A 2009-es költségvetési tervezés 4% béremelés nélkül

Nem mérséklődne jövőre a járulék
2008. július 14.

Tovább csökkenhet a létszám a közszférában, s nem emelkednének a keresetek

Jövőre sem lesz érdemi járulékcsökkentés, legalábbis a munkáltatók terhelése nem lesz alacsonyabb, mint az idén ? derül ki a kormány jövő évi költségvetéssel kapcsolatos tervezési köriratából.

A lapunk (=VG) birtokában lévő dokumentum szerint a munkáltatókat terhelő járulékok mértéke a 2008. évivel azonos lesz, a tárcáknak pedig ennek figyelembevételével kell elkészíteni a költségvetési előirányzatokat. A járulékok és az adóteher alakulásáról a körirat további részleteket nem árul el. Ugyanakkor a dokumentumban több helyen szerepel olyan állítás, hogy a közszféra létszáma 2009-ben is csökkenni fog.

A különböző szervezetek jövő évi támogatása ugyanis nemcsak az egyszeri feladatok kiesésével szűkülne, a köriratban ?általános báziscsökkenésről? van szó a közigazgatás valamennyi területén. Szintén fontos célkitűzés a szervezeti és feladatellátási viszonyok felülvizsgálata, ez ugyancsak elbocsátásokat, összevonásokat valószínűsít. Ezek után nem meglepő, hogy a pénzügyi tárcánál a napokban elkészített iromány szerint jövőre sem az illetményalap, sem a közalkalmazotti illetménytábla nem emelkedne, vagyis a közszférában dolgozók jövőre sem számíthatnának keresetnövekedésre.

A költségvetési szigor jelenik meg azokban az elvárásokban is, amelyek szerint az egyes fejezetek és szervezetek a bevételi előirányzat csökkentése esetén kötelesek ezzel arányosan mérsékelni a kiadásokat is. Fontos ? és összességében helyeselhető ? eleme a köriratnak, hogy az igazgatási és egyéb ilyen jellegű kiadások jövőre sem nőhetnek. A takarékosság azonban már olyan területeken is érezteti hatását, ahol talán nem kellene. A dokumentum szerint felül kell vizsgálni a nemzetközi szervezetekben betöltött tagságok és hozzájárulások körét is. Akár e jogviszonyok, tagságok felmondására is sor kerülhet, ha a költségvetési szempontok úgy kívánják.

Világgazdaság
KR

Hozzászólások

Világgazdaság vs. Veres János: "van ilyen irat"
2008. július 14.

A Fidesz hároméves költségvetést javasol

A Világgazdaság birtokába került költségvetési tervezési körirat szerint jövőre sem mérséklődnek érdemben a munkáltatói járulékok, a közszférában pedig létszámleépítéssel lehet számolni. Veres János pénzügyminiszter azonban a Nap-keltében cáfolta, hogy létezne ilyen irat. A lap állítja: létezik.

Még nem készültek el a jövő évi költségvetés tervezési köriratai, amelyekben a Pénzügyminisztérium tájékoztatja a többi tárcát arról, hogy milyen keretek között készíthetik el javaslatukat jövő évi kiadásaikra és bevételeikre - közölte Veres János a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

"Sem az én, sem az államtitkárom kezében nem volt még ilyen tervezési körirat, így hát elhihetik, hogy ilyen nincs is" - mondta ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter.

Veres János a Világgazdaság hétfői információjára reagált. A gazdasági napilap ugyanis egy birtokában lévő dokumentumra hivatkozva állítja: jövőre sem lesz érdemi járulékcsökkentés, legalábbis a munkáltatók terhelése nem lesz alacsonyabb, mint az idén.

A Hírszerző kérdésére Boronkay Tamás, a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese cáfolta a miniszter cáfolatát: "A birtokunkban van a körirat. Lehet, hogy nem ez marad a végleges változat, hiszen természetesen nincs kőbe vésve, de jelenleg ezt a verziót kapja meg minden tárca." Boronkay kérdésünkre megerősítette: leellenőrizték, az okmány hiteles, kizárt, hogy áldokumentumnak dőltek volna be.

"A pénzügyi tárca illetékeseinél biztosan nem ellenőrizte a lap az információit" - közölte lapunkkal Pichler Ferenc. A PM sajtófőnöke szerint még néhány hét, amíg kész a miniszter által aláírt idei körirat; ami tehát a VG-nél van, nem lehet az.

