Bénázás a bérrel...

Több százezer ember fizetése késik

2015. december 4.

Egyre kétségbeesettebb levelek érkeznek szerkesztőségünkbe, és már az utcán sétálva is el lehet kapni olyan beszélgetésfoszlányokat, amik arról szólnak, hogy nem jött meg a fizetés.

Jelen pillanatban több százezer ember fizetése csúszik országszerte.

Az ok az, hogy a Magyar Államkincstár november 6. és 15. között átállt a KIR3 nevű bérszámfejtő rendszerről a KIRA-ra, és az országos átállás nem megy zökkenőmentesen.

A KIRA-t már hónapokkal ezelőtt (tavaly...) be kellett volna vezetni, a tesztüzem során azonban folyamatosan akadozott, összeomlott, tologatták az indulást, végül novemberre tették, de információink szerint nyilvánvaló volt, hogy nem fog rendben működni.

Ez pedig hatalmas probléma, a KIRA rendszeren keresztül

900 ezer ember fizetését utalja az intézményeknek a kincstár.

Rendőrök, tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók és még sokan mások nem vagy csak akadozva jutnak a bérükhöz.

Több kórházban egy hónappal később kapták meg az októberi fizetést. A többhetes csúszás komoly probléma, több tízezer embernek jelentenek pluszterhet a számláikon keletkező késedelmi díjak, kamatok, amik persze nincsenek beleszámolva a bérükbe.

Törvény szerint egyébként minden hónap 10-ig meg kell érkeznie a fizetésnek, legalábbis ennél későbbi időpont nem szerepelhet a közalkalmazott szerződésében. Sok helyen azonban 2-án szoktak utalni, az ő esetükben néhány napos csúszás is felborítja a hónap tervezett ütemét.

BUÉK 2016

De itt még nincs vége a történetnek, meg nem erősített információk szerint január elején több százezren lesznek, akik nem kapják meg a teljes decemberi fizetésüket, mert

a rendszer csak a december 25-ig keletkezett béreket fogja bérszámfejteni.

A kieső egy hetet pedig majd hozzácsapják a februári fizetéshez. Az államkincstár december 2-án kiadott közleménye szerint 3. és 5. között mindenkinek meg fog érkezni a bére.

Ha ön sem kapott még fizetést, illetve tud olyanokról, akik még az októberit sem kapták meg, írhat az Indexnek.

Index
Fábián Tamás

Kapcsolódó cikk:
444.hu: A tanárok úgy érzik, mintha pofon ütötték volna őket