EMMI: A család és a középosztály megerősítése, az alsóközép osztály felemelése... akár Miskolcról irányítva?

Klinghammer elbukott

2014. június 10.

Balog Zoltán egyetlen kivétellel bemutatta az Emmi új államtitkárait.

– Négy éve alakult meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, két éve változott meg a neve Emberi Erőforrás Minisztériumává. A csúcstárca létrehozása valamiféle kísérlet arra, hogy együtt láthassuk azokat a területeket, amelyek Magyarország polgárainak jólétét szolgálják. Sikerült a kísérlet – így kezdte Balog Zoltán tárcavezető azt a sajtótájékoztatót, ahol bemutatta a gigaminisztérium államtitkárait.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány politikájának középpontjában a család és a középosztály megerősítése, az alsóközép osztály felemelése áll. Hogy mennyire kell komolyan venni az alsóközéposztály felemelésének célját, ahhoz visszaidézzük Orbán Viktor miniszterelnök szavait, aki 2012 februárjában ugyanezt mondta a Parlamentben. Azóta minden nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy drámai mértékben nő a szegénység.

Balog hangsúlyozta, hogy az Emmi sajátossága a társadalmi partnerekkel való egyeztetés – e ponton a tájékoztató néhány résztvevője elmosolyodott – kiváltképp a felzárkóztatás területén.

– Ennek a tárcának fontos a kereszténydemokrata értékrend, ezért külön örülök a KDNP-s államtitkároknak – szögezte le.

Balog Zoltán helyettese Rétvári Bence lesz. – Azt várjuk tőle, hogy minden területre legyen rálátása, és segítse elő a horizontális egyeztetéseket – fogalmazott a miniszter, aki Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkárral folytatta, aki az előző négy évben is ellátta ezt a feladatot. Az ő munkája, hogy költséghatékonyan működtesse az Emmi nagy rendszereit. Olyan szakembert lát benne a miniszter, aki „a jó gazda gondosságával jár el", „értik a közigazgatás nyelvét".

Ide tartozik, hogy Lengyel Györgyi volt az, aki 2013 novemberében levelet küldött a felsőoktatási intézmények vezetőinek, amelyben – csütörtöki keltezéssel és pénteki határidővel – közölte, hogy zárolást rendel el számos intézményben a saját bevétel terhére, ami elvileg nem elvonható. Egy olyan határozatra hivatkozott a közigazgatási államtitkár, amelyet a túlzott deficiteljárás miatt hozott a kormány, amely lényegét tekintve már értelmét vesztette novemberre, lévén, kikerült az ország az eljárás alól.

Hoffmann Rózsát a köznevelési államtitkári poszton Czunyiné Bertalan Judit váltja, akitől a szervezetrendszer korrekcióit várja el a miniszter. Fő feladata lesz még a minőségi tankönyvellátás biztosítása, továbbá az, hogy bábáskodjon a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásában.

Balog Zoltán a felsőoktatási államtitkárt nem említette meg név szerint, de egyértelmű, hogy Palkovics Lászlóról van szó. A tanszékvezető egyetemi tanár, a Kecskeméti Főiskola korábbi stratégiai rektorhelyettese felkérést kapott, hogy Klinghammer Istvántól vegye át a feladatokat. Balog azt mondta, olyan vezetőre van szüksége a területnek, aki a felsőoktatás mellett a gazdaság világát is ismeri. A tárcavezető hozzátette, egy sikeres műszaki cég vezetéséből kéri őt „kölcsön" a miniszterelnök. Ez a sikeres vállalat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., ahol Palkovics fejlesztési igazgató. A leendő államtitkár szakértelmét, innovációs készségét egyetemi körökben is elismerik. Balog Zoltán egy „fenntartható és szolidáris" egészségügy működtetésére kérte fel Zombor Gábort, Kecskemét volt polgármesterét.

