Hibás besorolás

Üdvözlök mindenkit!
2006 júliusától újra közalkalmazott lettem. Munkáltatóm bérem megállapításánál csak az előző évek közalkalmazotti jogviszonyban töltött idejét vette figyelembe (ami nem sok, 4év 6 hónap). Azt mondták, csak ezeket az éveket lehet beszámolni , sajnos ilyen a közalkalmazotti bérbesorolás. 1982-1994-ig szakszövetkezetben dolgoztam adminisztratív munkakörben. Előző munkahelyemen ezt az időszakot figyelembe vették , a mostani munkahelyemen nem ,sőt azt mondták,ott nem jól voltam besorolva. Magyarul-vissza vettek pár fokozatot. 45 éves vagyok, a fizetésem annyi, mint a nálam 13 évvel fiatalabb kolléganőmé. Nem kellene mégis beszámolni azt az időszakot? S ha jól gondolom, mit tehetek, hová forduljak?Előre is köszönöm segítségeteket.

Erdeklodnek, hogyha az elmult 2 evben egy KFt.-nel dolgoztam, akkor ha minden igaz, az nem szamit bele a fizetesi fokozatok esetén a munkaévek számába, ugye?
A nappali tagozatos egyetemi képzés és az ösztöndíj, az valamilyen alapom beleszámíttatható?

Érdeklődni szeretnék hogy 2000. végzett egészségügyi szakközépiskolában érettségi és általános ápoló, általános asszisztens végzettséggel C vagy D kategóriába kell sorolni?

Segítséget szeretnék kérni a pedagógus bértáblán való besorolásommal kapcsolatban.
Eddigi munkaviszonyaim:
1984.08.01 - 1998.08.28: közalkalmazotti jogviszonyban dolgoztam óvodapedagógusként./1992-ben szültem első gyermekemet, majd '93-ban a másodikat, és '95-ben a harmadikat/.
1998.09.01 - 2003.03.27: GYET.
2003.04.01 - 2005.04.15: adóköteles munkanélküli ellátás.
2005.04.16 - 2010.10.15: egy KFT-ben / ami férjemé és az enyém volt/irodai jellegű foglalkozás, bejelentett munkaviszony.
2010.10.19 - 2011.01.14: adóköteles munkanélküli ellátás.
2011.01.15 - 2014.11.30: Polgármesteri Hivatal általános irodai adminisztrátor.
2014.12.01 - mostanáig: egyház fenntartása alatt álló óvodában vagyok óvodapedagógus.

A fentiek alapján arra vonatkozólag kérném a segítségét, hogy hova kell engem pontosan sorolni a pedagógus bértáblán.

Válaszát előre is köszönöm.
Ilona

Ped 1. 9. Kategória, de lehet, hogy màr a 10.-be is lehetne lassan.

Az alábbi esetben szeretnék segítséget kérni. Nem voltam soha közalkalmazott. Most új belépő vagyok . 1987. augusztusától van munkaviszonyom, ami nem közalkalmazotti. Mennyi évet lehet beszámítani? Igaz, hogy az 1992.07. hóig minden munkaidőt elfogadnak közalkalmazotti munkaviszonynak?
Köszönöm szépen a választ.

Engem is az érdekelne hogy az 1992 év előtti munkaviszony közalkalmazotti jogviszonynak be lehet e számítani.Állami cégnél dolgoztam. Válaszát köszönöm.

Mindkettőtöknek: csak a besorolásnál vehető figyelembe. A jubileumi időnél csak akkor, ha az a munkáltató 1992.július 1-én a kjt. hatálya alá került.

Szép napot mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni az ügyemben.
1985-ben kezdtem dolgozni.Ezt követően 1989-ben szültem az első gyermekünket és 3 évig GYES-re mentem.Majd 1992-ben született a második gyermekünk, így folytatólagosan igénybe vettem az újabb GYES-t.Ennek lejártakor,1995 augusztusában a korábbi munkáltatóm gyorsan felmondott.Ekkor munkanélküli segélyben részesültem,míg 1996 áprilisában megszületett a harmadik gyermekünk is.Ekkor a munkanélküli segélyt felfüggesztették és GYES-en voltam,majd igénybe vettem a GYET-et 2004 áprilisáig.Ezt követően a maradék munkanélkülit használtam ki.Ennek lejárta után nem dolgoztam sehol.2008 év elején elhelyezkedtem a helyi általános iskolában.Azóta ott dolgozom közalkalmazottként.Akkor az önkormámyzathoz tartozott az intézmény.Ők elismerték közszolgálati jogviszonynak a korábbi ledolgozott éveimet és a GYEST,valamint a GYETET is.Ekkor,2008-ban közel 19 év munkaviszonyt állapítottak meg.A változások miatt 2017.01.01-től az intézmény a KLIK-hez került.Új kinevezést kaptam,és megdöbbenve láttam,hogy az időközben eltelt majd tíz év ellenére még mindig csak 18 év és 7 hónapot ismernek el 2017. januári dátummal.Ebben az új részletezésben ugyan azok a munkaviszonyok vannak felsorolva,kivéve az 1996-tól járó GYES-t és az azt követő GYET-t.Ezt a 8 évet nem vették figyelembe.Már 2016-ban is 30 nap évi szabim volt,és 2017-ben is ennyit vettem igénybe.2018 januárjában az intézményvezető közölte,hogy erre az évre már csak 27 nap szabim jár.
Az elmúlt bő egy évben folyamatosan próbáltam tisztázni a dolgokat,de az intézményvezető mindig azt mondja,hogy folyamatban van az adatok ellenőrzése a megyei központba,de eddig érdemi tájékoztatást nem kaptam.Már többször másolatban be lett küldve az összes dokumentum ,igazolás,stb.,ami lefedi ezt az időszakot is.Érdemi,kiegészítő választ nem kapok, és hiába próbálom kideríteni az ügyintéző nevét,telefonját,hogy személyesen beszéljek vele,nem adják ki.
Kérdésem az lenne,hogy érdemes jogi útra terelni a dolgot, vagy törvényes az,hogy a GYES egy részét elismerik, a másikat nem? Vagy az elmúlt években a jelenlegi kormány szígorította a feltételeket?
Vagy az önkormányzatok más jogszabályokat alkalmaznak, mint a KLIK ugyanazok közalkalmazottra? Vagy valaki nem érti a dolgát? De ki?

