"Demokratikus közszolgálati kultúra" hierarchikus rendszerben?

Csak álom a korrupciómentes közigazgatás?

2015. augusztus 28.

Magyarországon mélyen gyökerező kulturális probléma a korrupció. A közigazgatás rendszere akkor lehet integráns, ha értéktudatos elvek alapján tud működni. Ezt csak hosszú távon és pozitív, demokratikus, valamint korrupciómentes nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberek segítségével lehet elérni – mondta el a Rádió Orientnek Pallai Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Integritás Tudásközpontjának létrehozója.

„Az integritás teljességet, egy egységes rendszert jelent, ami a közigazgatásban akkor valósul meg, ha egy szervezet az alapításának megfelelő értékek, elvek és célok mentén működik” – ismertette Pallai Katalin, hozzátéve, hogy maga az integráns személyiség olyan ember, aki várhatóan szavainak megfelelően fog cselekedni. A közigazgatás szervezete tehát akkor lehet integráns, ha értéktudatos elvek alapján tud működni.

A korrupció – amely Magyarországon mélyen benne van a kultúrában – ellen önmagában a büntetés nem lehet hatásos – hívta fel a figyelmet. Rámutatott: emellett azokat az okokat kell feltárni, amelyek lehetőséget biztosítanak a korrupcióra, s ezeket kell megszüntetni. „Erre való az integritás” – szögezte le, hozzátéve ugyanakkor, hogy teljesen korrupciómentes szervezet nem létezik.

„Korrupciónak nevezzük mindazokat a helyzeteket, amikor valaki visszaél a rá ruházott hatalommal és azt egyéni család vagy csoport érdek irányába használja fel akár pénzbeli, akár hatalmi haszon megszerzése érdekében. Az állami szervezetek tekintetében ez röviden a közigazgatási céloktól való eltérést jelenti” – tisztázta a fogalmat Pallai Katalin.

A tudásközpont létrehozója szerint a magyar közigazgatásban alapvető probléma, hogyha egy integráns személyiség bekerül egy olyan szervezeti környezetbe, amelynek kultúrája ütközik az ő elveivel, konfliktusba kerül. „Magyarországon tehát alapvető probléma, hogy a legtöbb szervezet gyakorlatai ütközhetnek egy becsületes, demokratikus elveket valló személyiséggel” – hívta fel a figyelmet. Kiemelte: maguk az ilyen személyek is elfordulhatnak elveiktől, hitetlenné válhatnak, ha nem tapasztalják meg a korrupciómentes működést, amit a legtöbb esetben valamely más európai országban tehetnek meg.

Pallai Katalin szerint Magyarországon nagyon sok olyan kulturális minta van, ami a korrupciót megengedi, s annak a generációnak, amely döntéseket hoz, nincsen tapasztalata egy jól működő, demokratikus közszolgálati kultúráról. Éppen ezért véleménye szerint jó hatással lehetnek a szervezetek működésére a nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak.

Amennyiben a korrupciót nem lehet megállítani, az egyre nagyobb járulékos károkat fog okozni, hiszen a szervezet működése eltorzul, átláthatatlanná válik a rendszer, ami lehetetlenné teszi felelős döntések meghozatalát, amivel az állampolgári jogok is sérülnek – hívta fel a figyelmet.

A korrupció megállítására hozta létre integritás tanácsadó szakirányú továbbképzését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelyre legalább 5 éves gyakorlattal és közigazgatási szakvizsgával lehet jelentkezni. „A képzés 25 százalékát elméleti képzés, másik 25 százalékát személyi kompetenciafejlesztés, felét pedig olyan gyakorlati kompetenciák elsajátítása teszi ki, amelyek segítségével a későbbi integritás felelősök a kormányrendeletben meghatározott feladatokat el tudják végezni” – zárta szavait Pallai Katalin.

OrientPress - [Fókuszban]

Hozzászólások

Nem jön a pénz az EU-tól - hatalmas a visszaesés Magyarországon

2015. augusztus 27.

A közbeszerzések jelentős visszaesésében is jól látható a hazánkba érkező uniós támogatások apadása. Az első félévben a nemzeti eljárásrendben a legtöbb közbeszerzést - közel kétezret - nem hirdették meg nyilvánosan, azon csak a meghívottak vettek részt.

Főként az európai uniós társfinanszírozással lebonyolított közbeszerzések visszaesése miatt az első félévben jelentősen csökkent a magyarországi közbeszerzések száma és értéke is az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Közbeszerzési Hatóság adataiból. Az eredményesen zárult eljárások összértéke 866,1 milliárd forint volt, ami közel 26 százalékkal kevesebb a korábbi évben mértnél (1163,6 milliárd forint), az eljárások száma pedig 19 százalékkal, 5622 eljárásra csökkent.

