Új államtitkárok jöhetnek?

Államtitkárokat cserél le Orbán Viktor

2015. június 2.

Egyetlen miniszter leváltását sem érzem időszerűnek, de tény, hogy június 6-tól kezdve a miniszterekkel értékelni fogjuk a mögöttünk hagyott egy évet, a kormány munkáját, és külön az egyes államtitkárok tevékenységét. Ezen a szinten nekem is vannak javaslataim, és a miniszterektől is kaptam már olyan jelzéseket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az államtitkárok között lesznek cseréknyilatkozta lapunknak Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfővel készített interjút a Napi Gazdaság holnapi számában olvashatják.

Az elmúlt öt évben a stabilitásra törekedett a kormány, nem volt jellemző a miniszterek, államtitkárok cseréje. A második Orbán-kormány idején, 2010–2014 között egy jelentős átalakítás történt, 2012 nyarán. A miniszterek és államtitkárok cseréje érintette a Fidesz parlamenti frakcióját is, mivel Lázár János, a képviselőcsoport addigi vezetője vette át a Miniszterelnökséget vezető államtitkári pozíciót Varga Mihálytól. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője Rogán Antal lett, aki akkor még a főváros V. kerületét is irányította polgármesterként. Lázár János kormányzati szerepvállalásának praktikus oka az volt, hogy elődje, Varga Mihály az IMF-fel és az unióval tárgyaló delegáció irányítását vette át Fellegi Tamástól. A Fidesz parlamenti frakciójának addigi vezetője ezért – összeférhetetlenségi okokból – lemondott Hódmezővásárhely vezetéséről, ahol tíz évig volt polgármester.

Fellegivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy még 2011 végén történt egy személycsere a miniszterek körében, amikor a nemzeti fejlesztési tárca irányításával Németh Lászlónét bízta meg a kormányfő. Fellegi volt tehát az első távozó miniszter a második Orbán-kormány működése idején.

A humán csúcsminisztérium élén is változtatás történt, miután Réthelyi Miklós lemondott a tisztségéről. Ráadásul a minisztercsere mellett a tárca elnevezését is módosították, 2012. május 14-től a Nemzeti Erőforrás Minisztériumról Emberi Erőforrás Minisztériumára (Emmi) keresztelték át. Réthelyi Miklóst a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárság vezetője, Balog Zoltán követte az Emmi élén.

A következő lényeges változtatás 2013 márciusában történt, amikor Matolcsy Györgyöt kinevezték a Magyar Nemzeti Bank elnökének. A nemzetgazdasági miniszteri posztot Varga Mihály kapta meg.

A Fidesz–KDNP újabb kétharmados választási győzelme után, 2014 nyarán, Orbán Viktor nem csupán személycseréket hajtott végre, némileg változtatott a kormány struktúráján is. A külügyi tárcából Külgazdasági és Külügyminisztérium lett, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumról pedig levált az előbbi szakterület, és a hozzá tartozó feladatokat más tárcák vették át.

Lázár János az államtitkári pozícióból előlépett a Miniszterelnökséget vezető miniszterré. A külügyet addig irányító Martonyi János távozott és rövid időre Navracsics Tibor töltötte be a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetői posztját, akinek uniós biztosi kinevezése után szeptemberben Szijjártó Péter állt a vette át a tárca irányítását. Az igazságügyet Trócsányi László vezeti, a nemzeti fejlesztési miniszter pedig Seszták Miklós lett.

Több változás történt az államtitkári pozíciókban. A köznevelésért felelős államtitkári tisztségben Czunyiné Bertalan Judit váltotta Hoffmann Rózsát, a felsőoktatás irányítását pedig Klinghammer István utódaként Palkovics László látja el. Az egészségügyért felelős államtitkár Zombor Gábor lett, ő Szócska Miklóst váltotta. A szociális területet Czibere Károlyra bízták, elődje Soltész Miklós pedig az egyházi, civil és nemzetiségi ügyek felelőse lett.

Napi Gazdaság Online
Kis Ferenc