hibás besorolás, jogalap nélküli kifizetés visszavonása

Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki tévesen van besorolva felfelé -pl. diploma nélkül F-ben és visszasorolják E-be vagy D-be -, melybe a Kjt. szerint tartoznia kell, akkor a bére ennek megfelelően csökken a D/E megfelelő fokozatára?
Valaki azt mondta, hogy a bért nem lehet csökkenteni, hibás besorolás (fölésorolás) miatt, de erről jogszabályt én nem találtam, viszont a Munka törvénykönyvében foglaltak szerint /161. § (1) A munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet./ ez esetben le kell vonni a bért és a valós besoroláshoz igazítani, hiszen a Kjt-ben meghatározottak szerint a besorolásnak törvényesnek kell lennie és az adott fokozatra adott munkabér jár. (Egyébként a fizetésbeli visszasorolás nélkül a visszasorolás maga is érteletlen lenne, bár ez nyilván igen kellemetlenül érinti azt, akinek csökken ezzel a bére).

Tudja valaki, hogy melyik a helyes eljárás?

2017 májusában minősítő vizsgat tettem, majd ezt követöen szeptemberben szültem. Januartól ped.1-be soroltak de nem a bértabla szerinti 219 240 ft -ba, csak 212 545 - ba, mert állítólag csak adható.
Ebben tudna valaki segíteni hogy így van-e?. Köszönö: P.Erika

Egyház kontra önkormányzat
sziasztok!
13évig dolgoztam egy egyházi iskolában,mint tanító!F5 vagy 6 kategóriában kaptam a fizetésem!
Ebben a tanévben,novembertől már egy önkormányzati suliban kezdtem,de ott arra hivatkozva,hogy 13 évig nem voltam közalkalmazott visszaminősítettek F1 kategóriába!Mint egy pályakezdő!
Megoszlanak a vélemények!Munkajogászt még nem kérdeztem,de hátha ti is tudtok segíteni!
Nekem ez nem logikus és konkrét paragrafusok kellenének!
13évig az MT vonatkozott csak rám és a kjt.bértábla szerint kaptam a fizut!No de visszaminősíteni ezért?!!Ha 35év után váltok akkor is F1-be raknak?
köszönöm a segítségeteket!

Nem számít, hogy nem közszférában dolgoztál, nem minősíthetnek vissza. Ez a közalkalmazotti törvényben is le van írva. Tehát F6-os kategória vagy.

köszönöm!
De pontosan hol keressem?Paragrafus kellene!

Kedves Mikkamakka2!

Az én értelmezésemben a 161.§ alkalmazásának jelen helyzetben nincs helye, a visszasorolás okozta bércsökkenés nem tekinthető levonásnak.
A 162. § alkalmazandó, mely szerint: (1) A munkabér jogalap nélküli kifizetése esetén, ezt a munkavállalótól hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni.
(2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő.
(3) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő tartozásainak megtérítésére irányuló igényét írásbeli felszólítással érvényesítheti.

A fizetési osztály változásával a bér is változik értelemszerűen.

Kedves Gábor 07!

Köszönöm szépen!

Üdv,
MM2

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!