A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

Az elmúlt napokban több nyilatkozat látott napvilágot a közszféra 2009-es kereset-kompenzációjával kapcsolatban. Ezekben gyakran egyszerre érhető tetten a hozzá nem értés és a felelőtlenség, amelyekkel a nyilatkozók gyakran szándékosan megtévesztik a közvéleményt és félrevezetik a társadalmat.

2009-ben megvalósult a közszférában a ?sokak által igényelt bérstop?, mert a közszolgálat egyetlen tarifarendszere sem emelkedik. Ezzel szemben a 13. havi illetmény és a 2008-as inflációs kompenzáció megvonásával 2009-re 10%-ot meghaladó kereset-veszteség fenyegette a közszolgálat munkavállalóit. Ezt ?sikerült? a közszolgálati szakszervezeteknek a kormánnyal folytatott tárgyalások során 6% körüli veszteségre csökkenteni.

Azok a közszereplők, köztük pártpolitikusok, akik bármilyen minőségben nyilatkozva ezt a kompenzációt indokolatlannak, igazságtalannak tartják és 4,5% emelésnek akarják beállítani ? feszültséget szítva a köz- és a piaci szféra munkavállalói között -, veszélyeztetik az amúgy is törékeny társadalmi és munkabékét.

A SZEF érdekelt a valós tényeken alapuló nyílt és őszinte vitában. De elfogadhatatlannak tartja a félrevezető, cinikus megnyilatkozásokat, bárki részéről is hangozzanak el.

Budapest, 2009. január 21.

Varga László

elnök

www.szef.hu