Bérek: Már nincs akkora értéke, pont ehhez kell az "életpálya"...

A kormány közszolgálati életpálya-modellekkel rendezné a kereseteket

2014. december 11.

Őrzik értéküket a keresetek

A kormány jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztését tekinti kiemelt célnak, ezért 10 milliárd forinttal többet biztosít a háziorvosi rendszer fejlesztésére. További, közel 7 milliárd forint többletforrás jut a gyógyító-megelőző ellátás keretében a mentés helyzetének javítására, új ellátási kapacitások befogadására, az ellátás minőségének fejlesztésére.

A kormány közszolgálati életpálya-modellek keretében képzeli el a kereseti viszonyok rendezését. Több életpálya-modell már elindult, és a kabinet újabbak bevezetését tervezi további ágazatokban és jogviszonyoknál; a kormány erről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) e heti ülésén tájékoztatta a tárgyaló feleket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére.

Az NGM a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közleményére reagált, amelyben az OKÉT-ülés után azt írta a szakszervezet, hogy a kormány nemet mondott a közszolgálati keresetek jövő évi emelésére, a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek ezért felálltak a tárgyalóasztaltól.

A minisztérium MTI-hez eljutatott válaszában kifejti: a fizetések a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően megőrzik az értéküket és egyre több ágazatban lehet béremelési programot végrehajtani.

A kormányváltás óta elindult a rendszerváltástól számított eddigi legnagyobb pedagógus-béremelési program, és már negyedik éve, több lépcsőben zajlik az egészségügyi dolgozók bérrendezése. Ennek egyaránt részesei az ápolók, az orvosok, a szakorvosok, a háziorvosok, a védőnők, a fogorvosok, és a rezidensek.

A kormány jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztését tekinti kiemelt célnak, ezért 10 milliárd forinttal többet biztosít a háziorvosi rendszer fejlesztésére. További, közel 7 milliárd forint többletforrás jut a gyógyító-megelőző ellátás keretében a mentés helyzetének javítására, új ellátási kapacitások befogadására, az ellátás minőségének fejlesztésére.

A kabinet "tehát bebizonyította, hogy Magyarország gazdasági erejéből, külső hitelek felvétele nélkül képes előteremteni a gazdasági és pénzügyi feltételeit a béremeléseknek. Így ahogy az ország ereje engedi, a béremelési programok ezt követően is folytatódnak" - emelik ki.

Elkezdődik az államreform: az Államreform II. nevű program nem csak az állam működését teszi hatékonyabbá, életpálya-modellt is nyújt a közszolgálatban dolgozók számára. 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, amelynek keretében már július 1-jétől meglesz első jelentős béremelés; ebben a honvédség, a rendőrség és a NAV vám- és pénzügyőr részlege érintett.

Ezt már az idei költségvetés is tartalmazza. 2016. július 1-jével pedig megindul a közszolgálati életpálya-modell, ami a közalkalmazottakon túl a köztisztviselőkre és kormánytisztviselőkre egyaránt vonatkozik - olvasható a minisztérium válaszában.

ma.hu
MTI

Hozzászólások

Mindenki jobban él, csak mi nem

2014. december 11.

Csak három országot előz meg Magyarország a háztartások jólétét leíró európai listán. Az egy főre eső fogyasztás csak Horvátországban, Romániában és Bulgáriában alacsonyabb. A szlovákok már jól elhúztak tőlünk.

A vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső fogyasztás jól leírja, hogy mennyit költünk valójában. A lenti tábla szerint, ha az európai átlag 100 egység, akkor mi csak 62-t tudunk magunkra költeni. A mögöttünk lévő országok közül a horvátok 59-et, a románok 53-at, míg a bolgárok 47-et.


Egy főre eső fogyasztás vásárlóerő-paritáson számolva. EU 28=100
Forrás: Eurostat

Most mondhatjuk igazán, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve

Az adatok mögött a legszomorúbb tény, hogy a nálunk szegényebb országok között mindegyik előrébb került az elmúlt években, csak mi nem. Ha tehát a gazdagabb országokban lakók fogyasztása nem esett volna, akkor mi egyre inkább lemaradnánk az európai átlagtól. Most viszont félő, hogy a maradék három nemzet is utolér minket, és csak olyan országok lesznek az EU-ban, amelyekben jobban élnek az emberek.

Adatok innen: Eurostat (pdf).

Origo
Micskei Lajos