A budapesti utcaseprők bére versenyképes a közalkalmazotti bértáblával...

Mennyi is az utcaseprők 130 ezres bruttó bére? - Kis magyar helyzetkép
2011. augusztus 19.

130 ezer forint bruttó kezdőbér a kezdőknek, három hónap letelte után pedig 30 ezer forintnyi cafetéria és BKV-bérlet. Nem, nem a pályakezdő közalkalmazottaknak hirdettek meg állásokat, hanem utcaseprőknek.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat által meghirdetett tíz helyre ezer ember jelentkezett, ami százszoros túljelentkezést jelent.

„Mi is meglepődtünk, mert az ezer főből, aki jelentkezett, annak hatvan százaléka nyolc általános, 30 százaléka középiskola és tíz százalékuknak pedig főiskolai vagy egyetemi végzettsége van” – mondta Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője.

Rögtön az elején tisztázzunk valamit: nem az utcaseprőktől sajnálom a pénzt, mert megérdemlik, hiszen télen-nyáron, hóban, fagyban, kánikulában ott kell lenni az utcán és takarítani kell. Azt is mondhatjuk, hogy 130 ezer nem túl nagy pénz, hiszen ebből nagyjából 93 ezer forintot kap kézhez a munkavállaló, ha nincs gyereke, de az adójóváírást érvényesíti.

Ami miatt felkaptam a fejemet, hogy ez a fizetés nagyjából pontosan egyenlő az egyetemi diplomával rendelkező pályakezdő közalkalmazott bruttó bérével. Mivel igen sok barátom dolgozik a közszférában, tudom, hogy idén a béren felül semmiféle juttatást (étkezési jegy, bérlet) nem kaptak. Valahol, valami nagyon elromlott. Ha az utcaseprők kezdő nettó béréhez hozzáadom azt a plusz 40 ezer forintot, amit a béren felül kapnak, akkor 133 ezer nettó jön ki, ami nagyjából 200 ezer forintos bruttó bérnek felel meg, adójóváírással és gyerek nélkül számolva. És akkor most nézzünk meg a jelentkezettek végzettségét.

Egy általános iskolát végzett ember a közszférában az „A” fizetési osztályba kapna besorolást, a kezdő bére pedig bruttó 73.500 forint lenne, ami kézbe kapva 57 ezer és még néhány száz forintot tesz ki adójóváírással és gyermek nélkül (mostantól minden nettó bért adójóváírással és gyerek nélkül adok meg). Negyvenkét éves munkaviszony után, ha nem szerez semmiféle papírt, a csúcsot jelentő 87.100 forintig juthat el, ami kézben egy kicsit több, mint 66 ezer forint.

Egy érettségivel rendelkező ember a „C” fizetési osztályba kapna besorolást 89.500 forint bruttóval, aminek a nettója 67.700 forint. Mire eljut az utolsó fokozatig, akár már bruttó 107 600 forintot is hazavihet (79.006 Ft).

Egy főiskolát végzett ember az „F” fizetési osztályban kezd, a bére pedig 122 000 forint (87 960 Ft). A harmadik fizetési fokozatba kerülve (hét év után) hagyja el a kezdő utcaseprők bérét néhány forinttal (bruttó 130 800 Ft). A béren felüli juttatásokkal megemelt utcaseprő bérét, a 200 ezret soha nem éri el.

Az egyetemet végzett, magasan kvalifikált szakember a „H” fizetési osztályban kezd, és kezdő bére 500 forint híján eléri az utcaseprők bérét (129 500 Ft.). Ebből következik, hogy a második fizetési fokozatban már el is hagyja az FKF által kínált kezdőbért, ami azt jelenti, hogy a negyedik munkaévétől kezdve már jobban keres, mint egy utcaseprő. 36 évnyi megfeszített, küzdelmekkel és csalódásokkal tarkított év után megugorja a 200 ezer forintos határt is, amikor már, ötvenvalahány évesen, elmondhatja, hogy többet kap, mint egy utcaseprő.

Tudom, sarkítok, hiszen bizonyára minden fizetési osztályban lévő dolgozó kap(hat) ilyen-olyan egyéb juttatást (nyelvpótlék, veszélyességi pótlék, stb.), de azért így végignézve megdöbbentő a dolog. Hiszen, ha ezt egy közalkalmazott így végiggondolja, akkor bizony rögtön meg is határozhatja a helyét a nagy magyar rendszerben, és tudni fogja pontosan, hogy mit (és mennyit) is ér a munkája.

Remélem, ha az ország vezetői végigolvassák ezt a kis írást (amit kétlek), akkor egy picit elszégyellik magukat (amit meg kizártnak tartok). Dixi.

Magyar Citrom blog
bastya

A cikk testvére: Vastagbőr - Tíz helyre ezren

... hosszan el lehet azon vitatkozni, hogy ez az utcaseprői bér az most sok vagy kevés, de én nagyon szomorúnak találom, hogy egy diplomával, főiskolával rendelkező fiatal tanár, orvos, köztisztviselő kevesebbet keres, mint egy utcaseprő.