Akinek jut, meg akinek nem...

3 évet dolgozik a köztisztviselő Matolcsy György egyhavi fizetéséért

2016. március 5.

A megyei fizikai munkások 2,6 évig dolgoznak bruttó 5 millió forintért, a szellemi foglalkozásúak pedig 20 hónapig. Ekkora most a nemzeti bank elnökének fizetése havonta. Olvasóink szerint nem ez méltatlan, hanem az, amit ők keresnek.

Megduplázta az Országgyűlés Matolcsy György jegybankelnök fizetését. Az eddigi havi bruttó 2 millió 377 ezer forintról 5 millióra ugrik a fizetése. De nem csak az övé emelkedik. A három alelnökének keresete 1,7 millióról, illetve 1,9 millióról egységesen 4,5 millió forintra nő. A Monetáris Tanács és a felügyelőbizottság (fb) tagjai dupla, illetve négyszeres pénzt, 3-3 millió forintot kapnak. Az fb elnökét, Papcsák Ferencet 3,5 millió illeti meg. Az előterjesztő fideszes gazdasági bizottsági elnök, Bánki Erik azzal indokolta a lépést, hogy az európai bérekhez igazítják a jövedelmüket.


Egyensúly. Németh György karikatúrája.

Nem ez az első jelentős emelés. A Magyar Posta vezérigazgatója, Szarka Zsolt bére 150 százalékkal ugrott meg, ő már januártól 5 millió forintot keres. A változás annak köszönhető, hogy tavaly eltörölte a parlament az állami vezetők 2 millió forintos bérplafonját. Azt egyébként 2011-ben vezették be Matolcsy elődjének, Simor András nemzetibank-vezetőnek a 8 milliós fizetésére hivatkozva. Orbán Viktor miniszterelnök akkor kifejtette: „ezen a területen is változtattunk, korlátoztuk a legmagasabb béreket, az ország pénzügyi stabilitása és a jó erkölcsbe ütköző keresetek miatt."

Kiszámoltuk, bruttó 5 millió forintból havonta 3,4 milliót visz majd haza a bankvezér. Megnéztük ugyanakkor, hogy Csongrád megyében az alkalmazottak közül tavaly ki keresett legalább hasonlóan jól – a statisztikai hivatal adatai szerint. Senki. Legjobban a bányászatban dolgozó szellemi foglalkozásúak jártak, ott 491 ezer forint volt a havi bruttó és 321 ezer a nettója.

A fizikai dolgozók közül is bányásznak kellett annak lennie, aki a legtöbbet, 322 ezret kapott, amiből 211 ezret vitt haza. Legrosszabbul az egészségügy és a szociális szféra járt. A fizikaiak nettója 60 ezer, mert beleszámolják a nem teljes állásokat is. A szellemi foglalkozásúaké 114 ezer forint volt. De maga a költségvetési szféra is rosszul teljesített: az átlagos havi mindössze nettó 138 ezer volt. Ez azt jelenti, hogy legalább két évig kellene dolgozniuk, hogy megkeressék a jegybankvezető egyhavi bérét. Nem véletlenül harcolnak a köztisztviselők, közalkalmazottak és általában az egészségügyi és szociális dolgozók hathatós fizetésemelésért.

Ön mennyi idő alatt keres bruttó 5 milliót?
Mustafa: – Két év alatt. Rokkantsági ellátás: – Én 9 év alatt kapok ennyit. Laciii: – Épületgépészeti tervezéssel foglalkozom. Majdnem 9 hónap kell hozzá. Sajnos az átlagfizu szerintem az enyém negyede, így én szerencsésnek számítok. Kriptosz: – Gazdasági ügyintézőként 38-39 hónapba kerülne. Turbucz Csaba: – 150 ezer forintot kapok segédmunkásként. Zsuzsi: – Irodavezető; bruttó 129 ezer forint/hó; 39 hónap alatt. Szezsu: – 5 év alatt. NagyRozsa: – 22 800/hó kapok. Pap Éva Irén: – Nettó 80 000 Ft a fizetésem köztiszt-
viselőként, de a felét vonják, így 40 000 Ft nettót kapok kézhez :(. A bruttó fizetésem havonta 129 000 Ft, így durván 38 hónap alatt, tehát több mint 3 év alatt keresnék annyit, amennyit ő havonta. Ez nagyon igazságtalan! Misi: – Vegyésztechnikus vagyok. 98 ezer/hó. Anonymus: – 2,6 év. Faragó Mihály: – Bruttó 5 milliót 2,5 év alatt keresek!!!....és nincs semmi más juttatás! Mindenért fizetnem kell, ami nekik ingyen jár!!! :( Nem mondom meg: – Egyszáztízezer Ft.

Délmagyarország
Dombai Tünde

Hozzászólások

Már idős, diplomás létemre - szakvizsgásként is - 2 évet dolgozom ennyiért! Szégyen.
Nem rám, rájuk nézve. De nagyon!