A PDSZ határozatlan idejű sztrájkot javasol

Határozatlan ideig sztrájkolhatnak a közszférában
2008. december 5.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete határozatlan idejű sztrájkot javasol január 12-től a közszférában.
A kérdésről az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság hétfői ülésén tárgyal, s ezen a napon ismét egyeztetnek a kormányzat képviselőivel is.

A PDSZ azt is javasolni fogja, hogy a sztrájkbizottság csak olyan tartalmú megállapodást írjon alá, amely garantálja, hogy jövőre a még 2007-bes sztrájkmegállapodásban rögzített összegnek megfelelő juttatásokat kifizetik - tette hozzá Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A szakszervezetek és a kormány legutóbbi, december 1-jei egyeztetésén Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt közölte: a kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését, 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot. Kónya Péter akkor közölte: a szakszervezeteke a kormány ajánlatát nem tartják elfogadhatónak.

Metropol

Hozzászólások

Azért ez elsőre nem biztos, h. jó ötlet... A Liga már megint megy fejjel a falnak...

Szerintetek a közszolgálati dolgozók mekkora hányada keres 140 fölött? Fele? Harmada? Jó lenne egyszer egy eloszlási poligont látni a jövedelmekről, mert a médiában csak átlagszámokkal szoktak dobálózni, ami egyrészt semmit sem mond valójában, másrészt félremagyarázható.
Ez a kompenzáció elég gyors és jó eredménynek tűnik számomra, figyelembe véve a kiindulópontot.

Egy korább olvasott cikkben 60%-ot írtak. (Tehát a 40% bukna valamennyit rajta.) Természetesen ennek az "adatnak" a tényszerű megerősítése jó volna, illetve érdekes volna látni a pontos számokat. Akinek van rálátása (pl. szakszervezetek), az felvilágosíthatna részletekről...

Amúgy egy jól tárgyaló ágazati szakszervezetis egyszer azt mondta, hogy tapasztalatai szerint úgy van értelme az egész tárgyalásosdinak, ha mindkét fél kölcsönösen enged valamit álláspontjából. (Esetünkben a kormányzati oldal behozta a kompenzációt, a szakszervezeti pedig a reálbérfejlesztési ígéretet áldozza be.) Tehát célszerűnek tűnik folytatni a tárgyalásokat...

Most olvastam az egyik vasutas szakszerv. honlapján, hogy a MÁV az óriási veszteségek és a válság ellenére is betartja a bérmegállapodásukat, amely szerint az OÉT-en kiharcolt bérnél többet kell kapniuk. Ezek szerint van pénz, csak akarni kell, szóval Gyurcsány is magába szállhatna.

Azért várjuk ki a végét! Biztos van benne valami kis gubanc...