"Értem, hogy a közvélemény azt szeretné, hogy ingyen dolgozzanak, miközben nagyon okosak és becsületesek is, de ingyen nem fognak dolgozni"

"Ingyen nem fognak dolgozni" - Bajnai a minisztériumi cafetériáról
2010. január 11.

A bulvárcímek diadala... - (Olv.)

Összességében kevesebbet fordít személyi kiadásokra a Miniszterelnöki Hivatal - ezzel vette védelmébe Bajnai Gordon miniszterelnök egy interjúban a köztisztviselőknek járó cafetériát. Mint mondta, "valamit fizetni" kell a minisztériumokban dolgozóknak, mert "rengeteget elvettek" tőlük, miközben a velük szembeni elvárások nőttek a válság miatt.

Nem tartja magasnak a minisztériumokban dolgozó köztisztviselőknek 2010-ben járó cafetéria-juttatást Bajnai Gordon miniszterelnök, aki erről az MTV A szólás szabadsága című műsorában beszélt.

Az [origo] számolt be elsőként arról, hogy az idén életbe lépő cafetéria-rendszer keretében a minisztériumokban évi több százezres béren kívüli plusz juttatásokról döntöttek. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban évi bruttó 875 ezer forintért választhatnak juttatásokat a tárca dolgozói, a második legbőkezűbb Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban 850 ezres bónusz jár. A Miniszterelnöki Hivatalban (MeH), az önkormányzati és a szociális tárcánál évi 750 ezer forint összértékű juttatást kapnak a munkatársak.

"Ezektől az emberektől összességében rengeteg pénzt vettünk el, miközben keményebb munkát várunk el tőlük, hiszen válság van" - mondta Bajnai Gordon arra a kérdésre, hogy korábban azt közölték, az állami hivatalokban is takarékosságot vezetnek be. Szerinte a MeH-ben a személyi juttatásokra fordított összeg közel 16 százalékkal kevesebb. Az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda korábban ugyanezt az adatot közölte, de akkor sem árulták el, hogy ez a fizetések csökkenése, esetleges elbocsátások vagy a létszám befagyasztása miatt történt-e.

Értem, hogy a közvélemény azt szeretné, hogy ingyen dolgozzanak, miközben nagyon okosak és becsületesek is, de ingyen nem fognak dolgozni - fogalmazott a kormányfő az interjúban. Hozzátette, a köztisztviselőknek járó jutalmakat egyébként is korlátozták, a jelenlegi rendszerben csak a bérből és a cafetériából tevődik össze a fizetésük. "Hol van a határ, valamit fizetni kell nekik"- jegyezte meg.

A Magyar Közlöny pénteki mellékletében utolsóként a Honvédelmi Minisztérium is közzétette a köztisztviselőinek járó cafetéria összeghatárát. A tárcánál - akárcsak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban és a környezetvédelmi minisztériumban - be kell érniük évi 400 ezer forint körüli bónusszal. Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasítása alapján az állami vezetőknek, főigazgatóknak és a főosztályvezetőknek 461 ezer forint jár, míg a többiek - a besorolási osztályuk szerint - 374 ezer forint, illetve 310 ezer forint cafetériát kapnak évente.
(Szerintem ez nyílt diszkrimináció! Lásd: A köztisztviselők cafetéria-juttatásának részletes szabályairól szóló 305/2009. (XII. 23.) Korm. rendelet 3. § (1): "A miniszter által kiadott utasítás és a hivatali szervezet vezetője által kiadott közszolgálati szabályzat a szervezet személyi állományának egyes csoportjai tekintetében nem állapíthat meg valamely szempont alapján eltérő mértékű keretösszeget, illetve eltérő választható juttatásokat." - Olv.)

[origo]
Forrás: MTI


A PM-ben háromszor akkora a cafetéria juttatás, mint az APEH-nél

2010. január 11.

A PM köztisztviselői 597 ezer forintot, az APEH alkalmazottai 193 ezer forintot, a MÁK alkalmazottai 375 ezer forintot és a KEHI alkalmazottai pedig 425 ezer forintot kapnak idén béren kívüli juttatásként.

A Pénzügyminisztérium (PM) köztisztviselői és ügykezelői az idén 597 ezer forint cafetéria juttatásra jogosultak, míg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hasonló beosztású alkalmazottai 193.250 forintot kapnak - az erről szóló pénzügyminiszteri utasítás a legutóbbi Hivatalos Értesítőben (pdf) jelent meg.

A pénzügyminiszter irányítása alá tartozó másik két szervezet közül a Magyar Államkincstárban 375 ezer, míg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban 425 ezer forint az éves cafetéria juttatás.

