Fórumozásért áll katonai bíróság elé

Szerdán tárgyalták annak a rendőr főhadnagynak az ügyét, akit a katonai ügyészség bujtogatással vádolt egy fórumhozzászólása miatt. Torzsa Endre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete honlapján saját nevén regisztrált, és felháborodásának adott hangot, amiért a szakszervezet főtitkárát bujtogatással gyanúsítják a rendőri vezetést kritizáló megnyilvánulásai miatt.

Ezután őt is meggyanúsították.

"Elolvastam a gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvet. Hát percekig csak tátottam a számat, hogy idáig képesek voltak ennek a szervezetnek a vezetői eljutni, hogy valakit amiatt vonnak felelősségre, mert elmondja az igazságot, a valóságot! [...] Az, amit Judit azokban a cikkekben leírt egytől-egyik igazak! És ezt minősítik bűncselekménynek? Az a bűncselekmény, hogy maguknak adják az illetményeltérítéseket, a jutalmakat, a soron kívüli előléptetéseket, az ilyen-olyan érdemrendeket, kereszteket, szalagsávokat! A kisrendőrök meg lassan a családjukat nem tudják eltartani, hó végén üres a kassza!"

Többek között ez áll abban a fórumhozzászólásban, amelyet Torzsa Endre rendőr főhadnagy a valódi nevén regisztrálva követett el 2008. márciusában a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete honlapján [1], miután elolvasta a TMRSZ főtitkárának, Szima Judit rendőr alezredesnek a weboldalon közzétett gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvét [2], amelyből kiderült: Szimát a TMRSZ állásfoglalásai, és egy sajtótájékoztatón elhangzottak miatt bujtogatás vétségével gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség.

A katonai ügyészség szerint az elöljáró, illetve a szolgálati rend vagy fegyelem iránti elégedetlenség szítására alkalmasak, ezért bujtogatásnak minősülnek Szima kijelentései [3], melyek szerint rendőri vezetők kétes vállalkozói kapcsolatokat építenek, lábbal tiporják a munkajogi normákat, elherdálják a közpénzt, és a politika elvárása szerint értelmeznek alapvető emberi jogokat szabályozó jogszabályi rendelkezéseket. A gyanúsítás szerint bujtogatásnak minősül az is, hogy a TMRSZ elnézést kért azoktól az állampolgároktól, akiket "prostituálódott rendőri vezetőink és bűnös magatartású rendőr kollégáink tevékenysége jogaiban, emberi mivoltában sértett, meggyalázott".

Szima meggyanúsításán háborodott fel Torzsa Endre annyira, hogy - ahogyan a katonai ügyészség később kinyomozta - "a hódmezővásárhelyi lakásában lévő saját tulajdonú számítógépéről" ingerült fórumhozzászólásra ragadtadta magát. Annak a véleményének adott hangot, hogy a katonai ügyészségnek inkább a Szima által megfogalmazott állítások igazságtartalmát kellene vizsgálnia, ahelyett hogy egy több ezer fős tagsággal rendelkező érdekképviseleti szervezet vezetőjét vegzálják, aki a kisrendőrök jogos elégedetlenségéről beszél.

Torzsa Endrét ezután gyanúsítottként idézték a Szegedi Katonai Ügyészségre, ahol őt is bujtogatással gyanúsították meg [4] a fórumhozzászólás miatt azon az alapon, hogy a hozzászólást "legalább két rendőr kollégája olvasta", ezért az elégedetlenség szítására alkalmas. A főhadnagy azzal védekezett, hogy ő maga is szakszervezeti tisztségviselő, ezért az ő véleménnyilvánítására más szabályok vonatkoznak, mint egy átlagos rendőrére, akinek a rendőrségi törvény valóban korlátozza a véleménnyilvánítási szabadságát. Nem állt szándékában elégedetlenséget szítani, amit leírt, azt "mindenki tudja, erről nap mint nap beszélnek a rendőrök egymás között".

A szakszervezet honlapjának vendégkönyvében egyébként több százan hozzászóltak a témához, többségük sokkal keményebb hangnemet ütött meg, de ellenük nem indult eljárás, mert Torzsával ellentétben nem adták a valódi nevüket a véleményükhöz.

A Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa szerdán tárgyalta az ügyet, az ügyész pénzbüntetést és lefokozást kért a főhadnagyra, akinek 15 éves pályafutása során még soha nem volt fegyelmi problémája. A bíróság viszont arra a következtetésre jutott, hogy eljárásjogi hibát vétett az ügyészség a vádemelésnél, ugyanis egyszer már bűncselekmény hiánya miatt megszüntették ezt a büntetőeljárást, és azt a döntést a Katonai Főügyészség jogszerűtlenül helyezte hatályon kívül: a nyomozás továbbfolytatását csak a bíróság rendelhette volna el.

Így aztán ítélet nélkül ért véget a TMRSZ berkeiben nagy felháborodást kiváltó eset, és nem derült ki hogy meddig terjed a rendőrök szabad véleménnyilvánításhoz fűződő joga az interneten.

Forrás: Index.hu

Bodoky Tamás 2009. április 9., csütörtök 08:35

Hozzászólások

Engem két mondat fogott meg:

1. "A kisrendőrök meg lassan a családjukat nem tudják eltartani, hó végén üres a kassza!" - Ez úgy 50 ezer köztisztviselőre és 550-600 ezer közalkalmazottra igaz lehet. Ennek a megoldására kellene először szakértőt találnia a Bajnai-kormánynak!

2. "a katonai ügyészségnek inkább a Szima által megfogalmazott állítások igazságtartalmát kellene vizsgálnia" ("rendőri vezetők kétes vállalkozói kapcsolatokat építenek, lábbal tiporják a munkajogi normákat, elherdálják a közpénzt, és a politika elvárása szerint értelmeznek alapvető emberi jogokat szabályozó jogszabályi rendelkezéseket") - Ezt meg nem kell magyarázni... olyan ez, mint a közszféra más területein és a politikában... A valódi problémákat csak kevesen vállalják fel - nyilván az ilyen eljárások miatt!

Hogyan "akarnak" a korrupció ellen fellépni, ha még csak itt tartunk?

Amúgy meg ilyenkor a Magyar Helsinki Bizottság, Amnesty International, TASZ és egyéb "jogvédők" hol vannak?