulajdonos hozzájárulása szükséges ( elvileg) . Igy volt ez 2015 - ben is?

Köszönöm a választ

Péter

Lakás vétel, és oda történő bejelentkezesem elutasította az Ózdi okmány irodai alkalmazott.
Saját tulajdonú , teljesen egészében.
Csak még folyamatban van a földhivatal által bejegyzett határozat.
Adás vétel teljesen rendben, le van bonyolitva.
De nem engedték hogy bejelentkezzek addig a lakásba.
Vagy ha mégis.. akkor úgy kell bejelentkezni az űrlapon... hogy a régi haszon élvező.../ Mert van ilyen/. Ő legyen a szállás adóm.
Ezt nem fogadtam el.Mivel én megvasaroltam , kifizettem mindent.
Ügyvéd által.. és ő intézi a földhivatali atiratast is .
Nekem nem szállás adóm a régi haszon élvező...!
Mi a helyes ebben az esetben?

Az ügyvéded nagyot hibázott, ha nem tájékoztatott arról, hogy az ingatlannak haszonélvezője van!
S nem csak arról kellett volna tájékoztatnia, hogy haszonélvező van, hanem arról is, hogy az a gyakorlatban mit is jelent!

Ráadásul haszonélvezeti joggal együtt átruházott ingatlan árának alacsonyabbnak kellene lennie, mint a hasonló (ugyanott, ugyanolyan) ingatlanoknak, a haszonélvezeti joggal rendelkező személyből következő hátrányok miatt!

Egyébként a haszonélvező létének a szerződésben is szerepelnie kellene!

Szóval, menj vissza az ügyvédhez és tégy panaszt!

Utánaolvastam. A haszonélvezet nem szűnik meg az adás-vétellel, és a haszonélvező beleegyezése nem szükséges a tulajdonjog átruházásához, tehát ha a haszonélvező ragaszkodik a jogaihoz, akkor szívtál.

Meg kell várni, míg a földhivatal bejegyzi a változásokat, nem kell türelmetlennek lenni.

Az okmányirodában helyesen jártak el. A haszonélvező engedélye nélkül a tulajdonos sem lehet lakáshasználó. A haszonélvezet -iratokkal igazolt megszűnése esetén- levetetése a megoldás. Ezt biztos elmondták az okmányirodában is.

Kedves Hozzáértők!

Egy ismerősömnek szüksége volt tartózkodási helyre, orvos és egyebek miatt, így aláírtam a papírt. Mint kiderült később, egy cég alapításba is bevették, holott korábban olyan tengődő ember volt, semmi háttere.
Kérdéseim:
- Azzal, hogy az én lakásomba van a tartózkodási címe, visszaélhet-e?
- Létesíthet-e az engedélyem nélkül a cégre székhelyet, vagy bármit?
- Ha kiderül valami rosszabb, miként tudom papíron megszüntetni a tartózkodási engedélyét a lakásomhoz?
Várom szíves válaszukat. Köszönöm.
Csilla

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő: Albérletben lakunk már fél éve, de a tulajdonos nem járul hozzá, hogy állandóra bejelentkezzünk. Lakásom nincs, rokonaim nincsenek akikhez be tudnék jelentkezni állandóra. Lehet valami jogszabályra hivatkozni, hogy hozzájáruljon a bejelentéshez. Még kb. 2 évig itt szeretnénk élni. Köszönöm

Kedves hozzáértők!

Kérdésem lenne, hogy osztrák barátomat szeretnèm az én magyarországi lakásomba bejelenteni, mivel hétvégenként leszokott jönni hozzàm.
Létezik Magyarországon , mint Ausztriában is másodlagos lakcím ? Ha nem mi lenne a magyar megfelelője a másodlagos lakcímnek.
Ő Ausztriában èl tartósan, osztrák àllampolgàr, ausztriai munkahellyel, de szeretnénk másodlagos magyar lakcímet.
Előre is köszönöm válaszukat

Virág

..

Kedves hozzáértők!
Sajnos egy elég kényes helyzetbe kerültem. A szüleim háza az én nevemen van (volt), és felvettek annak idején egy kölcsönt, amelyhez a fedezetet lényegében én adtam. Apukám rákos lett, munkáját elvesztette az egészségével együtt (ő volt a hitelfelvevő). Ezután nehézkes volt a törlesztés, hiszen 'természetesen' devizahitelről volt szó - én még tanultam.
Közben a hitel bedőlt, és a Nemzeti Eszközkezelő vett át az ingatlant. A nagy gond az, hogy tulajdonosként én vagyok a bérlő, noha már lassan 10 éve nem lakom ott, de állandó lakóhelyem még nem volt (albérletben, majd a feleségem szüleinél laktunk az ország túlsó felén).
Nos, mivel mindketten becsületes, dolgozó emberek vagyunk, vettünk egy házat (forint hitelre persze), amit szépen törlesztünk is (arról ne is beszéljünk, hogy a szüleim hitele mennyire betett a hitelképességemnek, noha jól keresek).
Igen ám, de az Eszközkezelő nem engedi, hogy állandóra átjelentkezzek a jelenlegi címemre (amit most tartózkodási címként van nyilvántartva), mivel ők életvitelszerű tartózkodást írnak elő a régi háznál.
Vajon van-e megoldás arra, hogy végre a családi házunkban éljek 'papíron' is, anélkül hogy a régi házban lakó édesanyám és az öcsém (apukám meghalt egy éve) ne kerüljön az utcára?