Elnézést a hosszú bejegyzésért,válaszát előra is köszönöm!

A GYES nem szolgálati idő, hanem egy segély. Ha a GYES folyósításának ideje alatt volt munkahelyed, ahonnét fizetés nélküli szabadságot kértél gyermeked gondozására, akkor az az időszak is szolgálati időnek számít, mert jogviszonyban álltál. Ha nem, akkor bizony nem. A GYET is egy támogatás, nem munkaviszony. Írtad, hogy ezek előtt munkanélküli voltál, vagyis nem volt munkahelyed, nem voltál fizetés nélküli szabadságon. Nem szigorodtak a feltételek, csak nem értett hozzá a korábbi ügyintéző. A KLIK tette a helyére a "szolgálati" idődet. Szolgálati időről helyesen nyugdíj megállapításnál beszélünk, itt közalkalmazotti, és munkaviszonyról van szó, és csak ezek ideje jöhet számításba a besorolásnál. Nem mindig egyezik meg a nyugdíjazásnál figyelembe vehető időszakokkal. PL. munkanélküli segély folyósításának ideje is csak szolgálati időként vehető figyelembe nyugdíjazásnál, de munkaviszonyként nem a besorolásoknál.

1980-óta 1990-ig voltam közalkalmazott, majd vállalatnál dolgoztam amely RT akkor állami tulajdonban volt. 1994-től 15 évig dolgoztam a Magyar Postánál kispostavezető beosztásban.2010-óta dolgozok közalkalmazotti munkakörben.A fizetési fokozatom 5-ben van. A munkaügy szerint ez a jó besorolás.A postánál és állami tulajdonban lévő vállalatnál eltöltött időt nem számolják be. Szeretném tudni, hogy ez valóban így van-e vagy hol kérjem átsorolásomat.Köszönöm válaszát.

Én is tanácsot szeretnék kérni. Köztisztviselőként dolgozom bíróságon. 7 évig vállalkozásban dolgoztam. Nekem ezt az időt nem számolják el, így én is elul vagyok sorolva. 59 éves vagyok. Már 1-2 év múlva mennék nyugdíjba. Tehát nem mindegy, hogy milyen a besorolásom. Így hav kb. 30 ezer forinttól esem el. Kérém a segítségét, hogy mit tehetnék. Köszönettel:Kósa Katalin

Segítséget kérnék! 1977-1978-ig a Budapesti Postaigazgatóságnál ,1978-1979-ig Ápisz kiskereskedelmi vállalatnál és 1979-1981-ig a Papíripari Vállalatnál dolgoztam. Közalkalmazotti jogviszonynak számít-e a 40 év szolgálati időm kiszámításánál? Köszönöm a segítséget és a válaszokat!

Szeretnék segítséget kérni az értelmezéshez, 1983 januárban diplomáztam, gyógypedagógusként, 1991-ig a pályán dolgoztam, majd egyéni vállalkozó lettem mostanáig.
Vissza mennék a szakmámba, munkaviszonyom 33 és fél év.
Mi érvényes rám? 83 és 92 közt 8 év telt el és a Ped. I bértábla így : 222 bruttót ír, vagy a 33 év alapján 300 bruttó lenne az alapbérem ? Igazán köszönöm !

Szeretném megkérdezni, hogy ha valaki egy alapítványnál dolgozott mint munkavállaló, annak az alapítványnál eltöltött időt beszámíthatják-e közalkalmazotti jogviszonyban mint mint szolgálati idő?

26 éves munkaviszonyom van, ebben az évben közalkalmazottként dolgozom, de E 1-be soroltak, mivel a munkáltató szerint csak két éve szereztem meg a munkám elvégzéséhez szükséges szakképesítést, ezért a megelőző munkaviszonyomat nem veszi figyelembe, még az 1992 előttit sem, pedig ott is lenne 10 évem Kérdésem lenne, hogy jogszerű e az eljárás.

