40éves szolgálati idő vagy munkaviszony ?

Szeretnénk tudni , hogy változott meg a fidesz igérete 40 év szolgálati idő 40 év munkaviszonyra???? Tisztelt törvényhozó urak , a három év szakképzés úgy történt, hogy egy hétig dolgoztunk és egy hétig iskolába jártunk ! Sőt, szabad szombat sem volt !!! Kérdezzük! Miért nem számit bele a negyven évbe?? Sőt! ha minden igaz még az ösztöndíjból is levonták a nyugdij járulékot .Gondolják át, ezt még egyszer! A Fidesz hírlevélben a mai napig mind a két változat ott van. Nézzenek utána , ez a korosztály hullik ki a sorból először, szeretnénk egy kicsit élvezni mi is a megérdemelt pihenést.Hatalmas csalódást okoznának , ha megváltoztatnák az ígéretüket!

Hozzászólások

Én is ebben a cipőben járok, és igen felháborító!!

54 éves vagyok, és urambocsáss gimibe jártam 4 évig, azóta dolgozom. A hugom szakmunkásiskolába járt, én már akkor dolgoztam, és az ösztöndíja egyharmada volt az én keresetemnek. Tudjátok én is szívesen vettem volna, ha adnak ösztöndíjat, és levonják belöle a járulékot gimis koromban, mert nekem is jól jött volna. Ja és a hét hat napján iskolába jártam napi 6-7órám volt. Reggel fél 7-kor elmentem otthonról, és du. 5 órakor értem haza. Utánna estig tanultam. Ti a hat napból 3-at iskolában voltatok, 3-at dolgoztatok. Miért gondoljátok, hogy ti jobban megérdemelnétek ezt az idöt szolgálati idönek mint mi!! Valaki szólhatna már a mi érdekünkben is!!!

Te mondtad:"Ti a hat napból 3-at iskolában voltatok, 3-at dolgoztatok." Iskolanapokon nekünk is 7-8 óránk volt és nekünk is tanulni kellett még tanítás után.És azt elfelejtetted, hogy a nyári szünet a szakmunkástanulóknak csak 4 hét volt, különben végig dolgoztuk a nyarat - kulimunkával, mert mi mást kapott a tanuló. Én jártam gimibe is meg szakmunkásiskolába is, 53 vagyok, ostobaságokat írsz. A kulcsszó: dolgoztunk - tanulóként fizikai munkát, sőt termelő munkát végeztünk! Ezért igazságos úgy lenne, ha a szakmunkás iskolai tanulói jogviszony 2/3-át beszámítanák.

Tisztelt Nő Társaim!

Én kereskedelmi szakmunkásképzőbe jártam(sokad magammal) 2nap iskola, 4nap munka. Ennyit a 3évről!

Úgy gondolom, hogy a szolgálati időt kellene figyelembe venni, hisz azok akik szakmunkásképző iskolába jártak, keményen dolgoztak heti 3 napot. Adjuk át a helyet a fiataloknak. Rengetegen állás nélkül vannak. A nyugdíjba vonulók helyét fel lehetne tölteni,kreatív, aktív energetikus fiatallal. Mi pedig pihenjünk, hisz megérdemeljük. A nők egyébként sem egy műszakban dolgoznak. Munka után ott a család stb.. Ránk fér a pihenés!

2010-ben azt igérte aFidesz,hogy a nők 40 év szolgálati idővel elmehetnek nyugdijba,majd jött a keserű leves,(munkaviszony),majd kivesszük a munkanélkülit is.S hol járunk ott ahol a part szakad mert ha számolunk akkor már nem is kaptunk kedvezményt.Mert56-éves vagyok tanultam 3-évet,1-év munkanélküli,az mindjárt 4 év.42-ésfél évem van ledolgozva,s nem mehetek el csak 59-évesen.Akkor hol a kedvezmény???

A Fidesz be csapta az Embereket,mert nem ezt igérte azt hittük hogy jobb lesz de becsapotnak érezzük magunkat.Azt igéte,hogy a nők 40 év szolgálati idóvel mehetnek nyugdijba.de ez nem így van,mert ezt is meg azt is kivesszük,s már nem is úgy van.Köszönjük FIDESZ!!!