Ilyen irat pedig nincs

A kormány jövő évi költségvetéssel kapcsolatos tervezési köriratából a lap szerint kiderül: a munkáltatókat terhelő járulékok mértéke a 2008. évivel azonos lesz, a tárcáknak pedig ennek figyelembevételével kell elkészíteni a költségvetési előirányzatokat. A Világgazdaság szerint a járulékok és az adóteher alakulásáról a körirat további részleteket nem árul el. Ugyanakkor a dokumentumban több helyen szerepel olyan állítás, hogy a közszféra létszáma 2009-ben is csökkenni fog.

A lap beszámolója szerint a különböző szervezetek jövő évi támogatása ugyanis nemcsak az egyszeri feladatok kiesésével szűkülne, a köriratban "általános báziscsökkenésről" van szó a közigazgatás valamennyi területén. Szintén fontos célkitűzés a szervezeti és feladatellátási viszonyok felülvizsgálata, ez ugyancsak elbocsátásokat, összevonásokat valószínűsít.

Ezek után nem meglepő - írja a Világgazdaság -, hogy a pénzügyi tárcánál a napokban elkészített iromány szerint jövőre sem az illetményalap, sem a közalkalmazotti illetménytábla nem emelkedne, vagyis a közszférában dolgozók jövőre sem számíthatnának keresetnövekedésre.

"A dokumentum szerint felül kell vizsgálni a nemzetközi szervezetekben betöltött tagságok és hozzájárulások körét is. Akár e jogviszonyok, tagságok felmondására is sor kerülhet, ha a költségvetési szempontok úgy kívánják" - írja a VG.

"Zavarba ejtő javaslat"

Közben a Fidesz a 2011-es magyar EU-elnökség előtt azt javasolja, hogy az Országgyűlés hároméves költségvetést fogadjon el, amely "rögzíti a felhasználható európai uniós forrásokat és a hazai forrásokat (...), biztosítja az átláthatóságot és biztosítja az ellenőrizhetőséget is" - mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz országgyűlési képviselőjével, Nógrádi Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón.

Nógrádi közölte: a törvényjavaslat rögzíti a hároméves költségvetés elkészítésén túl az EU-elnökséggel kapcsolatos stáb kiválasztásának, képzésének feladatait, azokat a hazai és külföldi infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekre szükség van, valamint a logisztikai, biztonságpolitikai feladatokat.

Kitér a javaslat a pénzfelhasználás ellenőrzésére is, továbbá tízszázalékos tartalékkeret képzését írja elő a költségvetésben, valamint egyes, az EU-elnökséghez kapcsolódó kormányrendeletek megalkotására is felhatalmazást ad ez a tervezet - tette hozzá. Nógrádi Zoltán szerint ezzel a javaslattal olyan hiánypótló feladatot láttak el, amelyet sem a kormány, sem a Külügyminisztérium nem végzett el.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint első hallásra zavarba ejtő a Fidesz javaslata, hiszen nehéz elképzelni olyan indokot, amely miatt korlátozni lehetne az Országgyűlés ellenőrző szerepét. Nevezetesen, hogy évente dönt a költségvetésről - tette hozzá.

Megjegyezte, a Fidesz eddig a kormány egy évre vonatkozó indítványait sem szavazta meg, ezért meglepő, hogy most azzal az ötlettel állnak elő, hogy hajlandóak megszavazni egy hároméves javaslatot.

Hírszerző összeállítás
(Forrás: MTI, Világgazdaság)

Ezt nem teheti meg a kormány, mivel 2007. februárban aláírtak egy kötelező érvényű bérmegállapodást, amely szerint a közszféra fizetései legalább 4%-al emelkednek 2009. januártól. Ezenkívül nem hiszem, hogy hiányzik Fletónak egy általános sztrájk, esetleg vasutassztrájkkal megfűszerezve.

2008 január 1 től 5%-os emelés volt!
ezt úgyis lehet nézni,hogy előrehozták,amit igértek 2007-ben!

Veres cáfol: még nincsenek meg a büdzsé tervezési köriratai
2008. július 14.

Még nem készültek el a jövő évi költségvetés tervezési köriratai, amelyekben a Pénzügyminisztérium tájékoztatja a többi tárcát arról, hogy milyen keretek között készíthetik el javaslatukat jövő évi kiadásaikra és bevételeikre - közölte Veres János pénzügyminiszter hétfőn a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

A Világgazdaság hétfőn arról adott hírt, hogy a lap birtokába került költségvetési tervezési körirat szerint jövőre sem mérséklődnek érdemben a munkáltatói járulékok, a közszférában pedig létszámleépítéssel lehet számolni.

"Sem az én, sem az államtitkárom kezében nem volt még ilyen tervezési körirat, így hát elhihetik, hogy ilyen nincs is" - mondta ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter.

Világgazdaság