Egységesítik a hivatali nyelvezetet...

Az EMMI dolgozóinak tilos kimondaniuk, hogy stadion és szegénység

2015. február 18.

Egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az EMMI a dolgozóit. A tárca sajtóosztálya szerint erre „az egységes kommunikáció” érdekében van szükség.

Belső e-mailt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek munkatársai: a levélben a VS.hu információi szerint oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek „nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban”. Kedvezményezetteken az EMMI által kezelt uniós pályázatok nyerteseit kell érteni.

A nemkívánatos kifejezések között a köznyelvben teljesen megszokottak, ugyanakkor negatív dolgokra utalók is vannak, mint szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, de olyan semlegesnek tűnők is, mint az esélyegyenlőség, az ápoló, a gondozó. Vannak olyan szavak is, melyek ma már tényleg kevésbé illőnek számítanak, mint a rokkant, a terhes vagy éppen a fogyatékos.

Ugyanakkor a lista összeállítóinak figyelmét a stadion kifejezés sem kerülte el, a levél értelmében ezt sem illik használni. A minisztérium vezetői azonban mankót is adnak a dolgozók kezébe, és alternatív kifejezéseket javasolnak. Így a szegény, szegénység helyett a rászorult, rászorultság, a fogyatékos helyett a ma már egyébként is használt fogyatékkal élő a megfelelő kifejezés. A stadion helyett pedig a fedett sportlétesítmény használandó.

A VS.hu megkeresésére az EMMI sajtóosztálya elismerte a levél létezését. Mint válaszukban írták, a „levél valóban a minisztérium munkatársainak készült, – s ahogyan ez más cég esetében is teljesen természetes – ez a belső szabályozási és eljárási rend része, segíti az egységesebb, pontosabb mindennapi munkát. Ebben az esetben nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy megfelelő szavakat, kifejezéseket használjanak a munkatársaink a kommunikációban”.

A minisztérium szerint „ez segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja. Hiszen nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk hogy terhes vagy hogy áldott állapotban van, továbbá rokkantról vagy mozgáskorlátozottról beszélünk”.

VS.hu
Kósa András

Hozzászólások

Attól, hogy tilis a szegénységről beszélni, attól az még létezik ma Magyarországon! Az otthoni betegápolókat kell támogatni a legjobban! Mert Ők hordozzák el a legnagyobb terheket ma az egészségügyben! Mégis tőlük vonnak el minden pénzt! Nem támogatják megfelelően anyagilag. És még tervezik is, hogy azt a keveset is elvegyék, amivel eddig még pár száz ft-tal naponta segítették központilag. Szégyen, hogy ilyen rendeletet ép eszű emberek, hogy tudtak meghozni! Reméljük, hogy soha nem fogják bevezetni! Mert, ha még ezt a kicsiny összeget sem biztosítják az otthoni ápolóknak, akkor miből ápoljon az ápoló? A semmiből tartsa fenn magát, és még mellette gondozzon éjjel, nappal? Hogy képzelik mindezt el a parlamentben melegedő képviselők? Hogy képzeli el ezt a miniszter úr aki az egészségügyi tárca vezetője Balogh Zoltán úr? És az Orbán Viktor úr, aki már annyira meggazdagodott ezen az országon, hogy már le sem tekint a betegeket ápolókra?!
Hogy képzelik mindezt el, hogy szó nélkül fogják eltűrni az emberek, hogy éhen hagyják Őket hallni a betegeikkel együtt!? Mégis hova vezet ez az embertelenség, amit Önök ki alakítottak ebben az országban, Magyarországon? Kik maguk, hogy ilyen rendeleteket be mertek hozni? Kik maguk, hogy ilyen fasiszta elméleteket akarnak behozni Magyarországon? Miért a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb emberektől fosszák meg az életbenmaradás reményét is? Hogy képzelik mindezt el? Önök fogják majd gondozni, ápolni a nap 24 órájába a betegeket? Mert, ha igen, akkor átadjuk ezt a feladatot minden képviselőnek, aki a parlamentben megszavazta ezt az embertelen rendeletet! Ami semmibe se veszi az ápolók munkáját, akik az otthonaikba a kórházak, elfekvők helyett felvállalták ezt a legnemesebb emberi munkát! Mert Ők az igazi keresztény magyarok, nem Önök, akik csak magukra biggyesztették, minden alap nélkül ezt a jelzőt! Önök nek keresztények, hanem az emberi élet megtartása, fenntartása ellen fáradoznak, ha ilyen rendeletet be mernek hozni!
Ilyen kormány sose volt, aki ennyire lesajnálta az ápolók munkáját! Sőt még el is akarja az élethelyzetüket mégjobban lehetetleníteni! Szégyen, hogy Önök még mindíg hatalmon vannak!Mert, aki azoktól akarja elvenni azt a kevés pár száz ft-os napi támogatást, az nem más, mint fasiszta elméleteket támogató képviseló, kormányfő!Aki nem keresztény, és nem is a családok megmaradásán fáradozik!