Az előzmények igazak, de azért egy kicsit vigasztalódjatok: Még sem 65 éves korunkig kell dolgoznunk 47 év szolgálati idővel!
Itt legalább igazságos tényező, hogy a ledolgozott idő a lényeg, nem a kevés ideig tartó befizetés!- S csak azért lett nyugdíjas valaki, mert betöltött egy bizonyos életkort egy rövid szolgálati idő után!
Így legalább megpillantottuk az alagút végén azt a kis fényt,ami reményt ad a CÉL-hoz.Abban, hogy 65 éves koromig dolgozni fogok tudni,( a jelen fizikai és szellemi állapotomat érzékelve)soha nem bíztam.S ti, korombeliek,-biztosan sokan így érzitek! Da akit még nem őröltek fel az évek, s ilyen idős korban is egészséges, energikus és ambíciózus, még mindig adott a lehetőség a felemelt nyugdíjkorhatárt elérve nyugdíjba vonulnia.

Kérem vissza a szavazatomat,én is meg gondoltam magam.mint a kedves Fideszes Urak SZOLGÁLATI IDŐT IGÉRTEK !!!!!

KÉRJÜK MI IS VISSZA A SZAVAZATUNKAT!

Becsaptak, hazudtak nekünk, diszkriminálták a nőket, hónapokig húzták az agyunkat,
a módosító javaslatok közül csak az általuk benyújtottat szavazták meg, hát ez jár a népnek, meg a sok hazugság.
Tulajdonképpen még most sem tiszta az, hogy mit takar a jogosultsági idő az a része, hogy " VAGY AZZAL EGY TEKINTET ALÁ ESŐ JOGVISZONY" Nem azt, hogy amiből vonták a nyugdíjbiztositási járulékot az jogviszonynak számít, Na ezt jól kitalálták, lehet magyarázkodni, de többet már nem hiszünk nekik!!!!!

Azért nem kellene minden feladatot a nyugdíjrendszer nyakába varrni.

Ha valaki továbbtanul, annak a "fáradozását" a munkaerőpiacon megszerezhető nagyobb bérrel szokták elismerni.

En is dolgoztam munka melett!Heti ket alkalommal voltunk iskolaba,a tobbi napot meg szombaton is reggel 8-tol este6-ig ott kellet lenni a munkahelyen.Kereskedelmi eladonak tanultam,es14 eves koromtol ugyan ugy kellett a vevokkel foglalkozni mint aki rendes fizetest kapott!Csak az a munka aki gyarban dolgozott!A kereskedoket is megkellene mar becsulni!!Szombat,vasarnap,unnepek elott mindig a vevok szolgalataban alunk.Es a csalad sokat nelkuloz bennunket.

Kedves Zsuzsa ! Nagyon remélem, hogy neked lesz igazad! 1969-ben kezdtem az ipariiskolát. 3 évig munkaszerződéssel dolgoztunk , inasként. Az ösztöndijból is vonták a nyugdijjárukékot , pontosan 1 ft-ot. Az órabérünk akkor 1,50 volt .Úgy gondolom ,ezt illene figyelembe venni ! üdv :Éva

Elfelejtettem , hogy tegnap megjelent a parlamet irományok oldalán a törvénytervezet abban ha jól értem 40 év szolgálati idő van.
Itt a módosításra váró szöveg rész ami szerintem ránk vonatkozik:

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.)
18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és

b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják,

a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.”

Olvassátok el ti is.

Az önkormányzatunknál öten várták, hogy nyugdíjba vonulhatnak. Azt követően, hogy a párt megígérte, a korábbi szabályok alapján kiszámolva meglett az évük és nagyon bele élték magukat. Amennyiben a képzési idő nem számít, így csak a nyolc osztályt végzett takarítónő - fizikai alkalmazott- távozhat, a többiek még várhatnak három évet. Erre a döntésre csak annyit mondhatok, nem szar csak kaka. Kérdem továbbá, hogy lesz ebből közigazgatási reform, illetve létszámcsökkentés? Távozunk mi a többdiplomás fiatalok, vagy elküldik az időseket a nyugdíjazás előtt munkanélkülinek? Szép új világ?!

Nem mindenki takarítónő aki elmehet. Én pl. szakmunkástanulóként kezdtem akkor még a kezdésnél 1967.09.01. munkakönyvet adtak. A GYES ( 2 gyerek) alatt tanultam és utána is.
Nekem ezért van meg a 43 évem.