Ezen a címlapon a legelső hozzászóló /Jól gondolod.. kezdetű / írása utal a jogszabályra is.
Egyértelmű, hogy az 1992 júliusa előtti munkaviszony mindegyikét figyelembe kell venni.
Amennyiben valóban nem tölthető be a jelenlegi munkaköröd kizárólag csak a felsőfokú végzettséggel, /amelyik az "E" fizetési osztályra jogosít/akkor az 1992 utáni munkaviszonyaid beszámításával kapcsolatban helyesen jártak el. Viszont ha ennél alacsonyabb szintű végzettség, pl. érettségi is elegendő lenne az ellátáshoz, és rendelkeztél is ezzel, akkor minden évet figyelembe kellene venni. /Ha jól gondolom, egyéni vállalkozó nem voltál - mert az valóban nem számítható be./

Hasonló cipőben járok. Betölthető alacsonyabb okj - végzettséggel is, 33 762 01 0010 33 02, de nekem az nincsen meg, csak a emelt szintű. 1992 előtti érettségim van. 54 éves vagyok és E4 a besorolásom. Ezek szerint megtámadhatom?

Akkor is be kell számítani a közalkalmazott szolgálati idejéhez az 1992 előtti munkában töltött időszakot, ha nem volt akkor még meg a mostani közalkalmazotti munkavégzéséhez szükséges végzettsége? Aki tud válaszoljon, köszönöm!

Egyértelműen igen; be kell számítani. Jogszabály idézet:
"... közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 87/A. §-a
87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni
a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
b) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,
c) a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
d) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
e) a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
f) az e törvény, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
g) az állami vezetői szolgálati jogviszonyban
töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,

b) az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá

c) a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d) az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt."

Az idézett 87/A.§ valóban a fentiek szerint szabályoz, ám a következő (4) bekezdésben ezt rögzíti:
''(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül."

Tanácsot kérek, jól értelmezem-e?
A munkavállaló 1993. decemberében létesített az önkormányzatnál köztisztviselői munkaviszonyt. Előtte kb. 1 évig nem dolgozott. Előtte 1992-ben 4 hónapig kapott munkanélküli ellátást. Azelőtt vállalkozóként dolgozott. Első munkahelyén kb. 1982-től kb. 1989-ig egy gyárban dolgozott adminisztrátorként.
Közszolgálati jogviszonyként megszakításokkal együtt 28 év van neki elszámolva, ez alapján van besorolva. Megkapta már a 25 éves jubileumi jutalmat.
Jól van ez így???

Az ő közszolgálati jogviszonyát nem csak 1993. decemberétől (maximum 1993. júniusától, mert 6 hónapot lehet még elszámolni) lehetne számolni??? Vagy be lehet neki számítani a korábbi munkaviszonyokat is? (Nem volt előtte sem közalkalmazott, sem köztisztviselő más munkahelyen)

"Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 11. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a munkaviszonnyal kapcsolatos igény három év alatt évül el."

De nem szabad elfelejteni, hogy a elmaradt bér miatt, rossz besorolás...stb esetén nem csak a Munka Törvénykönyve alapján nyújtható be munkaviszonnyal kapcsolatos igény, hanem a PTK. alapján kártérítési igény is benyújtható, annak az elévülése viszont öt év.
Sőt létezik elévülést megszakító tényező is, ami azt jelenti, hogy a 3 illetve 5 év előtt kérelmet nyújt be a munkavállaló a munkáltatóhoz az elmaradt bér után, akkor arra a munkáltató reagál, nem reagál, megadja az elmaradt bért, vagy nem adja meg. Bármit is dönt, akkor a 3 illetve 5 év újra indul, tehát azt már az utolsó kérelem benyújtásától kell számítani.
Nagyon fontos, hogy legyen igazolásod a kérelem átvételéről, bizonyítani tudd a megszakítás tényét.

Jól gondolod. Kérdésedre a választ a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 87/A. §-a adja meg.
"87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,

b) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c) a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá

d) a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint

e) a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,

f) az e törvény, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,

g) az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,

b) az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá

c) a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d) az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be."

A munkáltatói jogkör gyakorlójához fordulhatsz írásban, ha ez eredményre nem vezetne akkor munkaügyi bírósághoz. Felhívom figyelmedet, hogy 2006 júliusától visszamenőlegesen kérheted az illetménykülönbözetet annak mindenkori késedelmi kamatával együtt, azonban a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 11. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a munkaviszonnyal kapcsolatos igény három év alatt évül el.

Köszönöm a választ. Bízom benne, hogy tudok majd érdemben lépni az ügyben. Nagyon nem szeretnék a bíróságig eljutni. Mindegy hol , mit , és milyen jogviszonyban dolgoztam 1992 előtt, akkor is beszámítanak az évek? Éppen a jogkör gyakorlója mondta, hogy csak a közalkalmazotti éveket lehet beszámolni. Tehát még 11 hónap áll a rendelkezésemre,igényem érvényesítéséhez? Köszönöm a figyelemfelhívásod is !

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!