Kedves hozzáértők!
A napokban megjelent CSOK rendeletben már az szerepel, hogy a támogatás folyósításától kezdődően a kedvezményezettnek életvitelszerűen a vásárolt használt ingatlanban kell laknia, valamint 30 napon belül a lakcimkártyát is be kell mutatnia a pénzintézetben. Viszont mi a helyzet akkor, ha a megvásárolni kívánt használt ingatlant beköltözés előtt ott lakás nélkül szeretné a kedvezményezett felújítani? Ez esetben nem jogosult a CSOK által igényelhető támogatásra?
A válaszokat előre is köszönöm!
bga

Abban az esetben, ha saját tulajdonú házamba be van állandó lakcímre jelentve két ember, akik itt is élnek életvitel szerűen, de súlyosan megváltozott magatartásuk végett szeretnénk, ha elköltöznének, milyen lehetőségeim vannak?Nincs bérleti szerződésünk velük, viszont a gyermekem veszélyeztetve van a viselkedésük végett.Bármilyen más lakhatási helyet ajánlok, nekik az nem felel meg mert itt ingyen laknak, semmit nem fizetnek, és egyszerűen nem bírok tőlük megszabadulni.Esetleg így eladhatom a házat, az új tulaj el tudja küldeni őket?Vagy milyen intézményhez fordulhatok segítségért?Lakcím nyilvántartó, rendőrség családgondozó nem tudott segíteni.
Köszönöm válaszát

Kedves Anikó! A lakcímnek ehhez nem sok köze van. El kellene menned az illetékes lakosságnyilvántartóhoz (kormányablakhoz), és ott visszavonnod a hozzájárulásodat az illetők állandó lakcíméhez.

Egyébként pedig ha nincs bérleti szerződésük, és nem is tulajdonosok az ingatlanban, akkor nincs semmiféle jogalapjuk, hogy ott tartózkodjanak. Amikor épp nincsenek otthon, szépen cseréld le a zárakat, aztán ennyi. Ha erővel akarnak bejönni, akkor hívd ki a rendőrséget!

Kedves Anikó milyen megoldás született az ügyben?Mi is hasonló helyzetbe kerültünk,senki nem tud segíteni vagy csak egyszerűbb nekik ha elhajtják az embert,nem tudják a jogszabályokat és félnek felelősséget vállalni a döntésükért.Ha megírná mi lett a megoldás megköszönném!
Üdvözlettel:Botos Péter

Köszönöm szépen. Arra is tudna választ adni, hogyha visszaköltözöm az állandó lakhelyemre, megmaradhatna attól a tartózkodási helyem is, diákként utazási kedvezményhez kell.

Rajta lehet a lakcímkártyán mindkét cím, ebbe nem lehet belekötni. :)

Aziránt érdeklődnék, hogyha tartózkodási helyet létesít valaki, az maga után vonja-e a munkaügyi átiratkozást és ennek megfelelően az fht újbóli megigénylését a tartózkodási helyen? Tehát át kell-e az ottani Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára kérnie magát, vagy maradhat az állandó lakóhelye szerint illetékes hivatal munkaügyi szervénél nyilvántartott álláskereső, illetve aktív korúak ellátására jogosult személy? Illetve ha már van valakinek tartózkodási helye, s az ottani munkaügyi szervhez átkérte magát, visszakérheti-e magát az állandó lakhelye szerinti illetékes munkaügyi szervhez úgy, hogy megtarthassa tartózkodási helyét is?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Ha van lakó és tartózkodási helyed is a lakcímkártyán, akkor az illetékességet az életvitelszerű tartózkodás alapozza meg.
Ha tehát létesítettél tartózkodási helyet és ott is élsz, akkor igen, át kell kérned magad a járásnál FHT, és a munkaügyinél nyilvántartás ügyben.
Ha visszaköltözöl az állandó lakhelyre akkor ugyanúgy át lehet/kell kérned magad.

Fontos, hogy ha valamelyik ingatlan a tulajdonod, de nem élsz benne, akkor az kizárhat az FHT-ból, mert hasznosítható vagyon.

Külföldön élö unokám, magyar államplogár szeretne -tartozkodási helyet létesiteni Mo.-on,
anélkül hogy lakohelyet létesitene.Lehetséges-e, és ha igen köteles közköltségeket fizetnie,
(tb,rezsik stb),megjegyzendö hogy csak látogatóban jönne,és csak pár napot töltene itt.

Ezt törvény zárja ki, mivel a tartózkodási hely egy olyan lakásnak a címe, ahol - LAKÓHELY végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik. Ha tehát nincs lakóhelyed, nem lehet tartózkodási helyed sem.

A lakohely vegleges elhagyasa nelkul 3 honapnal hosszabb ideig eletvitelszeruen tartozkodsz kulfoldon bejelentessel tartozkodasi engedellyel. Tehat ott is lakohelynek szamit e mert eletvitelszeruen elem ott is az eletem.de az itthonit a nyilvantsrtasban nem kell toroltetnem...?

Oldalak