Ezután rátért az egyik legnagyobb strukturális változás ismertetésére. A szociális ügyek és a társadalmi felzárkózás összeolvad egy államtitkárságba, amelyet Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat vezetője vezet majd. Ez az államtitkárság felel majd azokért a családokért, amelyek az állam segítségére szorulnak, és ahogy Balog fogalmazott, idetartozik majd „roma honfitársaink nagy része". Balog azt is elvárja Cziberétől, hogy a munkaalapú társadalom érdekében alakítsa át a segélyrendszert. Létrehoztak ugyanakkor egy külön államtitkárságot – Balog szerint német és osztrák modellt követve –, amely a teherbírásra képes családok, illetve ezek gyermekeinek ügyeiért felel.

A családügy a kormány politikájának zászlóshajója, és ezt Balog volt kabinetfőnöke, Veresné Novák Katalin vezeti majd. Feladata lesz a népességcsökkentés megállítása.

– Nincsen erős nemzet erős családok nélkül – tette hozzá Balog Zoltán, megemlítve azt is, hogy Novák háromgyerekes családanya.

Azon, hogy „sportnemzetből" „sportoló nemzet" legyen az ország, a korábbi sportért felelős államtitkár, Simicskó István dolgozik majd. A miniszter arra kéri beosztottját, „legyen a sportoló nemzet szövetségi kapitánya".

E ponton Balog Zoltán felidézte, hogy az elmúlt négy évben százezerrel nőtt az igazolt sportolók száma. Más számokat, kutatásokon alapuló adatokat sem a tárcák elmúlt négy évéről, sem a jövőbeni célokkal összefüggésben nem hallottunk.

Lesz egy másik új államtitkárság is, ahová az uniós fejlesztések ügye kerül. A castingolás során még nem sikerült ennek vezetőjét megtalálni, addig a feladatokat Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár látja el.

És akkor egy új ember: Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt hosszú ideig a köznevelésért felelős államtitkári pozícióra legesélyesebb jelöltek között emlegették. De végül is olyan mindegy, hogy köznevelés vagy kultúra, úgy alakult, hogy végül ez utóbbit kapta. Bemutatásakor, mintegy szakmai alkalmasságát alátámasztandó, Balog emlékeztette a hallgatóságot, hogy Hoppál karnagy, így harmóniát tud teremteni egy olyan területen, ahol a „kakofónia jellemző".

Végül Soltész Miklós egyházügyekért felelős államtitkár lett, ő korábban a szociális és családügyi államtitkárságot vezette, gyakorlatilag láthatatlanul.

Az új kinevezettek terveiből sok minden nem derült ki, a legtöbbjük köszönetet mondott Balog Zoltánnak. A legjellemzőbb mondatok ezek voltak: „a társadalom egyensúlyát az erős középosztály adja", „ha a családokat erősítjük, azzal a magyarság hosszú távú fennmaradását erősítjük", „cél, hogy egészséges testiségű, egészséges nemzedékeket neveljünk fel, s ezt a nemes ügyet a sporton keresztül tudjuk szolgálni", cél a „potenciális tehercipelők számát növelni", „az ifjúság megszólításánál azokat az eszközöket keresem, hogy érthető nyelven juthassunk el a kormányzati üzeneteket".

Két szereplőt azonban kiemelünk. Egyikük, az új köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, aki szerint úgy kellene működővé tenni a rendszert, hogy nem a működtetésen, hanem a tartalmi kérdéseken lenne a hangsúly.

Czibere Károly ugyanakkor messze kiragyogott a többiek közül, ő ugyanis konkrétan meghatározta, mit is akar tenni államtitkárként a szociális ügyekben és a felzárkózás területén. Leszögezte: nem a nagy, univerzális rendszereké a jövő, inkább közel kell kerülni azokhoz, akik a szolgáltatásokra rászorulnak. A következő években azon szeretne dolgozni, hogy minél közelebb kerüljön a valódi ügyekhez, mert mint mondta „nincs két ugyanolyan szociális krízis". Célja, hogy a szociális biztonság megerősödjön, és erős garanciákkal egészüljön ki.

– Senkit nem hagyunk az út szélén – szögezte le. Céljai között szerepel a házi gondozás erősítése, ami egy idősödő társadalomban szerinte egyre nagyobb jelentőséget kap. Folytatni kívánja a fogyatékosok nagy létszámú, bentlakásos intézményeinek kitagolását. Be kívánja vezetni az életpályamodellt a szociális szférában is.

