Ahol munka nélkül is járna a fizetés EU-s forrásból?

2,6 milliárdos uniós támogatással tűnt el egy szociális szövetkezet

2015. július 29.

2600 hátrányos helyzetű munkanélkülivel kötöttek szerződést, majd amint megérkezett a pénz a foglalkoztatásukra, a szövetkezet felszívódott.

Egy országos szociális szövetkezet 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei eltűntek, munka nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, és nem tudják elérni a munkaadót – tájékoztatta a sajtót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője, és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke.

Rónai György azt mondta: az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) százötven pályázó közül egyetlenként nyert egy TÁMOP-pályázaton, amelynek célja az lett volna, hogy a rászorultak visszajussanak a munka világába, és tisztességes jövedelmet kapjanak. Hozzátette: ezekből a célokból semmi sem teljesült, csak a munkaszerződéseket kötötték meg, ami a 2,6 milliárdos támogatás lehívásához kellett.

Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Jászapáti önkormányzatához jelentették be a szövetkezetet, ehhez képest a szövetkezetnek nincs elérhető irodája, nincsenek alkalmazottai, mozikban, hotelekben és közterületeken íratják alá a munkaszerződéseket. Emlékeztetett, a szövetkezet bejelentésében aktív szerepet vállalt Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere, míg a szövetkezet egyik igazgatósági tagja kormányzati informatikai szakértő. Hozzátette, mivel a szociális program irányító hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az ügyben kérdést intéz majd Balog Zoltán miniszterhez.

Vs.hu
Balla Györgyi

Hozzászólások

Pornót töltöttek le a céges telefonról?

2015. július 30.

A szociális szövetkezet képviselőjét nem lehetett elérni ma, ugyanakkor a cég honlapja él, sőt egészen friss bejegyzések is szerepelnek ezek között. Korábban képzésekről, lakossági tájékoztatókról, munkaerő toborzásról szólt néhány hír, egy hete pedig már az alkalmazottak nem megfelelő hozzáállása miatt felmerült problémákat taglalja egy bejegyzés.

A beszámoló szerint a legtöbb alkalmazott megfelelően végzi feladatát, azonban nagyon sok foglalkoztatottól meg kellett válnia az ESZOSZ-nak, leginkább az igazolás nélküli távollét, kisebb, nagyobb vagyon elleni bűncselekmények, szabálysértések, továbbá egyéb szerződést szegő magatartás miatt – szólt az írás.

Mindezek mellett néhány különös dolgot is felsorolt a szövetkezet közleménye, így olvashattuk, hogy

  • két brigádvezető a munkaszerződés aláírásának másnapján eladta a mobiltelefonját,
  • mások a céges mobiltelefon birtokában „18 karikás” filmeket töltöttek le,
  • megint mások gallyfát loptak az erdőből,
  • előfordult, hogy az oktatás helyszínéül szolgáló épületből hétvégén hűtőszekrényt loptak,
  • az alkalmazottak egy része pedig internetes oldalakon árulta a kézhez kapott munkaruhát.

Természetesen, ha a cég képviselője szeretné megosztani olvasóinkkal véleményét, arra későbbi lapszámainkban lehetőséget adunk.

SZOLJON
Banka Csaba