"Átléptek" a Magyary-programon?

Nekimennek a bürokráciának

2015. szeptember 3.

Az államreform-bizottság elé viszik a tervezetet

A közigazgatási egyeztetésen már átesett, nemsokára a Patyi András vezette államreform-bizottság, majd azt követően a kormány elé kerül az a bürokráciacsökkentési javaslatcsomag, amelynek kidolgozására Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kapott megbízást – értesültünk.

Megírtuk, a Magyar Közlönyben ismertetett kormányhatározat szerint a kabinet áttekintette és egyetértett a fővárosi, valamint a megyei kormányhivataloktól érkezett javaslatok alapján készített hatósági eljárások egyszerűsítési lehetőségeivel. A minisztereknek ennek nyomán, illetve az általuk is támogatott felvetések alapján jogszabály-módosításokat kellett kidolgozniuk a témában. A rögzített menetrend alapján, miután a javaslatok elkészültek, ezeket meg kellett küldeni Lázárnak, akinek az volt a dolga, hogy a lehetséges hatásokat megvizsgálja, és indokolt esetben további ötleteket szerezzen be a miniszterektől.

A tárcavezető korábban utalt arra, hogy a tervek szerint több mint száz törvényt érintenének a változások, s akár több száz eljárás egyszerűsítéséről lenne szó. Az elképzelések egyelőre nem nyilvánosak, ám hamarosan, akár már szeptember folyamán, azok lesznek, amint a kormány által is elfogadott „csomag” az Országgyűlés elé kerül. Ennek megfelelően januárban életbe léphetnek a változások, amennyiben az indítvány elnyeri a képviselők támogatását.

Lázár János az elmúlt hónapokban többször is beszélt arról, hogy a magyar állam még nem működik hatékonyan, ami a további gazdasági növekedés egyik legnagyobb gátja. Legutóbb a lapunknak adott interjúban a miniszter úgy fogalmazott, „alapvető vezérelv: a polgár a megrendelő, az állam pedig a szolgáltató. Bár az elmúlt években érzékelhető a javulás, az állam bizony még mindig az adófizetők pénzéből működik rosszul, mivel nehézkes és lassú. Ez tarthatatlan.”

Magyar Hírlap
Kacsoh Dániel


Egészséges ciklikusság jellemzi a kormányzást

2015. szeptember 2.

A kormányzást hangsúly-átrendeződések kísérik: 2002 és 2010 között a politikai-szakmai előkészítés, míg 2010 és 2014 között az intézményi átalakítások, valamint a bürokráciacsökkentés állt a középpontban – a Rádió Orienten Gál András Levente kuratóriumi elnök a közigazgatási reformok értékelése mellett a Magyar Közigazgatási és Kutató Intézet Alapítvány feladatairól beszélt.

A Magyar Közigazgatási és Kutató Intézet Alapítvány a 2002 októberében alakult Magyary Törzsasztal utódja. A Rádió Orienten Gál András Levente elmondta, a szervezet 2005-től az államszervezés és a közigazgatás reformjainak fontos háttérműhelye lett. „A szervezet 2010-ben a Magyary-jelentésben foglalta össze elképzeléseit a közigazgatási struktúra, valamint a személyzeti politika egyes kérdéseivel kapcsolatban” - a kuratóriumi elnök hozzátette, ebből nőtte ki magát a Magyary Program, majd az Államreform 2.0.

A kormányzás egészséges ciklikussága

A kormányzást hangsúly-átrendeződések, egészséges ciklikusság jellemzi. Csonka Ernő közigazgatási szakértő kiemelte, 2002 és 2010 között a politikai-szakmai előkészítés, míg 2010 és 2014 között az intézményi átalakítások, valamint a bürokráciacsökkentés zajlott. „Az első ciklusban a felére csökkent a kormányzati szervek száma, majd ezt a másodikban a politikai kormányzás követte. Ez több esetben új intézmények alapításával járt” - tette hozzá Gál András Levente.

A magyar érdek és az uniós szabad verseny összeütközése

„A technika vívmányai alapján folyamatosan csökkenteni kell az adminisztratív terheket, azonban eközben mindig fel kell tenni a miért kérdést” - a vendég rámutatott, ez az új közbeszerzéssel kapcsolatban is fontos elvárás. Hangsúlyozta, a magyar érdekek kemény érvényesítése mellett fontos az egyéni felelősség meghagyása.

Sportdiagnosztika a közigazgatásban

A Magyar Közigazgatási és Kutató Intézet Alapítvány feladatai a Magyary Program bizonyos végrehajtásaira is kiterjednek. A kuratóriumi elnök elmondta, hatáskörükbe tartozik a kormánytisztviselői teljesítmény diagnosztikai eszközeinek fejlesztése. „A sport teljesítménydiagnosztikai eszközeit adaptáljuk a magyar környezetre” - hozzátette, emellett az antiszemitizmus mérése emelkedik ki jelenlegi projektjeik közül.

OrientPress - [Fókuszban]