Akár vasárnap tovább tárgyalnának

A közszférában is beszüntetnék a munkát
2008. december 12.

Tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal

Akár már vasárnap ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a közszféra képviselői a kormány illetékeseivel, hogy a hetek óta tartó tárgyalásokat folytassák. Így még elkerülhető a januárra meghirdetett sztrájk. Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság ugyanis csütörtök esti ülésén meghirdette január 12-től a határozatlan idejű munkabeszüntetést.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság csütörtök esti ülésén döntött a már korábban kilátásba helyezett sztrájk meghirdetése mellett. Kerpen Gábor, a sztrájkbizottság tagja a Független Hírügynökségnek elmondta: így próbálják kikényszeríteni a kormánytól, hogy teljesítse a 2007-ben aláírt megállapodást.

Ez a 2007-es megállapodás arról szólt, hogy a kormány 2009-re négy százalékos béremelést és a 13. havi illetmény kifizetését ígérte, cserébe a szakszervezetek abban az évben - tehát 2007-ben - nem követeltek emelést - magyarázta Kerpen Gábor. Hozzáfűzte: a kormány a konvergencia program teljesülése esetén további fél havi illetményt is ígért. A szakszervezeti vezető szerint figyelembe veszik azt, hogy gazdasági válság van, ezért nem kérnek például reálbéremelést.

A tárgyalások folytatódnak a kormány és a közalkalmazotti szféra (sic! - Olv.) között. Már felvetették, hogy vasárnap, tehát a költségvetés hétfői végszavazása előtt is üljenek tárgyalóasztalhoz, erre azonban a kormány képviseletében eljáró Csizmár Gábor államtitkártól még nem kaptak választ.

A csaknem 30 közszolgálati szakszervezet céljai elérése érdekében már szervezett megmozdulást: november 19-én Budapesten körülbelül 10 ezren demonstráltak a Parlament előtt.

RTL Hírek.hu
Forrás: Független Hírügynökség

Hozzászólások

hírTV: Közszolgálati sztrájk - ?a kormánynál van a labda?
2008. december 13.

Akár több napig is szünetelhet az oktatás január 12-től. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ha a kormány továbbra sem teljesíti követeléseiket, akkor elhúzódhat a közszolgálati szakszervezetek sztrájkja.

Kerpen Gábor elmondta: annyiban hajlandóak engedni, hogy a versenyszférával ellentétben ők nem kérnek jövőre reálbéremelést, de a többi követelésükből nem engednek. A munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a kormány tartsa be a jövő évi bérekről szóló korábbi megállapodást. A szakszervezetek a 13. havi juttatás mellett az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztésre tartanak igényt.

?Elképzelhető, hogy napokig nem nyitnak ki a közoktatási intézmények nagy számban és az is elképzelhető, hogy nem lesz teljes ellátás az egészségügyben, a szociális szférában, a közhivatalokban. A kormánynál van a labda, hogy ezt megakadályozza? - nyilatkozta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

ATV: Semmi sem garantálja, hogy nem bocsátanak el sok közszolgát
2008. december 13.

Így a szakszervezetek azt követelik, hogy akkor a kieső, 13. havi bér egészét kompenzálja a kormány.

Intenzíven szervezni kezdjük a január 12.-ére kitűzött közszolgálati sztrájkot, jelentette be az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Galló Istvánné. A 23 ágazati érdekképviseleti társaságot tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke szerint a kormány azon ajánlata, miszerint kompenzálja a 13. havi bért, nem megfelelő. Ugyanis a kabinet csak azt kárpótolná, aki 140 ezer forintnál kevesebbet keres, magyarán a közszolgák 50 százaléka nem kap semmit. Márpedig a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt szeretné, ha nominális értéken sikerülne megőrizni a 13.havi illetményt.

Persze, riposztozott a kormányzati kommunikációra Galló Istvánné, ha a szakszervezetektől azt kérdezik, hogy munkahely-megmaradás, vagy 13. havi bér, akkor a szakszervezetek az utóbbi választják. Csakhogy, magyarázta az alelnök, semmi sem garantálja, hogy nem lesznek komoly közszolgálati elbocsátások, ugyanis a kormány jelentősebben megkurtította az önkormányzatok költségvetését, mintha csak a kieső 13. havi bért vette volna ki a helyhatósági büdzsékből.

Most nagyon oda kellene figyelni a szakszervezeteknek, nehogy gyorsan elfogadjanak a kormány által odavetett valamilyen elvtelen és hátrányos megállapodást. Remélem kitartanak a programjuk (petíciójuk) mellett, hiszen egyszer mér beetették a távlati előnyökkel és kompenzációval őket.

Részemről (és ismerősi körömben) van sztrájkhajlandóság, ha ez kell hozzá, hogy tisztességes megállapodás szülessen.