Dereguláció

Két és fél ezer rendeletet töröl a kormány
2008. március 25.

A gazdasági minisztérium csaknem négyszáz, az egészségügyi tárca háromszáz szabálytól szabadul meg

Több mint másfél ezer kormányrendeletet, valamint csaknem ezer miniszteri rendeletet helyez a közeljövőben hatályon kívül a kormány ? értesült lapunk. Ezzel lezárul az idejétmúlt jogszabályok kirostálásának (szakszóval deregulációjának) mintegy hároméves folyamata, amely során a teljes magyar joganyagot, csaknem kilencezer különféle szintű jogszabályt, törvényt, kormányrendeletet, illetve miniszteri rendeletet vizsgáltak át, hogy kiderüljön, melyik avult el közülük.

A listán nemzetbiztonsággal kapcsolatos kormányrendeletek csakúgy megtalálhatóak, mint az Útravaló ösztöndíjprogrammal kapcsolatos technikai szabályok vagy a köztisztviselők adott évi illetményemelésével kapcsolatos előírások. A legtöbb, csaknem négyszáz rendelettől a gazdasági tárca szabadul meg, de törölnek mintegy háromszáz, egészségüggyel kapcsolatos tárcaszabályt is. (Igaz, a minisztériumban az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény kapcsán idén várhatóan mintegy száz új rendeletet is írnak.)

Az igazságügyi és rendészeti tárca által összeállított listában zömében olyan, a rendszerváltás óta született jogszabály szerepel, amelyek eredeti célja az volt, hogy módosítson egy korábbi rendeletet vagy rendelkezzen azok valamelyik szakaszának törléséről, kisebb mértékű módosításáról. Ezek a szabályok ugyanis ?beépültek? az eredeti jogszabályba, így az Alkotmánybíróság egy döntése lehetőséget ad megsemmisítésükre. Ezt a techni­kát alkalmazta a kormány már 2007-ben is, amikor a deregulációs törvényben több mint ezer törvény, illetve törvényerejű rendelet törlését kérte a parlamenttől. Ez a hatalmazta fel a kormányt arra is, hogy hasonló szemmel átrostálják a rendeleteket. 2005-ben az egyes tárcák saját hatáskö­rükben már több száz rendeletet töröltek el, ám a rendszerváltás óta a rendeletek száma szinte megállíthatatlanul gyarapszik. ?A kormányprogram értelmében a jog mindenkié; ezért a jogalkotásban való részvétel mellett mindenki számára biztosítani kell, hogy megismerhesse jogait és élni is tudjon vele. (?) A módosító jogszabályok feleslegesen növelik a jogszabályok tömegét, terhelik a jogrendszert, miközben az adott norma tartalmát tovább nem befolyásolják? ? fogalmaz a kormányrendeletek törléséről rendelkező tervezet. A modern jogalko­tási elveknek megfelelően ha a kormány elfogadja, ez a jogszabály hatályba lépésének másnapján már meg is semmisíti önmagát.

Népszava
Cs. R.