Szerintem a szakképzésnél még nincs is igazán gond. Egy szakmunkás 17 évesen kezdett dolgozni 17+40= 57, még mindig lényegesen kevesebb, mint a 60-65. Mi van azokkal akik elég "bátrak" voltam és főiskolára vagy egyetemre mertek nappali képzésre járni. Mi leghamarabb 22-23 évesen kezdtünk dolgozni, 22+40= 62. Bennünket büntetni kell a tanulásért? Ráadásuk a sok "képesítés nélküli" tanár, akik levelezőn végezték el a főiskolát,a tanulás mellett dolgoztak, így lesz 40 évük ledolgozva. Megint csak azt büntetik aki tanult.

A tovabbtanulast mindenki maga donti el,hogy akarja vagy nem.Az allam nem kenyszerit senkit,de akkor meg nem kellett fizetni erte.Mi viszont 14 evesen dolgoztunk,tanultunk,es akik dolgoztak,na abbol fizettek a tanulmanyotokat!!!

Először is tisztázzunk valamit kedves Kicsi: nem Ön vagy bárki más, aki 14 évesen munkába állt, finanszírozta a tanulmányainkat, hanem az állam a befolyt adókból, járulékokból, illetve a szüleink a jövedelmükből. A másik dolog pedig, hogy való igaz, hogy magunk döntöttünk a tanulmányi időről, arról, hogy egyetemre menjünk, mert megvolt bennünk az igény a tanulásra, a többre, ugyanakkor mivel egyetemet végeztünk, mivel 23 éves korunkig folyamatosan keményen képeztük magunkat, képzettebbek lettünk, és ez magasabb jövedelemmel, és ezzel együtt jóval több adó- és járulékbefizetéssel is jár(t) mint egy - bocsánat, ha valaki sértésnek veszi - egy takarító esetében, akinek ugyan a munkája szintén nagyon fontos, de nem igényel képzettséget. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az eddigi 30 éves munkaviszonyom alatt nem fizetem jóval több adót és járulékot annál a személynél, aki 8 osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett és 40 éve dolgozik. Azt gondolom tehát, hogy mindezek figyelembe vételével egész nyugodtan beleszámíthatnák az egyetemi tanulmányoknak is legalább egy részét a 40 évbe.

Nehéz reménykedni a 98%-os különadó és egyéb törvénysértő szabályok után, mégis... szeretném azt hinni, hogy az előrehozott nyugdjazás szabályai nem változnak és a Fidesz javaslat egy plusz lehetőség a korhatár előtti nyugdíjazásra.
Vagyis az 1952 és 1953-ban született nők továbbra is elmehetnek csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba 59 évesen, ha 40 év szolgálati idővel (és nem munkaviszonnyal!) rendelkeznek. HA EZ NEM IGY LENNE AZ MAGA A TRAGÉDIA! HISZEN AZ NEM KEDVEZMÉNY LENNE, HANEM NYUGDÍJKORHATÁREMELÉS!
Vegyük a példámat: egyetemet végeztem, a jelenlegi nyugdíj jogszabályok szerint ez az idő szolgálati időnek minősül és ezzel együtt ez év második felében megszereztem a 40 év szolgálati időt, az életkort (59 év) jövő év elején betöltöm, és ismét csak a jelenlegi nyugdíjjogszabályok szerint jövő év elején csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba mehetnék.
Ha viszont csak a munkaviszony számít a 40 évbe, akkor gyakorlatilag 4,5 (egyetemi) év hiányzik a szolgálati időmből, vagyis csak 63,5 évesen mehetnék csökkentés nélkül (ez fontos!) nyugdíjba (mert akkor lesz meg a 40 évi munkaviszonyom). Nyugdíjba meneteli feltételeket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni!!! Mert akkor nem lehet kalkulálni vele!
Számos köztisztviselő nő kérhette ez évben a Ktv. alapján előrehozott nyugdíj igénybevételének szándéka miatt a felmentését (vagy elbocsátották és azt remélte, hogy majd előrehozott nyugdíjba mehet). Ha csak a munkaviszony (ténylegesen ledolgozott évek!) számít bele a 40 évbe, akkor a jogviszony megszűnésekor nem tud elmenni előrehozott nyugdíjba vagy csak óriási csökkentéssel!! Márpedig a felmentés visszafordíthatatlan folyamat, nem lehet azt mondani a felmentési idő 6-ik és 7 -ik hónapja után azzal, hogy.."ja megváltoztak a nyugdíjszabályok megyek vissza dolgozni, mert még nem tudok nyugdíjba menni, mint ahogy azt a felmentési kérelemkor mondjuk idén nyár elején gondoltam." Mondjátok, hogy ilyen nem lehetséges!!!!!!!!!!!!!!!
Ugye ez nem lehet!!!!!!!!!!???

