Fidesz: A kormány zsarolása miatt vonták vissza a sztrájkot...

Visszavont sztrájk
2008. december 19.

A kormány megzsarolta a közalkalmazottakat?

A Fidesz szerint a kormány megzsarolta a közalkalmazottakat, így sikerült elérnie, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság visszavonta a januárra tervezett sztrájkot - mondta Kontur Pál, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.

A Fidesz szerint a kormány azzal a fenyegetéssel érte el a január 12-re tervezett munkabeszüntetés visszavonását, hogy megszünteti a közszféra 13. havi illetményének kompenzálását - mondta Kontur Pál sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva.

Úgy fogalmazott: "Ha nem egyeznek bele, akkor nem lesz kompenzáció. Kész. Ennél több nem kell."

A kormány és a sztrájkbizottság péntek hajnalban írta alá a megállapodást, amelynek alapján a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-ére meghirdetett sztrájktól. A megállapodáshoz két szakszervezet nem csatlakozott: a Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a megállapodást követően az MTI-nek azt mondta: a munkavállalók a bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetük 8,33 százalékát kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak.

"Amit aláírtunk, az nem megállapodás, de lehetőséget teremt a későbbi megállapodásra" - közölte
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Hozzátette: a "most született egyezség egy olyan fegyverszünet, amely értékesebb lehet egy rossz békeszerződésnél".

Kontur Pál a sajtóértekezleten azt mondta, gratulál a szakszervezeteknek, hiszen nagy eredményt értek el, ám ez csak részeredmény. Hozzátette: a 13. havi juttatás nem ajándék, mivel törvény szerint jár a közszférában.

Népszava
MTI

Hozzászólások

SZDSZ: az MSZP megkerülte az Országgyűlést!
2008. december 19. - 18:31

Az SZDSZ szerint a kormány súlyos hibát követett el azzal, hogy parlamenti felhatalmazás nélkül döntött nyolcvanmilliárd forint szétosztásáról - közölte a liberális párt pénteken az MTI-vel.

Hangsúlyozták, hogy a kormány megállapodása a közszférával további 118 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek, amiről szintén az Országgyűlés megkerülésével határoztak. "A 2009-es költségvetés még életbe sem lépett, a kormány pedig máris drasztikusan módosítja azt" - írták. Mint olvasható: az SZDSZ azért szavazta meg a költségvetést, hogy biztosítsa az ország stabilitását. "Ezt kezdte most felélni Gyurcsány Ferenc, hiszen ezek a döntések komolyan megkérdőjelezik a kormány szavahihetőségét és hitelességét" - mutatnak rá a közleményben.

Az SZDSZ álláspontja szerint a jelenlegi gazdasági környezetben nincs fontosabb annál, hogy felelős gazdaságpolitikát folytasson az ország, a szocialista kormány eljárása viszont szerintük pontosan ez ellen hat. A párt úgy látja, hogy "a populizmus ismét győzelmet aratott a gazdasági racionalitás és a felelős politika felett".

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete arra kérte a költségvetési bizottság SZDSZ-es tagjait, Kóka Jánost és Horn Gábort, hogy kezdeményezzék az országgyűlési bizottság mielőbbi összehívását, ahol a kormánytól érdemi beszámolót várnak az elmúlt napok gazdaságpolitikai döntéseiről.

A kormány és a sztrájkbizottság péntek hajnalban írta alá a megállapodást, amelynek alapján a munkabeszüntetésre készülő szakszervezetek döntő többsége vállalta, hogy eláll a január 12-ére meghirdetett sztrájktól. A megállapodáshoz két szakszervezet nem csatlakozott: a Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Privátbankár
MTI