Tavaly az első hat hónapban 641 milliárd forintot költöttek el uniós támogatással megvalósított közbeszerzéseken az ajánlatkérők, ehhez képest idén "csak" 272 milliárd forintot. Az ilyen közbeszerzések száma 3600-ról 2300-ra csökkent.


Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A legtöbb közbeszerzést értékben építési beruházások megvalósítására bonyolították le - azaz összesen 360 milliárd forint értékű építési munka elosztásáról döntöttek a magyar költségvetési és uniós pénzeket költő ajánlatkérők.

A legtöbb közbeszerzést a regionális/helyi ajánlatkérők írták ki (az összes eljárás 39 százalékát), míg az eljárások értékét tekintve a közszolgáltatók költötték el a legtöbbet (részesedésük az összes közbeszerzésből 35 százalék).

Jól megy a kicsiknek

Mikro, kis- és középvállalkozást hirdettek ki nyertesnek a közbeszerzések négyötödén, az eljárások értékéből pedig 49 százalékkal részesedtek (ez azt jelenti, hogy 424 milliárd forint értékben kötöttek velük szerződéseket).


Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A legtöbb nemzeti közbeszerzést nem hirdetik meg nyilvánosan

A nemzeti eljárásrendben - ide tartoznak azok a kisebb értékű közbeszerzések, amelyek alatta maradnak az EU-s közbeszerzési értékhatároknak, s nem kell az uniós értesítőben meghirdetni - továbbra is a legtöbb közbeszerzést (közel kétezret, az összes nemzeti eljárás 58 százalékát) az Orbán-kormány által bevezetett, a közbeszerzési törvény 122/A. paragrafusa szerinti, úgynevezett háromajánlatos eljárás keretében bonyolították le. Ezeket a beszerzéseket (áru- és szolgáltatásvásárlásnál 25 millió, építési beruházásnál 150 millió forint értékhatár alatt) nem kell nyilvánosan meghirdetni, elegendő ha az ajánlatkérő ajánlattételre hív fel három, általa kiválasztott céget, s közülük választ nyertest; az eljárás eredményéről kell csak nyilvános tájékoztatót közzétenni.

Szintén nem a nyilvánosságot erősíti, hogy a csak különleges esetekben választható, hirdetmény közzététele nélkül induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárásból 516-ot kezdtek el az ajánlatkérők az első félévben (tavaly ugyanebben az időszakban, amikor ötödével több volt a közbeszerzés, ennél kevesebbet, 449-et).

A jogorvoslati kérelmek kétharmadánál el se indul a vizsgálat
Jelentősen nőtt a jogorvoslati ügyek száma az első hat hónapban: a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD) 327 esetben kezdeményeztek eljárást, ami 64 százalékkal több, mint 2014 azonos időszakában. A már lezárult ügyeket tekintve a legtöbb kérelem esetében érdemi vizsgálat nélkül elutasította vagy megszüntette a jogorvoslati eljárást a KD (212 esetben). - Ennek oka lehet a nagyon drága, esetenként többmilliós jogorvoslati díj, ugyanis ha a kérelmező nem csatolja kérelmében az igazgatási szolgáltatási díj befizetéséről szóló igazolást, a KD el se kezdi a vizsgálatot.

A KD jogsértést 95 esetben állapított meg, míg 64 ügyben alaptalan kérelemre hivatkozva elutasította azt, illetve nem állapított meg jogsértést - derül ki a Közbeszerzési Hatóság összesítéséből. Bírságot az első félévben összesen 42 millió forint értékben szabott ki a hatóság - ami a közbeszerzések 866 milliárdos összértékéhez mérve nagyon csekély összeg, így feltételezhetően a bírságnak nincs nagy elrettentő hatása a szabálytalanságoktól a közbeszerzésben részvevők között.

Több szolgáltatás létezik már, amely megkönnyíti a vállalkozások életét, és segít abban, hogy időben értesüljenek a profiljukba vágó közbeszerzések kiírásáról. Ilyen szolgáltatást nyújt a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) is, a portáltól minden reggel e-mailben kaphatnak információt az érdeklődők a közbeszerzési hirdetményekről. A szolgáltatás testre szabása egyszerű, CPV-kódok (a hirdetmények jellege és tárgya szerinti kódszámok) és kulcsszavas keresés mellett földrajzi, illetve hirdetmény típusa szerinti szűrők is alkalmazhatók, de előre beállított, iparágakat lefedő keresőprofilok közül is lehet választani.

Napi.hu