Az utasítás kiemeli, hogy a PM-ben tavaly kiosztott, de idénre érvényes utazási bérletek értéke a 2010-es cafetéria keretet csökkenti. A juttatások minden esetben magukba foglalják a közterheket is.

hirado.hu
Forrás: MTI

Hozzászólások

Nekem nem azzal van a bajom, hogy a PM-ben mennyit kapnak, hanem azzal, hogy akkor mások miért nem annyit? Így lenne igazságos... Én is abba a bandába tartozom, akik a köztisztviselők közül a legkevesebbet kapták, ezért joggal teszem fel a kérdést: miből ad, ha az adóhivatal nem nem hajtja be a pénzeket? Ezért a fizetésért megérte egyetemre járni... És megéri dolgozni látástól mikulásig... Szomorú, hogy kihasználják, a gazdasági szférában most nehezebb elhelyezkedni, pláne vidéken, és az ember örül, hogy munkahelye van. De minden csoda három napig tart...

A pedagógusok jövedelme is évről évre csökken. Nekünk semmi se jár. Az újévi ajándék a 12 ezer forintos étkezési utalvány megvonása volt. Ez 120 ezer Ft jövedelemcsökkenést jelent évente. Csendben és lehajtott fejjel tűrjük. Az önkormányzat így döntött. Vajon ott is a dolgozók jövedelmén spórolnak?

Elég furcsa helyzet, hogy nagyon sok állami intézménynél van cafetéria rendszer, persze az sem egészen érthető, hogy egyik helyen ennyi, a másikon teljesem más. Természetesen olyan is van , ahol meg semmi pl. oktatás.
Pedig az ott dolgozók is szeretnének megélni a fizetésükből. Ezzel szemben most még az étkezési hozzájárulást is meg vonták. Más meg eddig sem volt.
Munkaruha, üdülési csekk, utazási támogatás, beiskolázási támogatás stb.

Végül is Pm-eseket meg kell fizetni, hogy végrehajthatatlan szabályokat alkothassanak, Apehosokat nem kell, hogy jól korrumpálhassák Őket.
Szerintem aki nem fizeti meg a behajtóját, az ne várjon eredményt, és ez kihat mindenkire, főleg a gazdaságra !

Hát ez szép! Méghogy a köztisztviselők fizették meg a legjobban a válságot, tőlük vették el a legtöbbet. Ez vicc!
Nézzük már meg szerencsétlen közalkalmazottakat.
Én egy nagyobb városban vagyok közalkalmazott. Kb. 6-7 éve ugyanannyi a bérem.
Most léptem volna köv. kategóriába, de a munkáltatói döntésű pótlékomból visszavonták, tehát ismét nem nőtt még azzal a bruttó 3000 Ft-tal sem a bérem.
Az étkezési jegyet januártól elvették, cipőpénz és ruhapénz már régen nincsen.
Elkeserítő, hogy ilyen pocsék anyagi helyzetbe jutnak orvosok, tanárok stb.
Tehát egy minisztériumban dolgozó takarító , portás többet keres éves szinten,mint egy orvos vagy tanár. NEVETSÉTES!!!

Ingyen nem fognak dolgozni? De hát az egész ország az "ingyen" negyedéért dolgozik, ráadásul tényleg dolgozik...

Ingyen nem fognak dolgozni, mondta a miniszterelnökünk.
Hát akkor fizetést sem kapnak? Vagy az normális, hogy más állami dolgozónak meg csak szigorúan a fizetés és semmi más?
Talán annak is örülnünk kéne hogy az oktatásban már azétkezési hozzájárulást is elvették. Más meg nem is volt.

Ne sírjunk, az index most hozta ki, hogy egy "átlag" fővárosi középiskolai tanár 166 ezer NETTÓT keres. Ez ismét a szokott balos csúsztatás.

Diszkrimináció valóban, hogy ugyanolyan jogállású ktv-k, ugyanúgy minisztériumban dolgoznak - tehát gyakorlatilag jogilag különbség nincs közöttük - mégis az egyik dúskál a cafeteria által nyújtott többlet pénzben, a másiknak meg se bérletre, se étkezési csekkre nem telik. Hogyis van ez???

Nemesi előjogokról még nem hallottál??

Diszkrimináció valóban, hogy ugyanolyan jogállású ktv-k, ugyanúgy minisztériumban dolgoznak - tehát gyakorlatilag jogilag különbség nincs közöttük - mégis az egyik dúskál a cafeteria által nyújtott többlet pénzben, a másiknak meg se bérletre, se étkezési csekkre nem telik. Hogyis van ez???