Az elszalasztott lehetőség

"A közszféra a kormány pofozógépe" - ezrek tüntettek a Kossuth téren (Galériával)
2009. április 18.

Atrocitások nélkül, békésen tüntettek a szakszervezetek a Kossuth téren az igazságosabb közteherviselés mellett és a megszorítások ellen. Az egyórás rendezvény végén a tüntetők átadtak egy petíciót a kormány és a parlamenti pártok képviselőinek, melyben követelik az OÉT összehívását, a kiszervezések és a privatizáció leállítását is.

Szinte megtelt a Kossuth tér és a környező utcái a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének demonstrációján, ahol az igazságosabb közteherviselés mellett, a természetbeni juttatások megadóztatása, a 13. havi juttatás megszüntetése, a közszféra keresetének 2010-2011-re történő befagyasztása ellen tüntettek.

Az egyórás rendezvényen nem vettek részt szélsőséges csoportok, jelen volt viszont több mint harminc szakszervezet, demonstráltak többek között a bölcsődei dolgozók, a közalkalmazottak és köztisztviselők és a baromfifeldolgozók. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint rengetegen érkeztek vidékről, csak Mórról tíz busszal jöttek a fővárosba tüntetni.

"Csak a munkaadókra hallgatnak!"

"Közpénzből közérdeket!", "Az ország érdeke nem lehet más mint a polgár érdeke", "Munkás, dolgozó, ébredj, meglopnak 18 éve!" - ilyen és ehhez hasonló transzparenseket tartottak a résztvevők. Tudósítónk jelentése szerint csak egyetlen kisebb szóváltás történt a rendezvényen, amikor egy nőt nem akartak közelebb engedni a szervezők a színpadhoz.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy szükséges a válságkezelés, de ami most folyik, az aránytalan, a megszorítás a bérből élőket sújtja leginkább.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint sem veszik figyelembe a munkavállalókat. Mint Borsik János mondta, a kormány csak a munkaadókkal tárgyal, és erre jó példa a Reformszövetség, amely csak a munkaadók érdekeit nézi. Ezért követelik, hogy a kormány ne törölje el a 4 százalékos különadót.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke beszédében azt mondta, a közszféra a kormány pofozógépe, minden megszorítást ezen a területen kezdenek, amit visszautasítanak, csakúgy, mint a négynapos munkahét gondolatát. Kuti felidézte Bajnai Gordon szavait, aki szerint fájni fog, de szerinte kérdés, hogy mi a fájdalom forrása. "Mert a szülés is fáj, meg az is, ha egy bakanccsal a két láb közé rúgnak. Most ez utóbbi történik" - jelentette ki.

Az OÉT összehívását kezdeményezik

A tüntetők átadtak egy petíciót a kormány képviselőjének, illetve a parlamenti pártok képviselőinek. A petíciót csak a Fidesz, a KDNP és MSZP képviselői vették át, az SZDSZ és a MDF részéről ugyanis senki nem tartózkodott a helyszínen - ezt a tüntetők jelentős füttyszóval fogadták. Igaz, a szervezők már egy hete levélben jelezték az összes parlamenti pártnak, hogy szombaton petíciót szeretnének nekik átadni.

A petícióban azt kérik, hogy a kormány április 24-re hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, s ne csak a munkaadókkal tárgyaljon, hanem haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a munkavállalókkal is. Állítsák le a kiszervezéseket, ne privatizáljanak állami vállalatokat, illetve elégedetlenségüket fejezték ki a négynapos munkahéttel szemben.

Pataky Péter a rendezvény után a Hírszerző tudósítójának elmondta, elégedett volt a rendezvénnyel, mert bár kevesen voltak, de megmutatták, hogy nem tűrik az igazságtalan megszorításokat. Az MSZOSZ elnöke szerint azért voltak kevesen, mert sok szakszervezet csak az utolsó napokban csatlakozott a demonstrációhoz, ezért a tagok csak az utolsó pillanatban tudták meg, hogy ők is demonstrálhatnak.

Hírszerző

A Hírszerző galériája a demonstrációról