A SZEF ismét harcosan kiáll érdekeinkért

A SZEF továbbra is a tárgyalások mellett
Népszava, 2009. május 26.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) továbbra is a tárgyalások mellett van - mondta a konföderáció elnöke kedden Szekszárdon, ahol a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) Tolna megyei tisztségviselőivel és a SZEF koordinátoraival folytatott konzultációt.

Varga László a konzultációt követő sajtótájékoztatón elmondta: Szekszárdon az derült ki, hogy egy sztrájk többet árt a kollégáknak, mint használ. Hozzátette: az eddigi sztrájkpróbálkozások is azt igazolják, hogy nincs mögötte akkora munkavállalói támogatás, mint amire gondoltak. A SZEF korábbi döntésének megfelelően továbbra is a tárgyalások mellett van - hangsúlyozta.

A szakszervezeti tömörülés vezetője a jövő évi adótörvények tervezete kapcsán azt mondta: bízik abban, hogy sikerül elérniük egyes kafetériaelemek, így a melegétkezési jegyek, az üdülési csekkek adómentességének fenntartását.

Hozzászólások

Több ezer óvónő sztrájkol
2009. május 31.

Közel egy hete sztrájkolnak a német óvónők, miután szerdán sem sikerült megállapodniuk munkaadóikkal a követelt béremelésről. A pedagógusokat képviselő szakszervezetek magasabb béreket és jobb munkakörülményeket szeretnének elérni, és egyelőre úgy tűnik: nem adnak alább követeléseikből.

A német közalkalmazottak szakszervezetének szóvivője szerint az elmúlt hat napban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban negyven város háromszázhúsz óvodájának hétezer-kétszáz dolgozója nem vette fel a munkát. A szászországi szülők többségének is alternatív megoldást kellett találniuk gyermekeik elhelyezésére ? Lipcse, Chemnitz és Drezda hetvenöt óvodája nem is nyitott ki az elmúlt napok folyamán.

Az oktatásban és tudományos területen dolgozók szakszervezete hosszú harcba kezdett, amikor eldöntötte ? magasabb fizetéseket és kedvezőbb egészségbiztosítási feltételeket küzdenek ki az ország kétszázhúszezer pedagógusának.

A szakszervezet kimutatásai szerint a szociális munkásoknak csupán ötvennyolc százaléka, a pedagógusoknak pedig huszonhat százaléka gondolja úgy, hogy jelen munkakörülményeik között egészségben érik majd meg nyugdíjas éveiket.

A szakszervezet szerdán tehát elutasította az eddig kapott ajánlatokat, mondván, ?azokról tárgyalni sem érdemes?. ?Becsapva érezzük magunkat? ? tette hozzá az állam részéről a tárgyalásokat vezető Manfred Hoffmann. ?Olyan ajánlattal álltunk a szakszervezetek elé, amely új jövedelemszerződést, egészségbiztosítást és szociális támogatási feltételeket tartalmazott. Ezek mind megfeleltek az eredeti követeléseknek.?

[origo]
MTI/The Local

Jó reggelt! A sztrájk az azt jelenti, hogy a munkavállaló saját egzisztenciáját is hajlandó kockáztatni annak érdekében, hogy jobb munkafeltételeket harcoljon ki és nem arról, hogy a semmiért, ingyen kap jobbat...

A sztrájk lehetőségének úgy kell felmerülnie a fejekben, hogy inkább ne kapjak fizetést 1-2-3 hétig annak érdekében, hogy ezáltal sikerül a kívánt jobb eredményt kiharcolni és nem úgy, hogy én nem adok kockáztatok semmit, de legyen már jobb. Persze egy leszegényedett népesség sokkal inkább szokta úgy gondolni, hogy inkább kapjak fele fizetést, de biztosan, meg mafradjon meg az állásom, minthogy "kockáztassak". A szalagkitűzősdinek semmi értelme mert a kormánytól akár karácsonyfát is csinálhatnak magukból az emberek, leszarja. Egy ilyen kormánnyal csak keményen lehet szót érteni ami mindenki számára lemondással jár, de valószínűleg sikeres lenne. Hiszen ha nem működik az államapparátus, akkor hiába ülnek a bársonyszékeikben az elvrásak nem tudnak mit csinálni... Ha onnan nézzük, hogy már egyhavi pénzt így is elvettek (13. havi meg korábbi befagyasztások), akkor ebből 1 teljes hónapig lehetett volna sztrájkolni és már nemigen itt tartanánk. Az 1 havi pénz ígyis úgyis mínusz, de a kormány már lehet nem lenne a helyén (meg lehet, hogy egy következő visszaadta volna a kiesett pénzt...) Azt mont hagyjuk, hogy "nincs pénz", a francot nincs csak ezt is elhazudják. Ha konzulátusokat lehet tucatszám bezárni milliárdos megtakarítás miatt, akkor vajon miért nem lehet más hasonló luxusstátuszt is megszüntetni (a BKV-tól az MNV-ig úgy ahogy van... stb.)

"egy sztrájk többet árt a kollégáknak, mint használ. "

Hát a tárgyalásokkal eddig se mentek semmire. Mondjuk a helyükben én se támadnám a Kormányt, mert onnan jön a fizetésük, ami nem is kevés. (nem közszolgálati bér).

Függetlenül a SZEF kormányzati kötődéseitől, ilyen hülyeséget, hogy nincs erőnk sztrájkolni, nem mondunk.
Ez olyan, mintha úgy mennénk el vizsgázni, hogy közöljük a tanárral, hogy milyen tételeket nem tudunk.
Vargának több esze is lehetne, minthogy kilője maga(magunk) alól a lovat...