Az új nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai sértik a magánszférát, a jogállamiság és a hatalommegosztás elvét!

Szabó Máté szerint nincs külső kontrollja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseknek

2013. június 24.

Az alapvető jogok biztosa szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés új, idén nyáron hatályba lépő szabályai sértik a magánszférát, a jogállamiság és a hatalommegosztás elvét, ezért az új törvény egyes részeinek megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-t.

Szabó Máté hivatalának közleménye emlékeztet arra, hogy az új szabályozás nyomán augusztus 1-jét követően nem csupán a jogviszony létrejöttét megelőzően, hanem folyamatosan is helye van nemzetbiztonsági vizsgálatnak, amelynek során évente kétszer 30 napig titkosszolgálati eszközök is alkalmazhatók.

Szabó Máté - hivatalból eljárva - azt állapította meg, hogy a nemzetbiztonsági kockázatok feltárása érdekében ugyan lehetőség van az alapjogok korlátozására, ám az érintett családi életére is kiterjedő, folyamatos, megalapozott gyanú nélkül is folytatható ellenőrzés a magánszféra aránytalan sérelmét jelenti.

Az ombudsman álláspontja szerint konkrét ok és cél nélkül végezhető ellenőrző tevékenység szélsőségesen egyenlőtlen információs viszonyt alakít ki az állam és a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vont személy között.

Szabó Máté azt is kifogásolta, hogy a nemzetbiztonságot felügyelő miniszternek minden szervnél vétójoga lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyok meghatározásában, így - álláspontja szerint - befolyásolhatja a független intézmények szervezetét, személyzeti politikáját és végső soron azok működését is.

Az ombudsman szerint jelenleg nincs külső kontrollja a nemzetbiztonsági ellenőrzéseknek, ami sérti a jogállamiság elvét, hiszen a törvény nem teszi lehetővé annak bírói ellenőrzését, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés pártatlanul és tisztességesen történik-e - zárul a közlemény.

Népszabadság