1971-TÖL DOLGOZOM ÉS 2012-BEN SEM MEHETEK EL NYUGDIJBA MERT MÉG 2ÉVET KELL DOLGOZNOM 41.ÉV NEM ELÉG A NYUGDIJHOZ,

Valóban, mi a helyzet az átmeneti időszakkal? Felmentési időmet töltöm, februártól előrehozott öregségi nyugdíjas lennék. Nagyjából megvan az időm, de mi van, ha hiányzik még (munkanélküli miatt) valamennyi idő?
Vissza kell menni dolgozni, és ha már nem lehet, ha meghirdették az állást, stb.? A folyamatban lévő ügyekre ki kellene dolgozniuk elfogadható megoldásokat.

Pont ezt akartam kérdezni. Januárban leszek 59 éves. némi rátartással úgy számoltunk a munkaügyessel, hogy március elsején már nyugdíjas lehetek. Közalkalmazott lévén, ehhez okt.végén, beadtam a felmondásomat, tehát a 4 hónap fut november elsejétől. Elfogadták írásban. Mit csinálok, ha az új törvény miatt mégsem mehetek el?

Kedves Alyssa!
Az érvényben lévő nyugdíjszabályokat - eddig még - nem vonták ki a "forgalomból". Ennek megfelelően, az 1952-ben született nők 59. születésnapjukon nyugdíjba mehetnek. Amennyiben van 40 év szolgálati idejük, akkor teljes összegű, ha legalább 37 évük van, csökkentett összegű nyugdíjat kapnak. Ebben az esetben a negyven év SZOLGÁLATI IDŐT (és nem munkaviszonyt) jelent.
Tehát márciusban nyugdíjas lehetsz, ha a parlament is úgy akarja, s nem kerekedik egy újabb esztelen, egyéni indítvány!

Köszönöm szépen, ez megnyugtató.
Csak ne lennék ilyen gyanakvó természetű...

"A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
..."

A nytv. nyugdíjba menetellel kapcsolatos többi része változatlan.

... között különbség van. A nyugdíjjogszabályok tartalmazzák az előrehozott nyugdíjazás szabályait és ami most a parlament előtt van, az egy plusz, kedvezményes lehetőség ehhez képest. Kétségtelen, hogy az eddigi fideszes kommunikáció félrevezető volt és hiú reményeket ébresztett mert 40 év szolgálati időről beszéltek és nem munkaviszonyról (a jelenlegi nyugdíjszabályok alapján a kettő nem azonos mert a szolgálati időbe munkanélküli ellátás, egyetemi és szakmunkás évek stb, is beszámít) a kedvezményes nyugdíj esetében. Ha valóban a szolgálati idő lenne az irányadó a kedvezményes nyugdíjnál akkor nagyon sokan és akár 54 évesen is elmehetnének nyugdíjba. Ezt felismerve változtattak az állásponton. Csak aki ráhangolódott a szolgálati időre annak most nagy a csalódás.

Nagyon tisztességtelennek tartom, hogy kiveszik a munkanélkülin eltöltött időt. Senki nem önként és dalolva lett munkanélküli, és ráadásul még abból a kis pénzből is vonták a nyugdijjárulékot.

A rendes öregségi nyugdíjba - jelenleg - beleszámít a munkanélküliként eltöltött időszak, csak a kedvezményes nyugdíjba (ténylegesen ledolgozott 40 év ) - melyből max. 8 év lehet a gyes, gyed stb - nem számít bele. Ennek valószínű, hogy az az oka, hogy akkor a nők - feltételezem, hogy több száz ezer, esetleg millió - aki most munkanélkül van, mind mehetne nyugdíjba. Sokkal több a munkanélküli, mint amit a statisztika mond, mert sokan már semmiféle ellátást nem kapnak.

Oldalak