Emlékeztetőül: Czibere az előző ciklusban sutba vágott Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció egyik alkotója. E dokumentum tartalmaz javaslatot például a garantált minimumjövedelemre, ami egybevág azzal, amit friss államtitkárként a szociális biztonság megerősítéséről, és garanciákról mondott.

NOL
Ónody Molnár Dóra


Balog Zoltán nem repes a Miskolcra költözéstől

2014. június 10.

Balog Zoltán még nem hallott az általa vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumának esetleges Miskolcra költözéséről, de ha hallana is, inkább „befogná a fülét”. Pedig az ügyben nagykoalíció formálódik.

Az Észak-Magyarország kedden számolt be arról, hogy egy minisztérium Miskolcra költözéséért összefog a város két országgyűlési képviselője, a kormánypárti Csöbör Katalin (Fidesz) és az ellenzéki Varga László (MSZP). A minisztériumok esetleges vidékre költöztetése az újság közügyekkel foglalkozó levelező fórumán is téma, eddig a Belügyminisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának neve merült fel.

Ez utóbbi vezetője, Balog Zoltán miniszteri meghallgatásán utalt is miskolci kötődésére. Kedden azonban újságírói kérdésre válaszolva egyáltalán nem tűnt lelkesnek az egyébként 1700 fős minisztérium Miskolcra költözését illetően.

ide tartozik

A kormányszóvivő pénteken az új kormány első ülését követően jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet. A honvédelmié Székesfehérvárra, a földművelésügyié Debrecenbe, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságáé pedig Kecskemétre költözhet.

VS.hu
Horváth Nándor

Hozzászólások

gondozási díj m... (nem regisztrált) 2016 nov 7 - 01:18
Az ingyenes munka végzést vezették be azzal, hogy önkéntesként dolgozik naponta azon a családtag, hogy a másik családtagja, akivel nem lakik együtt legalább egy nap 1 tál melegételt kaphasson.
A XIV. ker. Önkormányzatban ugyanis nem foglalkoznak a súlyos rákos betegekkel, sem a cukorbetegekkel, sem a stoma betegek gondjaival. Csak a nyugdíjukat nézik a betegnek. Azt már nem, hogy a betegségével, sebeivel, és egyáltalán a mérhetetlen bérleti+ az összes többi közüzemi számla kifizetése után, mi is marad még 1 nyugdíjból, ami nem akkora, mint pl. a képviselők fizetése. Csak ép, hogy 1 zsömlére, meg ásványvízre marad még naponta. Ha nincs olyan családtag, aki a saját életéről lemondva segíti a testvérét, vagy szülőjét, nem is létezne már a beteg.
Ennyit a Bp., XIV. ker. szociális szolgálatok, az Önkormányzatok munkájáról, akik elnézik, hogy tönkre mennek emberek. Az orvosi mulasztások sorozatai, rossz betegápoló szolgálatok silány munkavégzése miatt. És ennek a családok isszák meg a levét. De hát ez senkit sem érdekel ma Magyarországon hivatalból. Azokat a közszolgákat sem, akik felveszik a pénzüket, úgy, hogy azért meg sem dolgoztak. Nem hogy a közszolgálati munkát ellátták volna, a köz javára.
A vagyonkezelő zrt. 2016.02. hó óta nem tudja beszerelni a vízórát a beteg nyugdíjas lakásába. Csak halogatja, hitegeti a bérlőt. Ezért se vesznek egyszer sem elő senkit se hivatalból, hogy mégis mire fel fizettetik meg a bérlővel a társasház vizét, ami elfolyik. De nem a bérlő lakásába.
Sorolhatnánk, hogy mennyi mulasztást követnek el hivatalból.
És közbe elvárják, hogy a rokonok segítsék csak a beteggé vált családtagot. Ingyen, dalolva, mindenféle anyagi, fizikai segítség nélkül. A hivatalok, jogvédők munkája nulla ebben a kerületben.
Barátok, ismerősök is már felháborodtak az eseten. Hogy ebben a kerületben valahogy nem akarnak működni a körzeti orvos ellenőrzése sem. Akinek meg kellene látogatni a betegét. Még azt a kötelezettségét sem teszi meg. Nemhogy a betegápolási feladatokat, azoknak betartatását. Ha valaki rá ismer a témára, az nem a véletlen műve! Mert valós létező dolgokról írtunk.
kb. 20 tanú is lenne rá hirtelen, aki tud a dolgokról. De senki sem mer tenni hivatalból semmit sem ebben a kerületben, ahol az idősűgy, már rég nem ügy! Nem hogy a beteg érdeke, ami számukra nem is létezik. Még a megkeresésekre se válaszolnak hivatalból, nem hogy segítenék a bajba jutott beteg embert.A lesajnálás a politikájuk, nem a hatékony munkavégzés!Nem ellenőrzi már senki sem a hivatalos ügyintézéseket. A panaszokkal sem törődnek. Mégis mi folyik itt ebben a kerületben?A szociális osztályon dolgozók mire veszik fel a fizetésüket?

