Céghálózat az oktatásra szánt uniós pénzek "kiszervezésére"?

A Fidesz Zuschlag-ügye lehet - árulkodó borítékok Szekszárdon

2014. június 2.

Korábban beszámoltam arról, hogyan költött el a város mintegy 155 millió forint uniós pénzt egy kémia-fizika tantermére. A tanterem kialakítását is nagyon drágán, 45 millió forintért végeztették a maradék pénzt azonban elképesztő címek alatt juttatta bizonyos cégeknek, pl. tanulmányokra (11 millió), projektmenedzsmentre (14 millió), két nyilvános rendezvényre és néhány újságcikkre (16 millió), teremfoglaltságot nyilvántartó szoftverre (16 millió) stb.

Miközben az ügyet tovább bogozgatom, egészen szomorú történet kezd kibontakozni. A Fidesz "Zuschlag-ügye" sejlik fel a kémia termek mögött.Úgy tűnik ugyanis,hogy a szekszárdi eset nem egyedi. Egy egész céghálózat állhatott fel az oktatásra szánt uniós pénzek "kiszervezésére". Zuschlag sem tett mást, mint 60 millió forint ifjúsági támogatást szétszórt különböző szervezeteknek, nagyrészt alibi célokra. Azonban ebben a bejegyzésben most csak a városunkban történtekről lesz szó.

Tudni kell, hogy az I. Béla Gimnázium tanterme nem az első a Szekszárdon. Két évvel ezelőtt a Garay Gimnáziumban is készült egy ilyen átalakítás. Ott 35 milliós költséggel alakították ki a termet és összesen 177 millió forintot költöttek el rá. Hogy pontosan mire, arról még nem tudok beszámolni, mert egyelőre nem kaptam meg minden dokumentumot a hivataltól. Azonban azok között a papírok között, amiket már megnézhettem, volt néhány egészen meglepő. Megdöbbenve láttam, hogy a fejlesztéshez kapcsolható két közbeszerzésnél is elkövették azt a szarvashibát, ami egyértelműen bizonyítja, hogy nem valódi versenyről volt szó. Előre lejátszhatták, hogy a meghívott cégek közül ki fog nyerni.

Ugyanis az összes - elvileg teljesen független és titkos - ajánlat borítékját ugyanazzal a kézírással és elrendezéssel címezték meg...Több esetben pedig az archivált borítékokon látszik, hogy ki sem bontották- úgy hirdethettek eredményt, hogy bele sem néztek a borítékokba- tudták, mi van benne... (Az egyik közbeszerzés egyébként egy "írószer csomagról" szólt (750 ilyen csomagot vettünk, ami egy füzetből, egy tollból és egy mappából áll. Darabonként 2400 forintot fizettünk értük), a másik pedig egy "Laborok találkozója" című rendezvényről)

Sajnos azt kell azonban mondani, hogy ezek a beszerzések - a nyilvánvaló csalás ellenére - még mindig jóval inkább vállalhatóak, mint az I. Béla Gimnázium tanterme esetén. Ha megvizsgáljukk ugyanis az egyes tételeket, akkor azt látjuk, hogy a korábbi ("garays") esetben helyi, vagy közeli vállalkozásoktól, sőt a város saját vállalkozásaitól is kértünk ajánlatot. Ez egy tiszta verseny esetén mindenképp üdvözlendő és logikus lenne. Az ajánlatok olcsóbbak is voltak. A mostani pályázat idején azonban már csak a labor építéséhez hívtunk helyi ajánlattevőt, a többi esetben már budapesti, nyíregyházi, miskolci cégeket kértünk fel.