Balog Miskolcra költözne a minisztériumával

2014. június 11.

Ha megfelelő körülményeket sikerül kialakítani, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője nem ellenzi az államtitkárságok Miskolcra költöztetését. A tárca vezetője erről szerdán az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

"Hogyha szívesen látnak bennünket, és olyan körülményeket találunk, és egy jó megoldás van, akár államtitkárságokra lebontva is, akkor miért ne?" - fogalmazott Balog Zoltán.

Elmondta, örül, hogy megkezdődött a minisztériumok elhelyezéséért a "casting". Hozzátette, hogy már az előző ciklusban is Miskolcon szerette volna elhelyezni az Emmi cigányügyi államtitkárságát, ami akkor nem sikerült.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a tárcánál 1600 ember dolgozik, akinek családja van és Budapesthez kötődik - tette hozzá.

"Én Miskolcon otthon vagyok, nekem nem jelent nehézséget" - fogalmazott a miniszter.

A kormányszóvivő szombaton jelentette be, hogy több minisztérium vidékre költözhet, a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra, a földművelésügyi tárca Debrecenbe.

Origo
MTI


Eldőlt, a földművelésügyi tárca Debrecenbe költözik

2014. június 11.

A Földművelésügyi Minisztérium teljes szervezete Debrecenbe költözik - derült ki Fazekas Sándor tárcavezető és Kósa Lajos szerdai egyeztetésén, amiről a debreceni polgármester sajtótájékoztatón számolt be a cívisvárosban.

Fazekas Sándor felvetette, hogy szívesen látná tárcáját az agráregyetem területén - tolmácsolta Kósa Lajos megjegyezve, hogy ezt a verziót is megvizsgálják.

Debrecen polgármestere bejelentette: Papp Lászlót, a város alpolgármesterét bízta meg a költözéssel kapcsolatos munkák koordinálásával. A miniszter javaslata mellett több lehetséges elhelyezési lehetőséget is megvizsgálnak - jelezte Kósa Lajos elsőként említve a régi városháza melletti Tisza palotát, amely a MÁV használatában lévő állami tulajdon, s kiürül, ha elkészül a vasútállomás melletti intermodális központ.

Ugyancsak alkalmas lehet a tárca elhelyezésére a Tisza palota mögötti téren jelenleg üresen álló volt ÁNTSZ-székház, mindkettőhöz kapcsolódik majd a Dósa nádor tér alatt létesítendő mélygarázs - magyarázta a polgármester megjegyezve, hogy a közelben lévő volt megyei könyvtári épületet pedig protokolláris célokra használhatnák.

Amennyiben új épületben gondolkodnak, az egyetemi agrárcampus mellett több belvárosi fejlesztésre váró rész, így az Aranybika szálló mögötti terület, a nyugati kiskörút menti területek, vagy a belvárosi Csapó utcai térség is számításba jöhet - sorolta Kósa Lajos.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a Nagyerdei Stadiont 15 hónap alatt építették fel, így időbeli akadálya bizonyosan nem lesz a minisztérium debreceni költözésének.

Origo
MTI