A Polgármesteri Hivatal úgy nyilatkozott, hogy rendszerint a polgármester dönti azt el, hogy melyik vállalkozást hívunk meg ajánlattételre Ez alapján 4 kérdést intéztem a közgyűlésen a szekszárdi polgármesterhez. A kérdések és válaszok lényegét közlöm:

1) - A garays tanterem esetén a projektmenedzsment feladatot a Szekszárdi Városfejlesztési Kft (önkormányzat cége) végezte 2.9 millió forintért. Milyen javaslatra és miért döntött úgy, hogy az I. Béla gimnázium esetén a pécsi székhelyű MSB Kft-t, a nyíregyházi Euroraptort és a Dél-Dunántúli Regionális Zrt-t hívja meg és miért fogadta el a tényt, hogy most 14 millió forintot fizettünk ki 2,3 millió helyett egy ugyanakkora projektre?

Polgármesteri válasz: - nem emlékszik rá, de az interpelláló képviselő csak rosszindulat és exhibicionizmus miatt feszegeti a témát.

2) A Garay esetén a nyilvánosság biztosítására és a rendezvényszervezésre a szekszárdi, városi tulajdonú Szekszárdi Turisztikai Kft-t kérte fel a polgármester másik két szekszárdi cég mellett (5 millió forint). Milyen javaslatra és miért döntött úgy, hogy az I. Bélában budapesti, 2012-ben csak négymilliós forgalmú és valódi honlappal nem is rendelkező Humán Aspektus Kft-t bízza meg a feladattal 16 millióért?

Polgármesteri válasz: - nem emlékszik rá, de az interpelláló képviselő csak rosszindulat és exhibicionizmus miatt feszegeti a témát.

3) A Garay esetén a megvalósíthatósági tanulmányt a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány írta 2,3 millió forintért. Milyen javaslatra és miért döntött úgy, hogy az I. Bélában a pécsi MSB Zrt és a budapesti Studiorum Consulting Kft írta a tanulmányokat összesen 11 millióért?

Polgármesteri válasz: - nem emlékszik rá, de az interpelláló képviselő csak a rosszindulat és az exhibicionizmus miatt feszegeti a témát.

4) A garays projektben a pécsváradi Schneider Kft-t, a szekszárdi Kvantum Kft-t, a Fotocopy Kft és a szekszárdi Start Computer Kft-t kérte fel az intelligens tantermi táblák és a szükséges számítógépek beszerzésére (a Schneider Kft nyert mintegy 5 millió forintért) Milyen javaslatra és miért döntött úgy, hogy az I. Béla gimnázium esetén a budapesti Modern Oktatási Eszközök Kft-t és a budapesti Avsys Kft-t kérte fel ajánlattételre (végül mintegy 18 millió forintért)

Polgármesteri válasz: nem emlékszik rá, de a képviselő csak rosszindulat és exhibicionizmus miatt feszegeti a témát.

A polgármester úr hivatkozott még arra, hogy magát a labor építését szekszárdi cég (Adriépker Kft) végezte. Ez igaz, de az összes többi tételnél távoli, ismeretlen, sokszor még honlappal sem rendelkező cégeket hívott meg az ajánlattételre. Ez érthetetlen, mert ha komolyan érdekelné őt a szekszárdi gazdaság, akkor nem csak mutatóban hívott meg volna meg helyi cégeket.További kérdéseket vet fel, hogy több városban pont ugyanazt a hívták meg az adott feladatra. Például a pályázatok projektmenedzsmentjére Zalaegerszegen is és a budapesti IV. kerületben is ugyanazt a három céget (a pécsi MSB kft-t, a nyíregyházi Euroraptor kft-t és a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt-t hívták meg) és mindkét helyen a szekszárdival forintra pontosan megegyező ajánlattal (14 millió forint) nyert az MSB Kft. Az ilyen egyezések példáját még tovább lehetne sorolni. Ezek a tények is arra utalnak, hogy valakik szervezték azt, hogy hol, ki, mennyiért adjon ajánlatot. Mindenesetre az biztos, hogy az uniós kifizetésekért Lázár államtitkár úr a felelős. Hogy ki adta a tippeket, azt sajnos egyenlőre nem tudtuk meg Horváth polgármester úrtól a közgyűlésen. Csak annyit, hogy szerinte én rosszindulatú és exhibicionista vagyok.

Szekszárdi Hétköznap
dr. Hadházy Ákos

Kapcsolódó cikk:

hvg.hu